Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo

Ποδόσφαιρο, ο βασιλιάς των σπορ (Μέρος Β’). Γράφει η Κατερίνα Καραγιάννη, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στα οφέλη του ποδοσφαίρου στην ψυχική και σωματική υγεία. Γιατί όμως είναι τόσο δημοφιλές;

713

Το ποδόσφαιρο αποτελεί το πιο αναγνωρισμένο άθλημα στο κόσμο. Μικροί και μεγάλοι έχουν γοητευτεί με τον βασιλιά των σπορ. Οι μικροί μας ήρωες μαζεύονται τα απογεύματα για να παίξουν με την ψυχή τους και οι μεγάλοι πάντα βρίσκουν χρόνο να παρακολουθήσουν το αγαπημένο τους πρωτάθλημα. Πάντα το ποδόσφαιρο θα αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στις καφετέριες. Τι είναι όμως αυτό που το κάνει τόσο δημοφιλές;

Λόγω της παγκοσμιοποίησης η σημερινή κοινωνία είναι μαζική. Ο τρόπος που επικοινωνούμε, που διασκεδάζουμε, που ενημερωνόμαστε είναι μαζικός. Το ποδόσφαιρο αποτελεί κομμάτι της παγκοσμιοποίησης και απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.  Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η ιδιαιτερότητα του, δηλαδή το πως τα πόδια μπορούν να κάνουν τόσο καλό και ακριβή χειρισμό κινήσεων. Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τα χέρια του για τις λεπτές κινήσεις. Το γεγονός ότι στο ποδόσφαιρο τα χέρια είναι βοηθητικά, το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα αθλήματα. Επίσης το ποδόσφαιρο συνδυάζει ατομικές δεξιότητες με την ομαδικότητα, τη δύναμη, την αντοχή, τη ταχύτητα, τη στρατηγική, τη τεχνική.

Ένα άλλο στοιχείο που κάνει το ποδόσφαιρο αγαπητό είναι ότι είναι ένα από τα σκληρότερα ομαδικά αθλήματα. Για να μην υπάρξει παρανόηση άλλο σκληρό και άλλο βίαιο. Ανεξάρτητα από τα περιστατικά χουλιγκανισμού, το ποδόσφαιρο δεν διδάσκει τη βία αλλά την ευγενή άμυλα. Η σκληρότητα του αθλήματος λοιπόν μπορεί να παρομοιαστεί με τη σκληρότητα της ζωής με αποτέλεσμα ο φίλαθλος να ταυτίζεται μαζί του, να ξεχνάει τα προβλήματά του και να διασκεδάζει.

Οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει τα παιδικά μας χρόνια με το ποδόσφαιρο. Έχουμε παίξει ποδόσφαιρο ακόμα και με ξεφούσκωτη μπάλα, με τενεκεδάκια, με κουκουνάρια ή ότι άλλο μπορεί να αντικαταστήσει τη μπάλα, μέσα στο σπίτι, στην αυλή του σχολείου στην πλατεία ή στη μέση του δρόμου. Γι αυτό και αποτελεί λαϊκό άθλημα και είναι αγαπητό σχεδόν σε όλους. Η λαϊκότητα του φαίνεται και από το γεγονός  ότι πολλοί από τους μεγάλους ποδοσφαιριστές προέρχονται από χαμηλές κοινωνικές τάξεις και με το ταλέντο τους κατέκτησαν την κορυφή.

Για πολλούς το ποδόσφαιρο είναι τρόπος χαλάρωσης και ψυχικής εκτόνωσης. Παρακολουθώντας το αγαπημένο τους άθλημα ξεχνούν για λίγο τα καθημερινά τους προβλήματα και περνούν ευχάριστα την ώρα τους.

Ένα μεγαλείο του ποδοσφαίρου είναι ότι σέβεται την διαφορετικότητα. Άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, με διαφορετική κουλτούρα ενώνονται για έναν κοινό στόχο. Σε κάθε ομάδα υπάρχει μια μείξη πολιτισμών που γίνεται ένα κάτω από τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου. Ακόμα και οι φίλαθλοι συνυπάρχουν κατά τη διάρκεια του αγώνα είτε από διαφορετικές περιοχές μιας χώρας ή από διαφορετικές χώρες. Ο σεβασμός στην διαφορετικότητα είναι αυτό που κάνει το ποδόσφαιρο και κατ' επέκταση τον αθλητισμό τόσο σπουδαίο.  

Πέρα από τους φιλάθλους το ποδόσφαιρο χαροποιεί και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές. Η ένταση του παιχνιδιού, η αγωνία για την κατάκτηση της νίκης και οι έντονες συγκινήσεις που προσφέρει, βάζουν στην άκρη την κούραση, τις ατελείωτες ώρες προπόνησης και τους τραυματισμούς. Η ευχαρίστηση που βιώνουν οι παίκτες είναι ένα από τα μεγαλύτερά τους κίνητρα.

Ο συνδυασμός ατομικών δεξιοτήτων με την αντοχή, τη δύναμη, την τεχνική, η απλότητα των κανόνων και του εξοπλισμού, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, ο μαζικός τρόπος διασκέδασης και η χαρά που προσφέρει το ποδόσφαιρο είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που το κάνουν το πιο αναγνωρισμένο άθλημα στον κόσμο. Πολλοί έχουν συνδέσει το ποδόσφαιρο με τον χουλιγκανισμό. Το ποδόσφαιρο δεν διδάσκει τη βία και την επιθετική συμπεριφορά αλλά τον σεβασμό στην διαφορετικότητα και την ευγενή άμιλλα. Αποτελεί το μόνο άθλημα που έχει συνεπάρει τα πλήθη και δίκαια θεωρείται και ως ο βασιλιάς των σπορ.

Πηγή: alykeioyproject.blogspot.co.uk

 

Κατερίνα Καραγιάννη

Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α  Αθηνών - προπονήτρια κολύμβησης