Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ποδόσφαιρο, ο βασιλιάς των σπορ. Τα οφέλη του αθλήματος στην υγεία του ανθρώπου | Γράφει η Κατερίνα Καραγιάννη

Μιας και το φετινό Euro στη Γαλλία βρίσκεται στην τελική ευθεία, είναι ευκαιρία να μιλήσουμε για τα οφέλη του ποδοσφαίρου στην υγεία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ποδόσφαιρο είναι το δημοφιλέστερο άθλημα στο κόσμο. Άμεσα συνδεδεμένο με την παιδική ηλικία και πάντα επίκαιρο στις καθημερινές συζητήσεις των ανδρών, το ποδόσφαιρο καθηλώνει δισεκατομμύρια ανθρώπους. Πέρα όμως από τις παιδικές αναμνήσεις που συνδέονται με τα αμέτρητα χιλιόμετρα τρεξίματος, τις μελανιές στα πόδια, τους τσακωμούς για το αν ήταν γκολ ή όχι, τα ωραία τάκλιν καθώς και τις έντονες συγκινήσεις που προσφέρει, το ποδόσφαιρο επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα και στην υγεία.

711

Οι εναλλαγές στην ταχύτητα, οι αλλαγές κατεύθυνσης, η αγωνία για την κατοχή της μπάλας, η συνεργασία για έναν κοινό σκοπό, η ψυχική εκτόνωση, μας βοηθά να γυμναστούμε αποτελεσματικά χωρίς να το καταλάβουμε. Σε κάποιες έρευνες έχει αποδειχτεί ότι το ποδόσφαιρο έχει περισσότερα οφέλη από το απλό τρέξιμο και σε γρηγορότερο χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα το ποδόσφαιρο βοηθά στη βελτίωση της αερόβιας και αναερόβιας ικανότητας καθώς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού εναλλάσσεται το αργό τρέξιμο με τα δυνατά sprint, κάτι που βοηθά τον οργανισμό να προσαρμόζεται σε νέα ερεθίσματα.

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος ακόμα και σε ασκούμενους μεγαλύτερης ηλικίας. Η συστηματική ενασχόληση με το ποδόσφαιρο έχει δείξει σημαντική μείωση της συστολικής και διαστολικής πίεσης καθώς και βελτίωση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου που σημαίνει καλύτερη φυσική κατάσταση και λιγότερες πιθανότητες καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η συστηματική ενασχόληση με το ποδόσφαιρο βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη, την οστική πυκνότητα και την ισορροπία. Αυτά τα τρία στοιχεία δεν βοηθούν μόνο την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών αλλά και τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης των ηλικιωμένων. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε άντρες μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι έπαιζαν από μικροί ποδόσφαιρο, έχουν παρόμοια επίπεδα μυϊκής δύναμης και ισορροπίας με άτομα μικρότερης ηλικίας. Επίσης το ποδόσφαιρο μειώνει τις πιθανότητες πτώσεων και καταγμάτων. Με το πέρασμα του χρόνου, το μυϊκό μας σύστημα ατονεί και υπάρχουν πολλές πιθανότητες αστάθειας ή ακόμα και πτώσης με φυσικό επακόλουθο το κάταγμα. Το ποδόσφαιρο συμβάλει σημαντικά στην αποφυγή πτώσεων καθώς βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη και την οστική πυκνότητα ακόμα και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Εκτός από τα σωματικά οφέλη το ποδόσφαιρο επιφέρει και κοινωνικά οφέλη. Ο ασκούμενος εντάσσεται σε μια ομάδα και εργάζεται για έναν κοινό σκοπό. Η πειθαρχία, η συνεργασία, ο σεβασμός στους κανόνες, στους συμπαίκτες, στους προπονητές, η επιμονή και η υπομονή είναι μερικά χαρακτηριστικά που βοηθούν τον ασκούμενο να ενταχθεί σε μια κοινωνική ομάδα. Επίσης, ο ασκούμενος επικεντρώνεται στο σύνολο και όχι στον εαυτό του, κάτι που τον βοηθά να δέχεται τη διαφορετικότητα των συνασκουμενών του.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε τα συναισθηματικά οφέλη που επιφέρει το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός γενικότερα. Μέσω του αθλητισμού - ποδοσφαίρου βελτιώνεται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεικόνα. Είναι μεγάλη ικανοποίηση όταν οι κόποι σου επιφέρουν καρπούς και οι αθλητές το βιώνουν έντονα μέσα από τις προπονήσεις και τους αγώνες. Αποκτώντας περισσότερη εμπειρία, αποκτούν θάρρος και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνονται βαθύτερες αξίες που μόνο ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει.

Εφόσον το ποδόσφαιρο είναι ιδιαίτερα αγαπητό άθλημα και προσφέρει τόσα πολλά οφέλη, μπορούμε να παρακινήσουμε τα παιδιά μας να αφήσουν τα κινητά και να ασχοληθούν περισσότερο με το ποδόσφαιρο, είτε απλά παίζοντας με τους φίλους τους, είτε συμμετέχοντας σε ένα σύλλογο. Αλλά ακόμα και οι μεγαλύτεροι μπορούν να αφιερώσουν λίγο χρόνο στον εαυτό τους. Η αναβίωση των παιδικών χρόνων θα έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία, σωματικά και ψυχικά. Μια ωραία εικόνα θα ήταν οι μπαμπάδες ή ακόμα και οι παππούδες να παίζουν με τα παιδιά. Έτσι χτίζονται γερές σχέσεις και παράλληλα βελτιώνεται η φυσική μας κατάσταση. Τι το καλύτερο λοιπόν από το να περνάμε το χρόνο μας ευχάριστα με ένα τόσο εύκολο και ενδιαφέρον άθλημα.

Πηγέςwww.onmed.gr, www.mch-training.com/ ΦΩΤΟ: Ευρυτανικά Νέα 

 

Κατερίνα Καραγιάννη

Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών - προπονήτρια κολύμβησης