Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Στέλιος Μανώλας: Ο καλύτερος Έλληνας αμυντικός και θρύλος της ΑΕΚ στο Καρπενήσι

Για δεύτερη σερί χρονιά η ομάδα νέων της ΑΕΚ θα προετοιμαστεί εν όψει της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς στην ευρυτανική πρωτεύουσα, με προπονητή τον σπουδαίο Στέλιο Μανωλά.

s1

Στις 13 Ιουλίου έγινε 55 ετών, στις 16 του μηνός βρέθηκε στο Καρπενήσι για να παρακολουθήσει σε φιλικό τον γιό του και το ερχόμενο Σάββατο 23 του μηνός αναμένεται στην ευρυτανική πρωτεύουσα για την προετοιμασία της ομάδας νέων της ΑΕΚ. Ο Στέλιος Μανωλάς υπήρξε ένας από τους καλύτερους αμυντικούς όλων των εποχών στην Ελλάδα, που διακρίθηκε και αγωνίστηκε σε όλη του την καριέρα με την κιτρινόμαυρη φανέλα της ΑΕΚ. Έχει ύψος 1.88 και γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου 1961 στην Νάξο. 

Μανωλάς, ένας σπουδαίος ηγέτης
* 1976: Στην ΑΕΚ βρέθηκε τυχαία, όταν ο Δ. Καρούσης (οπαδός της ομάδας) τον είδε στις περίφημες αλάνες, εντυπωσιάστηκε από τις ικανότητές του και τον πρότεινε στην ομάδα. Άρχισε από τις ακαδημίες ενώ από την ενηλικίωσή του μέχρι την δύση της καριέρας του το 1998, φόρεσε την κιτρινόμαυρη φανέλα, έχοντας συνολικά 447 συμμετοχές. Ντεμπούτο έκανε στο ισόπαλο 1-1 εναντίον της Καστοριάς στις 3 Φεβρουαρίου 1980 (19 ετών), ενώ στη διάρκεια της καριέρας του κατέκτησε 5 Πρωταθλήματα (79 -με προπονητή τον Πούσκας, ’89, ’92, ’93, ’94), αλλά και 3 Κύπελλα Ελλάδος. 
Το πρώτο στις 26 Ιουνίου 1983, κερδίζοντας τον ΠΑΟΚ με 2-0, το 2ο, στις 15 Μαΐου 1996 όταν και διέσυρε τον Απόλλωνα με 7-1 (!!) και το 3ο στις 16 Απριλίου 1997, επικρατώντας στα πέναλτι με 5-3 του Παναθηναϊκού με τον Βαζέχα να είναι ο μοιραίος, στέλνοντας την μπάλα στο δοκάρι στο πρώτο χτύπημα. Το πλούσιο παλμαρέ του συμπληρώνουν 1 Λιγκ Καπ το 1990 και 2 Σούπερ Καπ Ελλάδος: το 1989 και το 1996 επικρατώντας και τις 2 φορές του Παναθηναϊκού στα πέναλτι!!

s2

Ογκόλιθος και με τη “γαλανόλευκη”
Αποτέλεσε μέλος της Εθνικής Ελλάδος με την οποία έκανε ντεμπούτο στις 20 Ιανουαρίου 1982, έχοντας συνολικά 71 παιχνίδια στο ενεργητικό του και 7 τέρματα. Ο Μανωλάς ήταν από τους πρωταγωνιστές μιας ανταρσίας που δημιουργήθηκε στην Εθνική του Παναγούλια, θεωρώντας πως είχαν δημιουργηθεί κλίκες στα αποδυτήρια και ότι η 11άδα έβγαινε από κάποιους παίχτες. Τελικά πείστηκε, υποχώρησε και συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 (ΗΠΑ), όπου ενώ τίποτα δεν πήγε σωστά, τού χρέωσαν την ήττα από την Αργεντινή με 0-4 και αποφάσισε να αποχωρήσει από την Εθνική. 

Μανωλάς-στιγμές
* Κάποιες φορές (σπάνια) πάνω στην ένταση του αγώνα έβγαινε εκτός εαυτού. Συμβάν που έμεινε στην ιστορία είχε συμβεί σε ματς με τον Ολυμπιακό, όταν έπιασε από τον λαιμό τον μικρόσωμο μέσο του Ολυμπιακού Νινιάδη ή όταν είχε «πάρει μονότερμα» τον διαιτητή Μπάκα, σχίζοντας μάλιστα και το μανίκι του, επειδή έδωσε πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού σε μαρκάρισμα στον Βαζέχα προς το τέλος της παράτασης του τελικού Κυπέλλου το 1995!!
* 1998 (13 Μαΐου): «Κρέμασε» οριστικά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στην ηλικία των 36 ετών. Αυτό συνέβη μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα στην τελευταία εμφάνιση του με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια κόντρα στην Ξάνθη. Μάλιστα ο ίδιος αργότερα τόνισε πως: «… Ήθελα να τελειώσω όρθιος την καριέρα του και όχι να με λυπούνται», ενώ συμπλήρωσε ότι ήταν τυχερός που βρέθηκε για 20 χρόνια στην μεγάλη του αγάπη, την ΑΕΚ. 
* Μετά την ολοκλήρωση της καριέρας του εργάστηκε ως προπονητής της Εθνικής Ελπίδων, κάνοντας ντεμπούτο στο εντός έδρας φιλικό 0-0 με την Ουκρανία στις 3 Φεβρουαρίου 2004. 

s3

Την πρώτη του νίκη την πέτυχε 15 μέρες αργότερα στις 18 Φεβρουαρίου 2002, επικρατώντας με 3-1 των Βούλγαρων, ενώ ως σπουδαιότερη επιτυχία του στο γαλανόλευκο πάγκο θεωρείται η νίκη επί της πανίσχυρης Ισπανίας των Ρέινα, Πορτίγιο, Τόρρες, Βίγια, Ρέγες, Ριέρα με 1-0 και μάλιστα για τα προκριματικά του Πανευρωπαϊκού, όπως επίσης και η συντριπτική νίκη επί της Β. Ιρλανδίας με 6-2 μέσα στο Μπέλφαστ! Τελικά όμως λόγω διαφορών στο σχεδιασμό και λόγω προβλημάτων μεταξύ πολιτείας και Ομοσπονδίας ο ίδιος αποχώρησε!! 
* Ο Στέλιος Μανωλάς συμμετέχει συχνά σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως εορτασμοί της original της ΑΕΚ ή και φιλικοί αγώνες φιλανθρωπικού χαρακτήρα και πάντα γνωρίζει την αποθέωση, καθώς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Κυπελλούχος 2016
* Διετέλεσε και τεχνικός διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος της Α.Ε.Κ., αλλά παραιτήθηκε το καλοκαίρι του 2009. Κορυφαία στιγμή του όμως αποτελεί η φετινή χρονιά, καθώς ανέλαβε όπως την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ, όταν απολύθηκε ο τεχνικός Γκας Πογιέτ και οδήγησε την Ένωση με μαεστρική καθοδήγηση στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, επικρατώντας δίκαια με 2-1 του Ολυμπιακού.  Ζήτησε όμως και επέστρεψε στην ομάδα νέων του συλλόγου, η οποία όπως είπαμε αναμένεται στο Καρπενήσι το ερχόμενο Σάββατο.
** Εξελίχθηκε σε έναν εξαιρετικό αμυντικό και συνάμα το φυσικό ηγέτη και αρχηγό της κιτρινόμαυρης άμυνας. Υπήρξε πολύ δυναμικός και αποτελεσματικός στις επεμβάσεις του, αποτελώντας εγγύηση για όλη την ομάδα. Είναι ένας από τους κορυφαίους και πιο πλήρεις αμυντικούς των ελληνικών γηπέδων, ο  Στέλιος Μανωλάς!!
s5