Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Η συνταγή της εβδομάδας | Νόστιμη Μελιτζανόπιτα

713

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση

-3 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες

-2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο

-1 μεγάλο κρεμμύδι

-1 ντομάτα

-1 πράσινη πιπεριά

-500 ml γάλα

-½ κούπα τραχανάς ξινός ή γλυκός

-200 γρ. φέτα

-150 γρ. κεφαλοτύρι

-2 αυγά

-1 κ.σ. αλάτι, πιπέρι

-5-6 κλωνάρια ψιλοκομμένο θυμάρι

-μαϊντανός ψιλοκομμένος

-150 ml ελαιόλαδο

-σουσάμι για πασπάλισμα

Για τη ζύμη

-600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

-1 ποτήρι νερό

-1 κ.σ. ξύδι

-1 κ.σ. λάδι

-1 πρέζα αλάτι

-αλεύρι για τα φύλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη: Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι, το νερό, το ξύδι, το λάδι και 1 πρέζα αλάτι και χτυπάμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. (Αν δεν έχουμε μίξερ, χτυπάμε σ'ένα μπολ στο χέρι). Τυλίγουμε το ζυμάρι με μια μεμβράνη και το αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.

Για τη γέμιση: Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και αφαιρούμε τη φλούδα. Σε ένα μπολ, τρίβουμε τις μελιτζάνες με το χοντρό μέρος του τρίφτη.

Σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε ελαιόλαδο να κάψει καλά και στη συνέχεια την τριμμένη μελιτζάνα μας, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την πιπεριά κομμένη σε κομμάτια. Δεν ανακατεύουμε συνεχώς αλλά περιμένουμε 10 λεπτά να πάρει ωραίο χρώμα η μελιτζάνα.Κόβουμε την ντομάτα σε μικρά κυβάκια και τη ρίχνουμε στο τηγάνι με το γάλα και τον τραχανά. Αφήνουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας ελαφρώς ίσα ίσα να πάρει σώμα το μείγμα μας. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και 2 κσ. ξύδι βαλσάμικο και ανακατεύουμε.Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το τηγάνι μας να κρυώσει για 20 λεπτά.Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και τη φέτα, σπασμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε.Ολοκληρώνουμε και με τα αυγά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε μυρωδικά ψιλοκομμένα (μαϊντανό μαζί με τα κοτσάνια του και θυμάρι).

Ρολάρουμε το ζυμάρι και κόβουμε σε 5 ίσα μέρη.Ανοίγουμε το κάθε ζυμάρι μας με τη βοήθεια του πλάστη πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι τον πάγκο εργασίας.Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο πάνω στο ζυμάρι, το 1/5 της γέμισης και τυλίγουμε σε ένα ρολό.Σε ένα ταψί, 30 x 40 εκ. ρίχνουμε ελαιόλαδο και τοποθετούμε το πρώτο ρολάκι. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 4 ζυμαράκια την ίδια διαδικασία.

Αφού βάλουμε όλα τα ρολάκια στο ταψί, ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα.


Με πληροφορίες από http://akispetretzikis.com/