Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Δημήτρης Σαραβάκος: Ο μεγάλος “μικρός” έκλεισε χθες τα 55α του γενέθλια

Χθες Τρίτη 26 Ιουλίου, ο Δημήτρης Σαραβάκος έγινε 55 χρόνων. Η φανέλα με το νούμερο «7», ο σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις φάουλ, ο ικανότατος τεχνίτης, ο ταλαντούχος παίκτης, αυτός που πανηγύριζε τα γκολ του με έναν τρόπο που όλοι οι πιτσιρικάδες στις αλάνες προσπαθούσαν να αντιγράψουν: ένα σύντομο σπριντ, άλμα και η δεξιά γροθιά στον αέρα: ο Σαραβάκος... 

S1

Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1961 στη Νέα Σμύρνη και ήταν γιος του Θανάση Σαραβάκου, ο οποίος αγωνίστηκε στον Πανιώνιο. Το γήπεδο της Νέας Σμύρνης ήταν, χωρίς υπερβολή, δεύτερο σπίτι του. Μπορεί στα παιδικά του χρόνια να μην είχε πολυτέλειες, αλλά τα γέμιζε η αγάπη για το ποδόσφαιρο. Καλός μαθητής δεν ήταν και οι κοπάνες γίνονταν για έναν και μοναδικό λόγο: τη μπάλα. 

Ηγέτης στον Πανιώνιο
Στα 14 του ξεκίνησε στους ερασιτέχνες του Πανιωνίου. Τότε θαύμαζε τον Θωμά Μαύρο και ονειρευόταν να του μοιάσει. Μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου το 1979 ανέβηκε στην πρώτη ομάδα και αγωνίστηκε σε αυτήν 5 χρόνια. Αγωνιζόμενος πότε σαν δεύτερος επιθετικός και πότε σαν δεξί εξτρέμ, ο Σαραβάκος άρχισε να δείχνει δείγματα της κλάσης του στην πρώτη γεμάτη σεζόν του, το 1980-81.
Πρώτο γκολ στις 14 Δεκεμβρίου 1980 στο 2-1 επί της  Παναχαϊκής. 
Ακολούθησαν 3 γκολ αλλά και 2 κερδισμένα πέναλτι. Ο Αναστόπουλος έφυγε  για τον Ολυμπιακό και ο «μικρός» μετατράπηκε  στον φυσικό ηγέτη της ομάδας. Την επόμενη 3τια, σκόραρε 34 γκολ σε 89 ματς, αν και ο Πανιώνιος έφτασε έως την 7η θέση του πρωταθλήματος το 1981-82. 

S3 

Θρύλος στον Παναθηναϊκό
Το 1984  πήγε στον Παναθηναϊκό έναντι 60 εκ. δρχ. Από την πρώτη σεζόν εντυπωσίασε και ήταν από τους βασικούς συντελεστές της μεγάλης πορείας της ομάδας μέχρι τον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Με δικά του γκολ, ο Παναθηναϊκός απέκλεισε την δυνατή Γκέτεμποργκ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, πριν αποκλειστεί από την Λίβερπουλ στα ημιτελικά. Η ντρίμπλα και η άνεσή του στο σκοράρισμα ήταν τα χαρακτηριστικά που τον έκαναν να ξεχωρίζει και να ξεσηκώνει τον κόσμο στις εξέδρες. Δεν χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρει να κερδίσει τον κόσμο του «τριφυλλιού». Με ηγέτη τον Σαραβάκο την σεζόν 1984-85 ο Παναθηναϊκός απέκλεισε τη Φέγενορντ του Γκούλιτ, την Λίνφιλντ, την κάτοχο του ΟΥΕΦΑ Γκέτεμποργκ και έπαιξε στον ημιτελικό του Πρωταθλητριών κόντρα στην μεγάλη Λίβερπουλ και τη σεζόν 1987-88 κόντρα στις Οσέρ, Γιουβέντους και Χόνβεντ.

S2

Η σχέση του με τις ξένες αντιπάλους θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Το πιο αξιομνημόνευτο είναι το τέρμα που πέτυχε απέναντι το 1991 - και πάλι - στην Γκέτεμποργκ για να περάσει ο Παναθηναϊκός σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του μέσα στην περιοχή, σούταρε και η μπάλα κατέληξε φυσικά στα δίχτυα. Η πιο μαγική στιγμή του στον Παναθηναϊκό ήταν το γκολ που πέτυχε κόντρα στη Γιουβέντους το 1987 στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων για το ΟΥΕΦΑ. Ένα από τα πιο ωραία γκολ της καριέρας του και σίγουρα το πιο σημαντικό…

Στο πρώτο παιχνίδι της φάσης των «16» ο Σαραβάκος είχε σκοράρει και ο Παναθηναϊκός κέρδισε 1-0 τη «μεγάλη κυρία» και στη ρεβάνς είχε ανοίξει το σκορ μέσα στο Τορίνο. Οι πράσινοι έχασαν 3 - 2, αλλά πήραν την πρόκριση και την επόμενη μέρα ο ιταλικός Τύπος αποθέωνε τον Σαραβάκο. Η Γιουβέντους ενδιαφέρθηκε τότε για την απόκτησή του. Ο Σαραβάκος είχε την κλάση και ποιότητα να αγωνιστεί σε κάποιο μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο, αλλά δεν πήρε ποτέ τη μεγάλη απόφαση.

s6

Παραλίγο ερυθρόλευκος
Το 1988 ο Κοσκωτάς τον ήθελε στον Ολυμπιακό και πρόσφερε 600 εκ. δρχ.!, προκαλώντας ίλιγγο, υπολογίζοντας και τα προσωπικά μπόνους: 1 εκ. δρχ. ετήσιο μισθό, πριμ συμμετοχών, τερμάτων και τίτλων, σπίτι και επαγγελματική αποκατάσταση των συγγενών σε εκδοτικό όμιλο του Κοσκωτά και στην Τράπεζα Κρήτης»!! Ο Σαραβάκος έφτασε μια… ανάσα από τους «ερυθρόλευκους», αλλά είναι η εποχή που αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα διοικητικά προβλήματα. Η μεταγραφή τελικά ναυαγεί.

s8

Ο Σαραβάκος της Εθνικής
Οι εμφανίσεις του με τον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη και την Εθνική έφεραν και μια μεγάλη ατομική διάκριση αφού το 1991 κλήθηκε και έπαιξε στην Μικτή Κόσμου. Η Εθνική ομάδα υπήρξε, επίσης, μεγάλο κεφάλαιο στην καριέρα του Σαραβάκου. Φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα με το εθνόσημο την 1 Δεκεμβρίου 1982 στη φιλική ήττα από την Ελβετία (3-1) στο ΟΑΚΑ. Συνολικά είχε 78 συμμετοχές και πέτυχε 21 γκολ. Κατέχει, επίσης, και ένα μοναδικό ρεκόρ καθώς πέτυχε πέντε γκολ σε έναν αγώνα, στη νίκη με 6-1 επί της Αιγύπτου το 1990. 

s4

Ο Σαραβάκος στην ΑΕΚ
Το 1994 στον Παναθηναϊκό έκαναν ανανέωση και ο «μικρός» αποφασίζει να συνεχίσει στην ΑΕΚ. Έπαιξε 2 χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ και κατάφερε να αφήσει τη σφραγίδα του. Κόντρα στους Ρέιντζερς, στη Νέα Φιλαδέλφεια με 2 γκολ έδωσε προβάδισμα στην «Ένωση» και ουσιαστικά την έστειλε στους ομίλους της Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Το 1996, στα 35 του η καριέρα του στην ΑΕΚ τελείωσε. Έμεινε 1 χρόνο εκτός και το 1997 απέρριψε πρόταση του Πανιωνίου και γύρισε στον Παναθηναϊκό. Ο Σαραβάκος έκανε την επανεμφάνισή του τη 2η αγωνιστική κόντρα στον Απόλλωνα, αλλά η σεζόν δεν τον ήθελε. Οι τραυματισμοί που τον ταλαιπωρούν τον αναγκάζουν 6 μήνες μετά να πάρει τη απόφαση και να «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.  

«Σαν κύκλος, ναι. Έμεινα ικανοποιημένος από το κλείσιμο της καριέρας μου. Σαν φινάλε, δηλαδή το τέλος, θα έλεγα όχι. Δεν έφυγα μέσα από το γήπεδο. Με στενοχωρεί το γεγονός ότι δεν κατάφερα να φύγω μέσα από κάποιο παιχνίδι», δήλωσε αργότερα ο σπουδαίος Δημήτρης Σαραβάκος.

s5

s9

s10

s11

s12

s16

s7

s14