Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

ev media-logo

Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Θρύλος του Ελληνικού Μπάσκετ. Άρθρο της Κατερίνας Καραγιάννη

Ένας μεγάλος επιτυχημένος κύκλος έκλεισε για τον Δημήτρη Διαμαντίδη την Δευτέρα 30 Μαΐου. Ο μεγάλος παίκτης του Παναθηναϊκού, έδωσε την τελευταία του παράσταση στον τέταρτο τελικό στο ΟΑΚΑ έναντι του νικητή Ολυμπιακού. Η ήττα της ομάδας του στο τελευταίο του παιχνίδι, αφήνει μια πικρία, σε καμία περίπτωση όμως δεν μειώνει την απόλυτα επιτυχημένη πορεία του όλα αυτά τα χρόνια στην ενεργό δράση. Όλοι όσοι θαυμάζουν τον Δημήτρη σίγουρα σκέφτηκαν πως δεν άξιζε τέτοιο τέλος στην καριέρα του. Ο Δημήτρης όμως δεν το βλέπει έτσι. “Είμαι ευλογημένος, χαρούμενος, χαμογελαστός, γεμάτος” δήλωσε πολλές φορές στην συνέντευξη τύπου μετά το ματς.

 708

Ο Δημήτρης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά πρότυπα όλως των εποχών. Ταπεινός, προσηλωμένος στην ομάδα, με τεράστιο ήθος, αγωνιστικότητα και ψυχικό μεγαλείο, αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα όχι μόνο για τους καλαθοσφαιριστές αλλά για όλους τους αθλητές. Δεν του άρεσε να κάνει μεγάλες δηλώσεις στις κάμερες αλλά προτιμούσε να μιλάει μέσα στο παρκέ. Μπόρεσε και έβγαλε από τη δύσκολη θέση την ομάδα του πολλές φορές με τις μαγικές του ικανότητες. Βρισκόταν πάντα στο σωστό σημείο, τη σωστή στιγμή και έδινε λύσεις στους συμπαίκτες του. Τα αφύσικα μεγάλα του χέρια, ήταν ένα σημαντικό εργαλείο για να τον καταστήσουν κορυφαίο αμυντικό.

Ξεκίνησε το μπάσκετ στα 14 του χρόνια και για πέντε χρόνια συμμετείχε σε αγώνες με την ομάδα της γενέτειρας του τη Καστοριά. Σε ηλικία 19 ετών ξεκίνησε την επαγγελματική πορεία στην ομάδα του Ηρακλή όπου γρήγορα έδειξε το ταλέντο του. Συνέβαλε σημαντικά στην ομάδα του και τη βοήθησε να φτάσει μέχρι και τη τρίτη θέση του Πρωταθλήματος Ελλάδας καθώς ο ίδιος κατέκτησε τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη.

Το 2004 πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό όπου ξεκινά η χρυσή εποχή για τον ίδιο αλλά και για το ελληνικό μπάσκετ. Αποτελούσε τον βασικό πυρήνα της ομάδας και κατάκτησε συνολικά 22 τίτλους σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όντας αρχηγός της ομάδας από το 2008, είχε την τιμή να σηκώσει σπουδαία τρόπαια. Αλλά και οι ατομικές βραβεύσεις αποτελούσαν ρουτίνα για τον ίδιο καθώς ανακηρύχθηκε πολλές φορές κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης, κορυφαίος αμυντικός, πολυτιμότερος παίκτης, καλύτερος στα κλεψίματα και στις ασίστ.

Η συμμετοχή του στην Εθνική ομάδα για δέκα χρόνια ήταν καθοριστική προσφέροντας πολλές επιτυχίες. Κανένας δεν θα ξεχάσει το μαγικό τρίποντο τρία δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα έναντι της Γαλλίας στο Ευρωμπάσκετ του 2005 στο Βελιγράδι που οδήγησε την ομάδα στον τελικό του Πρωταθλήματος. Το συγκεκριμένο τρίποντο γνωστό και από την περιγραφή του Βασίλη Σκουντή με τη γνωστή φράση “Βάλ' το αγόρι μου”, καθήλωσε όλους τους Έλληνες στις τηλεοράσεις και οδήγησε την Ελλάδα στον έβδομο ουρανό.

Επίσης υπήρξε μεγάλος συντελεστής για την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006. Η εθνική ομάδα παραμένει η τελευταία ομάδα που νίκησε τις ΗΠΑ στον ημιτελικό και μάλιστα ξεπερνώντας τους 100 πόντους. Δυστυχώς στον τελικό του ίδιου Πρωταθλήματος, ηττήθηκε από την Ισπανία με μεγάλη διαφορά που άφησε μια πικρία στους Έλληνες παίκτες. Σε ερώτηση για το πιο παιχνίδι θα ήθελε να ξαναπαίξει, ο Δημήτρης Διαμαντίδης απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη τον τελικό με την Ισπανία στο Παγκόσμιο του 2006.

Με το εθνόσημο ο Διαμαντίδης συμμετείχε σε δύο Ολυμπιάδες στην Αθήνα το 2004 και στο Πεκίνο το 2008 όπου κατέκτησε την πέμπτη θέση και τις δύο φορές. Υπήρξε μέλος της εθνικής για δέκα χρόνια. Το 2011 αποσύρθηκε από την εθνική για να ανταπεξέλθει στις αγωνιστικές υποχρεώσεις του Παναθηναϊκού.

Ο Δημήτρης κατάφερε με το ήθος, την αγωνιστικότητα και το ιδιαίτερο σκεπτικό του μέσα στο παρκέ, να γίνει άξιος σεβασμού όχι μόνο από αθλητές, προπονητές και παράγοντες των ελληνικών ομάδων αλλά και του εξωτερικού. Ο πρώην προπονητής του και ένας από τους κορυφαίους προπονητές της Ευρώπης Ομπράντοβιτς δήλωσε πως ο Διαμαντίδης είναι το μπάσκετ. Επίσης ο προπονητής του Ολυμπιακού Γιάννης Σφαιρόπουλος στην συνέντευξη τύπου την περασμένη Δευτέρα δήλωσε πως το ελληνικό μπάσκετ είναι φτωχότερο μετά την αποχώρηση του Διαμαντίδη από την ενεργό δράση.

Οι τιμητικές διακρίσεις από την Ευρωλίγκα και το ελληνικό Πρωτάθλημα ήταν πολλές. Μάλιστα την χρονιά 2015-16 ο Διαμαντίδης βραβεύτηκε σε όλα τα ελληνικά γήπεδα για τη συνεισφορά του στο μπάσκετ. Ο Δήμος Καστοριάς σε ένδειξη ευγνωμοσύνης έδωσε το όνομα του στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης αποτελεί ένα σπάνιο ταλέντο που κατάφερε να συνεισφέρει σημαντικά στην εξέλιξη του ελληνικού μπάσκετ. Αφήνει μια τεράστια κληρονομιά στην ομάδα του αλλά και στο ελληνικό μπάσκετ γενικότερα. “Δεν είμαι μόνος μου. Όλοι μαζί συνεργαστήκαμε, δουλέψαμε σκληρά για να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα” θα ήταν η δήλωση του αν τον ρωτούσαμε για τον απολογισμό της καριέρας του. Πέρα από τις αμέτρητες διακρίσεις του, του ήθος και το χαμηλό του προφίλ, είναι αυτά που τον καθιστούν έναν από τους κορυφαίους αθλητές όλων των εποχών. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ.

 

Κατερίνα Καραγιάννη

Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών - προπονήτρια κολύμβησης