Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ντένις Μπέργκαμπ: Ο ιπτάμενος “Iceman”

Η καριέρα του απογειώθηκε από νωρίς, ο ίδιος όμως ήταν πάντα… προσγειωμένος. Διέγραψε μία λαμπρή ποδοσφαιρική καριέρα, που τον κατέταξε στην ένδοξη λίστα των… ιπτάμενων Ολλανδών. Άλλωστε, το προσωνύμιο "Iceman" που πάντα τον συνόδευε δε βγήκε τυχαία, καθότι επρόκειτο για έναν από τους πιο ψυχρούς "εκτελεστές του παγκόσμιου" ποδοσφαίρου!

B1

Ο Ντένις Μπέργκαμπ γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1969 στο Άμστερνταμ και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στις ακαδημίες του Άγιαξ σε ηλικία 12 ετών. Στις 14 Δεκεμβρίου 1986, ο 17χρονος Ντένις κάνει το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας σε αγώνα κόντρα στη Ρόντα με προπονητή του Αίαντα τον Γιόχαν Κρόιφ. Αγωνίστηκε σε 14 παιχνίδια, ενώ πέρασε ως αλλαγή στον τελικό του Κυπελλούχων κόντρα στη Λοκομοτίβ Λειψίας κατακτώντας έτσι το πρώτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο. Τότε ήταν, που οι συμπαίκτες του άρχισαν να τον φωνάζουν… Ντένις “the van man” Μπέργκαμπ. 
Η σεζόν 1987-88 ήταν ήδη βασικός στον Αίαντα και το 1990 κατέκτησε το πρωτάθλημα, το 1992 το ΟΥΕΦΑ και το Κύπελλο Ολλανδίας το 1993. Μάλιστα, για τρεις σεζόν, από το 1991 - 1993, ο Μπέργκαμπ αναδεικνυόταν πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, ενώ το 1992 και το 1993 ανακηρύχθηκε παίκτης της χρονιάς. Η τελευταία του χρονιά στον Άγιαξ ήταν το 1993, όταν και αποχαιρέτησε το Άμστερνταμ έπειτα από 185 εμφανίσεις και 103 τέρματα συνολικά.

B12

Βραβείο «Μπέργκαμπ»
Το 1993 πήρε μεταγραφή στην Ιταλική Ίντερ, όπου αντιμετώπισε προβλήματα προσαρμογής, αλλά και την αντιπαλότητα των ΜΜΕ. Το 1994 κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, πετυχαίνοντας μόλις 11 τέρματα σε 50 εμφανίσεις, κάθε άλλο παρά αγαπητό τον κατέστησαν στις τάξεις των “τιφόζι” της Ίντερ. Τον “πολέμησε” τόσο ο Τύπος, ώστε έφτασε να μετονομάσει το βραβείο… “γάιδαρο της εβδομάδας”, που απένειμαν οι Ιταλοί στο χειρότερο παίκτη της εβδομάδας, σε βραβείο… “Μπέργκαμπ της εβδομάδας”.

B6

Η χρυσή εποχή
Το 1995, ο Μπέργκαμπ έφυγε και πήρε στην Άρσεναλ έναντι 7,5 εκ. λιρών. Με τον Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο ο Ντένις ήταν πλέον… τρομερός! Μεγαλούργησε ως μαέστρος των “κανονιέρηδων” (Ανρί, Βιεϊρά, Λιούνμπεργκ, Πιρές) και το 1998, η Άρσεναλ κάνει το νταμπλ, με τον Μπέργκαμπ να γίνεται ολοένα και πιο αγαπητός στο ιστορικό «Χάιμπουρι». Η άφιξη του Τιερί Ανρί στην Άρσεναλ, δίνει την δυνατότητα στον Μπέργκαμπ να απελευθερωθεί περισσότερο στο παιχνίδι και μαζί δημιούργησαν ένα εκπληκτικό δίδυμο. Ο Μπέργκαμπ σκοράρει και μοιράζει ασίστ-πινελιές (!) συνεχώς και ψηφίζεται συνέχεια “παίκτης της εβδομάδας” ή “παίκτης του μήνα”. 
Το 2002 κερδίζει πάλι το νταμπλ, το 2003 το κύπελλο με την Άρσεναλ και το 2004 πάλι το πρωτάθλημα. Στην διάρκεια της περιόδου 2005-06 είχε ήδη αποφασίσει να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, με τους τραυματισμούς να τον έχουν καταβάλλει. Ηττήθηκε σε δύο τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ και κυπέλλου, αλλά αυτά είναι μέσα στο ποδόσφαιρο. Ο Άγιαξ τον ζήτησε ώστε να κλείσει εκεί την καριέρα του, αλλά αρνήθηκε, γιατί ήθελε να σταματήσει το ποδόσφαιρο στο Λονδίνο… το σπίτι του.

B3

«Αντίο» σε Χάιμπουρι-Μπέργκαμπ
Με το Emirates έτοιμο, οι οπαδοί της Άρσεναλ αποχαιρέτησαν το Χάιμπουρι σε αγώνα κόντρα στην Γουέστ Μπρομ. Το «αντίο» στο Χάιμπουρι στο «αντίο» του Μπέργκαμπ, ενός παίκτη που συνδύασε το ταλέντο, την ευελιξία, την τεχνική και την φαντασία, με την αγγλική κουλτούρα αλλά και το Ολλανδικό πείσμα και ταπεραμέντο. Όταν ο Βενγκέρ τον για να τον περάσει στην αναμέτρηση επικράτησε πανζουρλισμός!! Ένα λεπτό πριν το τέλος μάλιστα ένα δικό του γκολ “καθάρισε” το παιχνίδι και έμοιαζε με το ιδανικό φινάλε.

Άγαλμα του Μπέργκαμπ έξω από το νέο γήπεδο της Άρσεναλ, το Εμιρέιτς
b14

B25

Το παράπονο με τους "Οράνιε"
Η Εθνική Ολλανδίας διέθετε πάντοτε εξαιρετικό υλικό. Ο Μπέργκαμπ ήταν ένα από τα βασικά γρανάζια μίας μηχανής που πάντοτε όμως έδειχνε να… μπουκώνει στο κρίσιμο σημείο. Ακόμη και στο EURO του 2000 που διεξήχθη στην πατρίδα τους, οι Ολλανδοί αποκλείστηκαν στα ημιτελικά από την Ιταλία, χάνοντας 2 πέναλτι (!) στην διάρκεια του 90λεπτου και άλλα τόσα έπειτα στην διαδικασία των πέναλτι, έχοντας μάλιστα και παίκτη παραπάνω στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα!
Στην ιστορία έμεινε το νικητήριο γκολ-ποίημα στο 2-1 επί της Αργεντινής στο Μουντιάλ του 1998 στα προημιτελικά: μετά από μία μακρινά πάσα του Ντε Μπουρ, ο Ντένις “κατέβασε” ιδανικά τη μπάλα, “άδειασε” τον σπουδαίο αμυντικό Ρομπέρτο Αγιάλα και εκτέλεσε με το εξωτερικό στην απέναντι γωνία του Ρόα. Επίσης, ήταν αυτός που με κεφαλιά πέφτοντας (!) πάσαρε τον Κλάιφερτ που είχε ανοίξει το σκορ. 
Ο Μπέργκαμπ πρωτοκλήθηκε στην Εθνική το 1990, δύο χρόνια δηλαδή μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού από τους “οράνιε” των Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ, Ράικαρντ! Σταμάτησε 10 χρόνια μετά, το 2000 μόλις στα 31 του μετά το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε ο Μπέργκαμπ επέμεινε στην απόφαση του.

Το εκπληκτικό γκολ του Μπέργκαμπ (Νο8) απέναντι στην Αργεντική του Αγιάλα (Νο2), που εκτέθηκε ανεπανόρθωτα
B10

B21

Επίσης…
* Η φοβία του για τα αεροπλάνα αναπτύχθηκε το 1989, όταν και βρισκόταν στο αεροδρόμιο του Παραμαρίμπο, κοντά στο Σουρινάμ. Εκεί είδε αεροπλάνο να συντρίβεται κατά την προσγείωση και αποφάσισε να μην ξαναμπεί ποτέ σε αεροπλάνο. Στο Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998 πήγε με αυτοκίνητο (!), εναλλάσσοντας την οδήγηση με ένα συγγενή του, που ταξίδεψε μαζί του!
* Ο Μπέργκαμπ έχει πετύχει ένα από τα καλύτερα γκολ στην ιστορία της Άρσεναλ, με… “θύμα” τον Νίκο Νταμπίζα. Ήταν ένα παιχνίδι με την Νιούκαστλ, όπου ο Ολλανδός πέρασε την μπάλα δίπλα από τον Νταμπίζα, με σκαφτό, έκανε στροφή γύρω από τον εαυτό του και έπειτα εκτέλεσε. Το γκολ αυτό το βλέπουν και το ξαναβλέπουν όσοι επισκέπτονται το μουσείο της Άρσεναλ. Τέτοιο γκολ δεν έχει πετύχει κανείς άλλος ποδοσφαιριστής στον κόσμο!

O Μπέργκαμπ με το αριστερό πέρασε τη μπάλα μπροστά από σώμα του πίσω από το δεξί πόδι και πίσω από την πλάτη του Νταμπίζα. Αδιανόητη έμπνευση... 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΝΤΕΝΙΣ ΜΠΕΡΓΚΑΜΠ
BERGKAMP-19
* Το Emirates άνοιξε τις πύλες του με ένα φιλικό παιχνίδι προς τιμήν του Ντένις Μπέργκαμπ, στο οποίο τον τίμησαν πολύς κόσμος της Άρσεναλ.
* Σήμερα, ακολουθεί καριέρα προπονητή. Πρόσφατα βρέθηκε στο πλευρό του Νέεσκενς στην  Ελπίδων της Ολλανδίας.
* Στις 14 Ιουλίου 2008, σε ψηφοφορία οπαδών της Άρσεναλ, δεύτερος καλύτερος ποδοσφαιριστής των τελευταίων 50 ετών, πίσω από τον Τιερί Ανρί αναδείχθηκε ο Ντένις Μπέργκαμπ.
cobrasports.gr

B7

B8

B4

B9

b13

B12

b17

B22

B2

b15

b16

B23

B20

b18

B5