Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Φάνης Χηνάς, ο Ευρυτάνας ηθοποιός που "έφυγε" νωρίς. Γεννήθηκε στον Μαραθιά και διέπρεψε στα θέατρα της Αθήνας

Φάνης Χηνάς. Προικισμένος ηθοποιός, αθόρυβος και ουσιαστικός. Γεννήθηκε το 1940 στον Μαραθιά Ευρυτανίας. Αν και είχε μια αξιόλογη πορεία στο θέατρο και στον κινηματογράφο, δυστυχώς, το μεγάλο του ταλέντο δεν αξιοποιήθηκε όσο θα έπρεπε. Πέθανε σε νοσοκομείο του Βόλου το 1992, μόλις 52 ετών.xinas-fanis1

Λίγοι Ευρυτάνες γνωρίζουν ότι ο μεγάλος "άγνωστος" ηθοποιός Φάνης Χηνάς καταγόταν από την Ευρυτανία. Γεννήθηκε το 1940 στον Μαραθιά Ευρυτανίας όπου και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Πέθανε το 1992 στο νοσοκομείο του Βόλου από εγκεφαλίτιδα. Η κηδεία του έγινε στη γενέτειρά του, τον Μαραθιά Ευρυτανίας.

Η οικογένειά του, έφυγε νωρίς από τον τόπο της και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Μικρό παιδί ακόμη, κατάλαβε ότι η ζωή του είναι στην τέχνη. Συνεργάστηκε με τους μεγάλους της 7ης τέχνης, συμμετείχε σε πολλές παλιές ελληνικές ταινίες και διέπρεψε στο θέατρο. 

Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη (πατέρα της Λούκα Κατσέλη). Από πολύ μικρός ασχολήθηκε με το θέατρο και τον Ελληνικό κινηματογράφο καταγράφοντας δεκάδες συμμετοχές ακόμη και στην τηλεόραση.

Πρωτοεμφανίστηκε το 1961, με το "Θέατρο Τέχνης" του Κάρολου Κουν, στο έργο "Τα Νέα Παιδιά" του Ζ.Α. Λακούρ. Είχε αξιόλογη θεατρική παρουσία. Στα χρόνια της δικτατορίας, μετανάστευσε στη Γαλλία, όπου παρακολούθησε και σεμινάρια παντομίμας δίπλα στον Μαρσέλ Μαρσό.

Στον κινηματογράφο

Μερικές από τις γνωστές ταινίες στις οποίες συμμετείχε είναι: η ταινία "Κοινωνία ώρα μηδέν" το 1966 με τους Νίκο Κούρκουλο και Άγγελο Αντωνόπουλο, η ταινία "Μαντώ Μαυρογένους" με τη Τζένη Καρέζη, τον Πέτρο Φυσσούν, τον Σταύρο Ξενίδη, η ταινία "Αέρα, αέρα, αέρα" με την Ξένια Καλογεροπούλου και άλλες.

Επίσης, συμπρωταγωνίστησε και στις λιγότερο γνωστές ταινίες όπως: η ταινία "Εμείς οι αμαρτωλοί" το 1966, "Το πρόσωπο της Μέδουσας"  το 1971, "Ναι μεν αλλά…" το 1972 και ακόμη στην ταινία "Μπορντέλο" από τις πρώτες ταινίες του Χάρη Ρώμα το 1985.xinas-fanis2

Ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή του στην ταινία "Knock Out" με τον Γιώργο Κιμούλη, όπου κέρδισε και το βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1986 με μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου και 10 εξαιρετικά κομμάτια που ερμήνευσαν μεταξύ άλλων ο Παύλος Σιδηρόπουλος (Νοκ άουτ), ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Μηλιώκας, ο Βλάσσης Μπονάτσος και άλλοι.

Ακόμη, στο ενεργητικό του στον κινηματογράφο καταγράφει συμμετοχή στις ταινίες: "Une Balle Au Coeur" (Μια Σφαίρα Στην Καρδιά) 1965, "Μεγάλη Μου Αγάπη" 1966, "Βόρτεξ" 1967, "Ζήτημα Ζωής Και Θανάτου" 1973, "Αλταμίρα" (μικρού μήκους) 1986, "Knock Out" 1986, "Γκολφ Στρημ" (μικρού μήκους) 1991 και άλλες.

Στην τηλεόραση

Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε σε μεγάλες σειρές στην τηλεόραση. Στην "Επιστροφή", η οποία προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση το φθινόπωρο του 1982, στην "Όλη η δόξα, όλη η χάρη" το 1988 επίσης στην ΕΡΤ και "Χαμένος παράδεισος" το 1977 στην τότε ΥΕΝΕΔ. Επίσης, σε πολλά θεατρικά στο "Θέατρο της Δευτέρας" στην ΕΡΤ.xinas-fanis4

...και στο θέατρο

Επίσης και στο θέατρο έπαιξε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις με αξιόλογους ηθοποιούς, όπως στην παράσταση "Ο γυάλινος κόσμος" το 1979, "Το Χρυσό Αγόρι" το 1978, "Ρήγας Βελεστινλής" το 1977 ή στη θεατρική παράσταση "Ντα".

Μοναδική απαγγελία Κώστα Καρυωτάκη

Ιστορική έμεινε η καταπληκτική απόδοση, ένα σπάνιο ηχητικό απόσπασμα που διασώζεται, πιστή απαγγελία του ποιήματος "Πρέβεζα" του Κώστα Καρυωτάκη. Ο Χηνάς, βρισκόταν, άλλωστε πολύ κοντά στον ποιητή … λόγω ψυχοσύνθεσης.

...και Οδυσσέα Ελύτη

Εκπληκτική επίσης ήταν η απαγγελία, που επίσης διασώζεται από το αρχείο της ΕΡΤ, πάνω στο “ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ” του Οδυσσέα Ελύτη.

Μεγάλο ταλέντο που δεν αξιοποιήθηκε

Μοναχική φύση. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ήταν εξαρτημένος από το αλκοόλ και πέθανε στο Βόλο στις 12 Φεβρουαρίου 1992 από εγκεφαλίτιδα.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στο πρόσωπο του διακεκριμένου Ευρυτάνα ηθοποιού, το Δημοτικό Θέατρο Δάφνης (Ηλία Ηλιού & Ηλιουπόλεως 77), λειτούργησε το 1996 έχοντας το όνομα του μεγάλου & πρόωρα χαμένου ηθοποιού Φάνη Χηνά.

Κρίμα που ο Ευρυτάνας ηθοποιός δεν είχε την καριέρα που άρμοζε στο ταλέντο του...xinas-fanis-theatro-dafni1