Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Γιάννης Παρούτσας: “Να προβάλλεται η αθλητική Ευρυτανία”

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στα “Ευρυτανικά Νέα” παραχώρησε ο Γιάννης Παρούτσας. Η συνέντευξη φιλοξενείται στη στήλη “Αθλητικοί Φάκελοι” καθώς ο κ. Παρούτσας αποτελεί μια προσωπικότητα με αξιοπρόσεχτη καριέρα αρκετών ετών στο χώρο του ποδοσφαίρου.

PAROUTSASG1

Ο Γιάννης Παρούτσας έχει καταγωγή από την Αγία Τριάδα Ευρυτανίας. Πέρασε τα εφηβικά του χρόνια στο Καρπενήσι και στη συνέχεια πήγε στη Αθήνα, όπου και δραστηριοποιείται έως σήμερα στο ποδόσφαιρο, αρχικά ως παρατηρητής αγώνα και από το 2014 ως παρατηρητής αντιμετώπισης βίας. Στη συνέντευξή του, ο παρατηρητής Δ.Ε.Α.Β. της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού μίλησε για την Ευρυτανία, που αποτελεί τόπο καταγωγής του, το ποδόσφαιρο, αλλά και την πορεία του στο χώρο.

H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κ. Γιάννη, σας καλωσορίζουμε στα “Ευρυτανικά Νέα”. Ποια είναι η γνώμη σας για το ποδόσφαιρο στην Ευρυτανία;
Από όσα ακούω και όσες συζητήσεις κάνω, το ποδόσφαιρο έχει διαγράψει πτωτική πορεία. Οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα αλλά και όσες έρχονται στο Καρπενήσι μειώνονται συνεχώς και αυτό είναι αρνητικό στοιχείο για όλους. Αλλά και εκτός Νομού, στην Αθήνα για παράδειγμα όπου δραστηριοποιούμαι εγώ, τα γήπεδα αδειάζουν. Έχουν “παίξει” πολλοί παράγοντες ρόλο: η βία, η χειραγώγηση αγώνων (όπως αναφέρονται σε εκθέσεις της ΟΥΕΦΑ), αλλά και η κρίση βέβαια. Έχοντας ασχοληθεί μέσω του Υπουργείου παιδείας με το σχολικό αθλητισμό (ποδόσφαιρο, μπάσκετ), πιστεύω πως οι μικρές ηλικίες και τα ταλέντα είναι η βάση στην οποία πρέπει να εστιάσουμε, με γνώμονα την ενημέρωση κατά του ντόπινγκ και της βίας.

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με το ποδόσφαιρο και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού;
Το 1990 (μετά από υποβολή βιογραφικού) ξεκίνησα την καριέρα του παρατηρητή αγώνα, κάνοντας αρχή από τη Γ΄ Εθνική. Στη συνέχεια, ήμουν παρατηρητής σε αξιολογημένους αγώνες της Β’ κατηγορίας κα μετά από δύο χρόνια ανέβηκα στην Α’ Εθνική (μετέπειτα Super League). Ήμουν «παρών» στη Ριζούπολη, στη Λεωφόρο με τον Ευθυμιάδη κ.ά. Πλέον, από το 2014 εκτελώ χρέη παρατηρητή της επιτροπής αντιμετώπισης βίας (Δ.Ε.Α.Β.), που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Ποιο είναι το πιο χαρακτηριστικό παιχνίδι, που σας έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη σας;
Ήταν το 1997, σε αγώνα Ιωνικός-Ολυμπιακός. Τότε στο 89ο λεπτό, μετά από γκολ του Ολυμπιακού, που θεώρησαν ως αντικανονικό (οφσάιντ) οι γηπεδούχοι, εισήλθαν στο γήπεδο οι οπαδοί. Υπήρξε πρώτα συμπλοκή παιχτών (!) και στη συνέχεια οπαδών. Αυτά δεν είναι γεγονότα τιμητικά για τη χώρα μας, καθώς στην Ευρώπη, όπου κι αν έχω πάει αυτά δε γίνονται, διότι δουλεύουν όλοι οι φορείς και εφαρμόζονται οι ποινές όταν χρειαστεί.

PAROUTSASG2

Ποια η γνώμη σας για τη διαιτησία στην Ελλάδα;
Έχω γνωρίσει διαιτητές με προσόντα και αρκετά ικανούς. Όπως εμείς οι παρατηρητές γράφουμε όλα όσα βλέπουμε, έτσι και οι διαιτητές πρέπει να παίζουν αντικειμενικά.

Αυτό όμως δε γίνεται. Γιατί;
Ο προβιβασμός των διαιτητών είναι αρμοδιότητα της ΕΠΟ, εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω από το πόστο μου κάτι περισσότερο.

Το πρωτάθλημα όμως δεν είναι “καθαρό”…
Όπως λέγεται και γράφεται, βάσει και των εκθέσεων της ΟΥΕΦΑ δημιουργούνται ερωτηματικά. Για να ξαναφέρουμε τον κόσμο στα γήπεδα πρέπει να υπάρξουν σωστές και αντικειμενικές διαιτησίες και να παταχθεί η βία.

Η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει αρνητικό αντίκτυπο στην φθίνουσα πορεία των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη και στην εικόνα της στο ευρωπαϊκό στερέωμα...
Αυτό είναι πρόβλημα, ίσως το πιο σοβαρό. Είναι πολλά που φταίνε: κρίση, οργάνωση κ.ά. Βλέπουμε για παράδειγμα οι Τούρκοι στο μπάσκετ είναι πολύ μπροστά, έχουν καλύτερη οργάνωση, έχουν κολλέγια που βγάζουν νέα ταλέντα, ενώ και στο ποδόσφαιρο πολλοί διάσημοι παίχτες αγωνίζονται εκεί. Στην Ελλάδα αυτά δεν γίνονται και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει και να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς και αρχές.

PAROUTSASG3

Υπάρχει στο μυαλό σας η επιστροφή σας στην Ευρυτανία;
Στην Ευρυτανία θα έρχομαι όσο είμαι υγιής, αφού εδώ είναι ο τόπος καταγωγής μου. Εδώ πήγα Γυμνάσιο, πριν φύγω για την Αθήνα. Δεν είναι στη σκέψη μου η επιστροφή, αλλά ούτε η ενασχόλησή μου με τον ποδόσφαιρο στο Νομό. Από την μεριά μου, προβάλλω με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία τον τόπο μου…. 

Βασικό κομμάτι του τουρισμού στην Ευρυτανία είναι ο αθλητισμός…
Πράγματι αυτό ισχύει και δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο. Το Final 4 για παράδειγμα του πόλο που έγινε στο Καρπενήσι (2015) ήταν τεράστια διαφήμιση για τον τόπο. Άκουσα πολλά θετικά σχόλια για τη διοργάνωση, που στέφθηκε με επιτυχία και εξαιρετική οργάνωση.

Θα θέλαμε ένα γενικό σας σχόλιο για την πορεία σας μέσα στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα.
Ταξίδεψα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη και γνώρισα πολλούς ανθρώπους και προσωπικότητες του χώρου: παράγοντες, ποδοσφαιριστές, δημοσιογράφους κτλ. Όταν ήμουν στο Υπουργείο Παιδείας είχαμε σημειώσει μεγάλες επιτυχίες στο άθλημα του μπάσκετ σε Παγκόσμια πρωταθλήματα. Το 1999, τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη από τη Θέρμη Θεσσαλονίκης κατέκτησαν το χρυσό στο Ισραήλ, με αθλητή τον Νίκο Ζήση. Το 2007 το Λύκειο Βύρωνα πήρε το
χρυσό στο Πο της Γαλλίας και το 2009 (πριν φύγω από το Υπουργείο) τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη πήραν το χάλκινο μετάλλιο στην Κωνσταντινούπολη. Είναι σημαντικές εμπειρίες αυτές για μένα, γιατί αποτελούν επιτυχίες που πέτυχαν νεαρά παιδιά.

Κλείνοντας, κ. Γιάννη να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο σας και σας εύχομαι καλή συνέχεια στην σταδιοδρομία σας.
Ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα μας! Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στην πατρίδα μου και το αθλητικό κέντρο, το οποίο πρέπει να αναβαθμιστεί και να φιλοξενεί ομάδες όλων αθλημάτων. Η Ευρυτανία να γίνει ξανά πόλος έλξης….