Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Χρήστος Κουτούλιας: «Είναι διαφορετικότητα και όχι πρόβλημα - Δεν έχουμε στήριξη από κανένα»

Στο Καρπενήσι προετοιμάστηκε από τις 2 - 12 Αυγούστου ο πρωταθλητής Ευρώπης ΑΜΕΑ Χρήστος Κουτούλιας, με προπονητή τον Κώστα Βογιατζάκη. Ο Κουτούλιας που προετοιμάζεται για τους Παραολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο της Βραζιλίας μίλησε στα “Ευρυτανικά Νέα” σε ευχάριστο κλίμα και διάθεση.

Ο Χρήστος Κουτούλιας αναδείχθηκε φέτος Πρωταθλητής Ευρώπης ΑΜΕΑ, όμως πρωτίστως μέσα από την κουβέντα που κάναμε διακρίναμε έναν Πρωταθλητή με σπουδαία ψυχική δύναμη, που αντιμετωπίζει με σθένος την διαφορετικότητα και όχι πρόβλημα όπως αναφέρει ο ίδιος το γεγονός πως δεν έχει το δεξί του χέρι.

k1

Ο Χρήστος Κουτούλιας είχε παραχωρήσει την συνέντευξη στα "Ευρυτανικά Νέα" στις 6 Αυγούστου, όμως ολόκληρη δημοσιεύτηκε στην πρώτη έντυπη έκδοση μετά την καλοκαιρινή διακοπή, στις 24 του μηνός.

Μπορεί να ακούγεται πεζό κι συνηθισμένο, όμως πρόκειται για πρωταθλητή και νικητή στον αγώνα της ζωής και μετά των στίβων. Ο Χρήστος Κουτούλιας γεννήθηκε με αναπηρία στο δεξί του χέρι, όμως αυτό δεν ήταν εμπόδιο ικανό να τον κρατήσει μακριά από το στίβο, όπου «έκλεισε» μόνιμη θέση στο βάθρο. Πιο πρόσφατη επιτυχία ήταν το χρυσό στο μήκος T47 με άλμα στα 6.63 (ρεκόρ χρονιάς) στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΑΜΕΑ «Γκροσέτο 2016 τον περασμένο Ιούνιο. Ο Κουτούλιας έχει προκριθεί στην Παραολυμπιάδα του Ρίο (αγωνίζεται στις 14-16 Σεπτεμβρίου) και προετοιμάστηκε στο Καρπενήσι, με στόχο να ακουστεί και στη Βραζιλία ο ελληνικός εθνικός ύμνος.

Τα “Ευρυτανικά Νέα” συνομίλησαν για περίπου μία ώρα με τον Χρήστο Κουτούλια και τον προπονητή του Κώστα Βογιατζάκη σε κλίμα φιλικό σε μια ξεχωριστή συνέντευξη.

 KOUTOULIAS

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Για την προετοιμασία στο Καρπενήσι ο Χρήστος Κουτούλιας τόνισε: «Βρισκόμαστε στις πρώτες ημέρες της προετοιμασίας μας στο Καρπενήσι και όλα κυλάνε περίφημα. Οι εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικές και συνιστώ το μέρος σε όλους τους αθλητές να έρθουν εδώ για την προετοιμασία τους. Το υψόμετρο και γενικά οι κλιματολογικές συνθήκες βοηθάνε πολύ στην προπόνηση μας».

Για τον στόχο του στους Παραολυμπιακούς του Ρίο είπε: «Πρώτα θα επιδιώξω να μπω στην 6αδα, γιατί υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, με πολλούς καλούς αθλητές. Αν πάνε όλα καλά θα στοχεύσω στην κατάκτηση ενός πάρω ένα μεταλλίου».

Για τον πήχη που έχει ανεβεί ψηλά μετά τις τελευταίες επιτυχίες δήλωσε: «Σίγουρα, ο πήχης ανεβαίνει πιο ψηλά, γιατί πλέον έχουμε πιο μεγάλες απαιτήσεις…».

Για την αντιμετώπιση από τον κόσμο όσον αφορά το “πρόβλημα” στο χέρι ο Χρήστος σχολίασε: «Συνήθως στην ηλικία που είμαι τώρα δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Όμως όταν ήμουν πιο νέος, το καταλάβαινα με τον τρόπο  που με κοιτούσαν και ήταν περίεργο, αλλά και φυσιολογικό γιατί ο κόσμος έβλεπε μια διαφορετικότητα. Αλλά ουσιαστικά για μένα δεν είναι διαφορετικότητα… Πλέον δεν έχω κανένα πρόβλημα, ούτε στην επαγγελματική ούτε στην προσωπική μου ζωή».

Για τα στοιχεία που δουλεύονται στην προπόνηση στο Καρπενήσι απάντησε ο προπονητής του Χρήστου ο κ. Βογιατζάκης: «Βρισκόμαστε στο Καρπενήσι ένα μήνα πριν τους Παραολυμπιακούς αγώνες και δουλεύουμε με στόχο τη βελτίωση της ταχύτητας, της δύναμης κ.ά., ενώ σταδιακά θα αρχίσομε και τα άλματά μας… Μας βοηθάνε πολύ οι κλιματολογικές  συνθήκες της περιοχής (θερμοκρασία και υψόμετρο) και αποδίδουμε καλύτερα στην προπόνηση. Νομίζω πως θα γυρίσουμε στην Αθήνα πολύ ικανοποιημένοι…»!!

Για την ζωή του αθλητή Κουτούλια ο 25χρονος υπογράμμισε τα ακόλουθα: «Στην ηλικία των 6 άρχισε να παίζω ποδόσφαιρο στις αλάνες και ένα χρόνο μετά οι γονείς με γράψανε σε μια τοπική ομάδα του Περιστερίου (Γαλαξίας), παίζοντας ποδόσφαιρο μέχρι τα 16 μου. Πήγα να δοκιμαστώ στην ΑΕΚ (!), αλλά με “κόψανε” κρίνοντας ως ελάττωμα το “πρόβλημα” στο χέρι!! Όμως, μού άρεσε ο στίβος, παρακολουθούσα συχνά και έτσι στην ηλικία των 18 ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον κλασσικό αθλητισμό».

Για το ερέθισμα να ασχοληθεί με τον στίβο ο πρωταθλητής Ευρώπης είπε: «Είμαι αθλητικός τύπος για αυτό ακόμα και στα ρεπό μου θα κάνω ποδήλατο, θα κάνω χαλάρωμα. Άρχισα  να κάνω στίβο με την παρότρυνση των γονέων, ενώ ένας άλλος λόγος ήταν ο Κεντέρης τον οποίο έχω ως ίνδαλμα (θεωρώ από ότι έχω ακούσει πως “έπεσε” θύμα της υπόθεσης που ενεπλάκη…)».

KOUTOULIAS-1 

Ο αθλητής στερείται τα πάντα, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο 25χρονος αθλητής: «Στερείται τα πάντα… Πρέπει να είμαστε συνέχεια σε πρόγραμμα διατροφής, ποτέ ξενύχτια, δεν κάνουμε διακοπές. Από την άλλη, όλα αυτά όμως φέρνουν την ανταμοιβή των κόπων. Όταν ανεβαίνεις στο βάθρο τα ξεχνάς όλα».

Ονειρεμένη στιγμή όταν ανεβαίνεις στο βάθρο. Η χειρότερη: «Όταν κατεβαίνεις από το βάθρο», λέει ο Κουτούλιας και συμπληρώνει: «Προσγειώνεσαι... σβήνουν τα φώτα και επιστρέφεις στην πραγματικότητα».

Για την οικονομική βοήθεια που έχει, ο Χρήστος τόνισε: «Βοήθεια έρχεται μόνο όταν σημειώσεις επιτυχίες και διακρίσεις σε αγώνες του εξωτερικού. Μόνοι χορηγοί μου είναι οι γονείς μου και ο προπονητής μου. Ψάχνουμε χορηγούς, όμως ΜΟΝΟ στην Ελλάδα η αντιμετώπιση είναι περίεργη λόγω του “προβλήματος”. Βοήθεια όσον αφορά τα προσθετικά χέρια μου παρέχουν οι Κώστας & Δημήτρης Χρονόπουλος, στην αποκατάσταση ο Μιχάλης Καλιδέρης και στην διατροφή η Ειρήνη Μπαρμπαρούτση».

Κέρδη μόνο μετά από επιτυχίες;:«Δυστυχώς», απαντάει ο Πρωταθλητής Ευρώπης. «Την ανάγκη για να πετύχεις την έχεις πριν γίνεις πρωταθλητής. Η βοήθεια χρειάζεται με σκοπό να φτάσεις σε υψηλό επίπεδο, στοιχείο πολύ λάθος και στοιχείο που ισχύει μόνο στην Ελλάδα».

Ανάλογη “περίεργη συμπεριφορά” έχουν αντιμετωπίσει η Εθνική κωφών, η Εθνική με καρότσι, που προετοιμάστηκαν στο Καρπενήσι. Ο Χρήστος συμπληρώνει: «Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό. Οι ΑΜΕΑ στο εξωτερικό τυγχάνουν καλύτερης αντιμετώπισης από τους “κανονικούς” αθλητές». 

Κλείνοντας ο Κουτούλιας ευχαρίστησε θερμά τα “Ευρυτανικά Νέα” για το ενδιαφέρον και την φιλοξενία και ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές στο Ρίο.

KOUTOULIAS-3

Επίσης…

* Σπουδαία εμπειρία αποτελεί η συμμετοχή του στο Diamond League, όπου παίρνουν μέρος οι κορυφαίοι αθλητές, όπως ο Γιουσέιν Μπολτ.

* Ο Χρήστος Κουτούλιας συμμετέχει στην… κανονική ομάδα της σκυταλοδρομία 4Χ100 του Πανιωνίου, ενώ αγωνίζεται στα Πανελλήνια πρωταθλήματα με κανονικούς αθλητές, σημειώνοντας αξιόλογες επιδόσεις.

* Η κατάταξη της τελευταίας διετίας στην παγκόσμια ομοσπονδία αποτελεί το πρώτο κριτήριο για πρόκριση στην Ολυμπιάδα, αν και ο Κουτούλιας έχει “πιάσει” και το όριο από πέρσι.

* Ο 26χρονος είχε έρθει σε νεαρή ηλικία στο Καρπενήσι με την ομάδα της Κηπούπολης, συμμετέχοντας σε τουρνουά ποδοσφαίρου ακαδημιών