Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Ζοάο Χαβελάνζε: “Έφυγε” ο μύθος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, στην ηλικία των 100 ετών!!

Ο Ζοάο Χαβελάνζε άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο ποδόσφαιρο και πλέον ο βραζιλιάνικος αθλητικός κόσμος πενθεί από το πρωί της Τρίτης 16 Αυγούστου καθώς ο πρώην αθλητής και πρόεδρος της FIFA από το 1974 έως το 1998 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών.

X1

Οι “Αθλητικοί Φάκελοι” -με αποσπάσματα από το sport24- καταγράφουν τα σημαντικότερα σημεία της ζωής και της σταδιοδρομίας του Βραζιλιάνου, ο οποίος στον έναν αιώνα ζωής του άφησε έντονα το στίγμα του. Διαβάστε πως:

✔ Ο Χαβελάνζε γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1916 στο Ρίο ντε Τζανέιρο και μεγάλωσε μέσα σε μία εύπορη οικογένεια, με τον πατέρα του, Φαουστίν Χαβελάνζε, ο οποίος είχε μεταναστεύσει από το Βέλγιο στη Βραζιλία, να δουλεύει ως έμπορος όπλων.

✔ Όντας εξαιρετικός μαθητής στο σχολείο, ο Χαβελάνζε έγινε δεκτός στο φημισμένο Τμήμα της Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Φλουμινένσε, από το οποίο αποφοίτησε σε ηλικία 24 ετών έχοντας πάρει πτυχίο στη Νομική.

✔ Εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος σε εταιρία μεταφορών και έγινε αντιπρόεδρος άλλης μεταφορικής, ενώ ήταν βασικός συνεργάτης σε χημική και μεταλλουργική εταιρία.

✔ Ο αθλητισμός ήταν στο αίμα του Χαβελάνζε και αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς μόνο και μόνο από το γεγονός ότι σε ηλικία μόλις 20 ετών πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου (1936) ως κολυμβητής. 

Ήταν ακόμα μέλος της εθνικής ομάδας πόλο που κατέλαβε την 13η θέση στο πόλο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ελσίνκι (1952), ενώ το 1956 σε ηλικία 40 ετών ήταν αρχηγός  της βραζιλιάνικης αποστολής που πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς της Μελβούρνης.

✔ Ως πρόεδρος της κολυμβητικής ομοσπονδίας της Βραζιλίας, ο Χαβελάνζε έγινε μέλος της Βραζιλιάνικης Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και της Διεθνούς Ποδηλατικής Ομοσπονδίας το 1958. Ακολούθως, έγινε Αντιπρόεδρος της βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ενώ από το 1958 έως το 1973 ήταν Πρόεδρος της βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

✔ Ο αστικός μύθος αναφέρει πως ο Χαβελάνζε “είχε βάλει το χέρι του”, ώστε στην αποστολή της εθνικής Βραζιλίας, που πήρε μέρος στο Μουντιάλ του 1966 στην Αγγλία να βρίσκονται -τιμής ένεκεν- όλα σχεδόν τα μέλη της "σελεσάο" που την είχαν οδηγήσει στην κορυφή του κόσμου στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις (1958, 1962). 

Είναι κοινώς αποδεκτό πως εκείνη η ομάδα της Βραζιλίας δεν ήταν από τις πλέον ισχυρές και αποκλείστηκε πρόωρα σε εκείνο το τουρνουά.

X2 

✔ Το 1974, ο Χαβελάνζε νίκησε τον Άγγλο Στάνλεϊ Ρους στις εκλογές για τον Πρόεδρο της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και έγινε ο πρώτος (και μοναδικός έως σήμερα) μη Ευρωπαίος πρόεδρος της FIFA.

✔ «Ήρθα να πουλήσω ένα προϊόν που λέγεται ποδόσφαιρο», είχε τονίσει μεταξύ άλλων λίγο μετά την εκλογή του ως πρόεδρος της FIFA, με τη δήλωσή του αυτήν όπως ήταν φυσικό να προκαλεί αίσθηση. 

Πάντως αποδείχτηκε αληθινή καθώς κατά τη διάρκεια της θητείας του ήταν εκείνος που προχώρησε στην εμπορευματοποίηση του "βασιλιά των σπορ" όσο κανείς άλλος από τους προκατόχους του.

✔ Σε ερώτηση τι είναι αυτό που αγαπάει περισσότερο στο ποδόσφαιρο είχε πει "η πειθαρχία". Φυσικά και εκείνη η δήλωση είχε συζητηθεί αν αναλογιστεί κανείς πως η εθνική Βραζιλίας στο ποδόσφαιρο δεν φημιζόταν για την... πειθαρχία των παικτών της εντός γηπέδου.

✔ Μία από τις μεγάλες καινοτομίες του Χαβελάνζε είναι ότι κατάφερε να βάλει τους χορηγούς μέσα στο ποδόσφαιρο, με την Adidas και την Coca-Cola να γίνονται βασικοί χορηγοί των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων της FIFA.

✔ Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ζοάο Χαβελάνζε, τα κέρδη της FIFA από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων “εκτοξεύτηκαν” στα ύψη, με τον Βραζιλιάνο να έχει κάνει πράξη το όραμά του: να κάνει το ποδόσφαιρο ένα εμπορικό προϊόν και προσοδοφόρο για την Ομοσπονδία που εκπροσωπούσε.

✔ Ήταν ο άνθρωπος που διπλασίασε τον αριθμό των ομάδων που έπαιρναν μέρος σε τελική φάση Μουντιάλ (από 16 έγιναν 32), ενώ επί των ημερών του μπήκαν στη ζωή του ποδοσφαίρου αρκετές νέες διοργανώσεις: το Παγκόσμιο Κύπελλο Κ-17, το Παγκόσμιο Κύπελλο Κ-20, το Κύπελλο Συνομοσπονδιών και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών.

✔ Φυσικά και είχε πάρα πολλούς επικριτές όλα αυτά τα χρόνια που βρέθηκε στον προεδρικό θώκο, με τις κατηγορίες να αφορούν τη σχέση του με οικονομικούς κολοσσούς που μπήκαν στο ποδόσφαιρο. Το 1999 η ολλανδική De Telegraaf ανέφερε σε δημοσίευμα πως ο Χαβελάνζε είχε δεχτεί άπειρα δώρα από τους Ολλανδούς στην προσπάθειά τους να πάρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 (διαψεύστηκαν, αφού κατέληξαν στη Βαρκελώνη).

✔ Το 1998 τον διαδέχτηκε στην προεδρία της FIFA ο Ζεπ Μπλάτερ, ο οποίος ήταν το αγαπημένο του "παιδί" όλα τα χρόνια που βρισκόταν στο τιμόνι της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

✔ Ήταν ο δεύτερος μακροβιότερος πρόεδρος της ομοσπονδίας πίσω από τον Ζιλ Ριμέ, ενώ μετά την αποχώρησή του από την προεδρία έλαβε τον τίτλο του “Επίτιμου Προέδρου”, τίτλο τον οποίο αποποιήθηκε τον Απρίλιο του 2013, καθώς κατηγορήθηκε για δωροδοκία από εταιρία μάνατζμεντ..

X3 

✔ Πέρα από Πρόεδρος της FIFA διετέλεσε και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για σχεδόν μισό αιώνα: από το 1963 μέχρι το 2011.

✔ Προς τιμήν του χτίστηκε το στάδιο που πήρε την ονομασία "Estadio Olimpico Joao Havelange", το οποίο φιλοξένησε τους Παναμερικανικούς Αγώνες το 2007, ενώ στο στάδιο φιλοξενήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο και σε αυτό θα διεξαχθούν και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες.

✔ Οι πολέμιοί του ήταν αρκετοί (πρώτος που ύψωσε ανάστημα ήταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα) και ένας εξ αυτών ήταν και ο Γκάρι Λίνεκερ. Ενδεικτικό το τιτίβισμα του Άγγλου πρώην επιθετικού στο λογαριασμό του στο Twitter λίγο μετά την είδηση του θανάτου του Χαβελάνζε: «Ο Ζοάο Χαβελάνζε, ο πρώην πρόεδρος της FIFA, πέθανε. Το ποδόσφαιρο τού έδωσε πάρα πολλά». Ναι, σωστά διαβάσατε... Άδικος και δίκαιος μαζί ο Λίνεκερ, ενώ ο Μαραντόνα τον θεωρεί υπαίτιο για το γεγονός πως βρέθηκε ντοπαρισμένος στο Μουντιάλ του 1994 (ΗΠΑ) και θεωρούσε πως ήταν δάκτυλος, ώστε να αποκλειστεί η Αργεντινή όπως και έγινε. 

Είχε δίκιο όμως ο Χαβελάνζε καθώς ο Ντιέγκο αποκάλυψε αργότερα πως η “αλμπισελέστε” στον προκριματικό αγώνα του 1993 κόντρα στην Αυστραλία ήταν όλη ντοπαρισμένη, προκαλώντας ΣΟΚ!
X5