Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

ev media-logo

Απαγορεύεται να αρρωστήσετε στα Άγραφα εν έτει 2016. Το Κ.Υ Φραγκίστας υπολειτουργεί, κλειστό τον μισό μήνα

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφουμε την αγωνία των Αγραφιωτών, πολιτών και πολιτικών. Η κατάσταση χειροτερεύει και καμία λύση δεν είναι ορατή. Το Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας, που εξυπηρετεί μια μεγάλη περιοχή της Ευρυτανίας, όπως έγραψαν τα "Ευρυτανικά Νέα", παραμένει εδώ και ένα χρόνο κλειστό τις μισές ημέρες του μήνα. Όσες είναι ανοιχτό, κλείνει στις 3 το μεσημέρι. Μετά από εκεί... σκοτάδι στην Υγεία.

 fragkista-kentro-ygeias1

Ο Δημοτικός Σύμβουλος του δήμου Αγράφων, κ. Ευθύμιος Κολοκύθας, απέστειλε ανοιχτή επιστολή στην υποδιοικήτρια της 5ης Υ.ΠΕ. κα Βαγενά, τον αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Τασιό, τον βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κοντογεώργο.

Από την πλευρά του, γνωρίζοντας τα θέματα "από μέσα", καταθέτει προτάσεις και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το καλοκαίρι, όταν και ο πληθυσμός των Αγράφων αλλά και του όμορου δήμου Παρακαμπυλίων, που εξυπηρετούνται από το ΚΥ Φραγκίστας, πολλαπλασιάζεται.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς 5η Υ.ΠΕ,

Υποδιοικήτρια κα Βαγενά

Αντιπεριφερειάρχη

Ευρυτανίας κ. Τασιό

Βουλευτή Ευρυτανίας

κ. Κοντογεώργο

 

Εν έτει 2016…

Εν έτει 2016, αποφασίζουμε και διατάζουμε ότι τις ακόλουθες ημερομηνίες: 1,2,5,8,10,11,14,16,19,22,23,26,,30 & 31, το Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας δεν εφημερεύει (καθημερινές ανοικτό έως τις 15:00 και Αργίες τελείως κλειστό).

Απαγορεύεται να αρρωστήσετε και να χρειαστείτε Πρώτες Βοήθειες οι κάτοικοι του Δήμου Αγράφων και ένα μέρος από τον πρώην Δήμο Παρακαμπυλίων, που είναι στην εποπτεία του Κ. Υγείας. Εάν αρρωστήσουν, θα το μετανιώσουν πικρά γιατί στις περιοχές της εποπτείας του Κέντρου Υγείας δεν υπάρχει γιατρός ούτε για δείγμα!!!

Αυτό περιμένουμε σιγά σιγά να συμβεί και να το πάρουμε απόφαση, ότι όλος ο Δήμος Αγράφων και ο μισός π. Δήμος Παρακαμπυλίων δεν θα έχει Πρωτοβάθμια Ιατρική Φροντίδα. Και να διαπιστώσουμε ότι τελικά για τη μαμά Ελλάδα δεν υπάρχουμε. Δεν υπάρχουμε γιατί έχουμε λίγες ψήφους, δεν υπάρχουμε γιατί δεν υπάρχουν μίζες. Δεν υπάρχουμε γιατί βγάζουμε μόνο έναν Βουλευτή.

Είμαστε, όμως, καλοί στο να αναδεικνύουμε φυτώρια και να κάνουμε επιτυχημένη ευρωπαϊκή καριέρα.

Έχει πέσει πολύ μελάνι τον τελευταίο καιρό για το Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας. Έχουν γραφτεί πολλά, έχουν ακουστεί περισσότερα! Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρει «φωτιά» και κάποιοι εκμεταλλεύονται το πρόβλημα για προσωπική και κομματική προβολή.

Να έρθουμε, όμως, στο τι τελικά συμβαίνει και τι μπορούμε να κάνουμε.

Το Κ.Υ.Δ.Φ δεν εφημερεύει γιατί δεν υπάρχουν μόνιμοι γιατροί (τι κίνητρα έχουμε δώσει για να έρθουν μόνιμοι γιατροί;). Πως μέχρι πέρυσι, για δεκαετίες εφημέρευαν μόνο αγροτικοί;

Γιατί δεν κάνετε νομοθετική ρύθμιση ώστε όταν δεν υπάρχει ειδικευμένος γιατρός να λειτουργεί ως Σταθμός Πρώτων Βοηθειών; Εδώ να αναφερθώ στα εξής:

Εάν κάποιος είναι αλλεργικός σε δήγμα εντόμου και με αποστάσεις 1 έως 4 ώρες από γιατρό, καταλαβαίνετε τις συνέπειες

Σε ένα έμφραγμα, εάν δεν ξεκινήσει άμεσα φαρμακευτική αγωγή, θα έχει τις ίδιες συνέπειες

Εάν κάποιος πεθάνει, για να γίνει διαπίστωση θανάτου μπορεί να περάσουν κάποιες ώρες ή μπορεί να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στην Εισαγγελία Ευρυτανίας είναι καταγεγραμμένα όλα αυτά τα περιστατικά που κινδύνευσαν άνθρωποι. Δεν αναφέρω ονόματα, για ευνόητους λόγους. Πιστεύω σύντομα να έχουμε αποτελέσματα.

Και συνεχίζω: Γιατί δεν φέρνουν και στο Κ.Υ.Δ.Φ γιατρούς από άλλες περιοχές να εφημερεύσουν, όπως κάνουν με την παιδίατρο του Κ.Υ;

Πως γίνεται σε όλα τα Hot Spot να υπάρχουν γιατροί, νοσηλευτές και όλες οι παροχές Υγείας, και για τις περιοχές εποπτείας του Κέντρου Υγείας να μη γίνεται κάτι ούτε από το υπουργείο ούτε από πουθενά. Μόνο υποσχέσεις.

Πότε θα εφαρμοστεί ο νόμος ο κάθε υπάλληλος να επιστρέψει στην οργανική του θέση;

Ως πότε θα έρχονται οι κάτοικοι πανικόβλητοι στο Κ. Υγείας και θα βρίσκουν την πόρτα κλειστή και οι ελπίδες για ζωή να εξανεμίζονται;

Είναι θέμα χρόνου να ξανασυμβούν δυσάρεστα γεγονότα, γιατί σε μια ακτίνα που το Νοσοκομείο απέχει 1 έως 4 ώρες θα ξανασυμβεί.

Η Υποδιοικήτρια της 5ης Υ.ΠΕ κα Βαγενά, μετά την αυτοψία στο Κ.Υ.Δ.Φ και με τις συναντήσεις που είχε με τους αρμόδιους φορείς, ενημερώθηκε αναλυτικά για όλα τα προβλήματα του Κ. Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων. Περιμένουμε γρήγορα αποτελέσματα με προσωπικές της παρεμβάσεις. Να γνωρίζει ότι κάθε λεπτό που περνάει με το Κ.ΥΔ.Φ και τα αγροτικά ιατρεία κλειστά, οι συμπολίτες μας κινδυνεύουν να χάσουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν: τη ΖΩΗ τους.

Υ.Γ. Η κα Βαγενά γνωρίζει ότι το καλοκαίρι ο πληθυσμός στα χωριά έχει αυξηθεί. Το Κ.Υ έχει στην εποπτεία του πάνω από 10 χιλιάδες κόσμο. Το Νοσοκομείο Καρπενησίου απέχει μέχρι και 4 ώρες από το τελευταίο χωριό, ότι το δυσπρόσιτο της περιοχής και το δύσκολο οδικό δίκτυο δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την έλευση των ασθενών σε γιατρό.

Ο σχεδιασμός της Πρωτοβάθμιας Υγείας στον Νομό μας είναι αποκλειστική ευθύνη της 5ης Υ.ΠΕ και του Υπουργείου Υγείας, και γνωρίζει ότι ο Δήμος Αγράφων είναι δίπλα της σε ό,τι χρειαστεί.

Ευχαριστώ για τη συνεργασία και είμαι πάντα στη διάθεσή σας.

 

Ευθύμιος Κολοκύθας

Δημοτικός Σύμβουλος

Δήμου Αγράφων