Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

1 Σεπτεμβρίου 2006: Ελλάδα - ΗΠΑ 101 - 95 | Η ημέρα, που το μπάσκετ άλλαξε πατρίδα...

Συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το έπος της Εθνικής Ελλάδος μπάσκετ στο Mudobasket της Σαϊτάμα στην Ιαπωνία όταν την 1η Σεπτεμβρίου του 2006 η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη έριξε στο καναβάτσο τους Αμερικάνους στον ημιτελικό της διοργάνωσης στη μεγαλύτερη έκπληξη σε επίπεδο Εθνικών ομάδων με σκορ 101-95.

hellas1

Φθάσαμε στο 2016 και οι ΗΠΑ κατέκτησαν το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο Ρίο της Βραζιλίας συμπληρώνοντας μία δεκαετία χωρίς ήττα με τελευταία της αυτή από την Ελλάδα. Ναι, είναι απίστευτο... Ο coach Σιζέφσκι αποχαιρέτησε τον πάγκο της team USA, ενώ και ο αρχηγός Καρμέλο ίσως να έδωσε την τελευταία του παράσταση στην Ολυμπιάδα με τα χρώματα της Εθνικής του, με απολογισμό νίκες και μία μόνο ήττα από την Ελλάδα πριν από 10 χρόνια.

Ο χρόνος πίσω στο 2016
Η Εθνική Ελλάδος όχι απλώς επικράτησε αλλά κατάφερε να βάλει εκατό, για την ακρίβεια 101 πόντους στην αήττητη μέχρι τότε ΗΠΑ των σούπερ αστέρων των Λεμπρόν, Ντουέιν Γουέιντ, Κρις Πολ, Κρις Μπος, Ντουάιτ Χάουαρντ, Μπραντ Μίλερ, Καρμέλο Άντονι της ομάδας του Σιζέφσκι. Η γαλανόλευκη ταξίδεψε ως πρωταθλήτρια Ευρώπης στην μακρινή Σαϊτάμα το 2006 αφού ένα χρόνο νωρίτερα είχε βρεθεί στο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης στο Eurobasket 2005 του Βελιγραδίου, διασύροντας με 78-62 την Γερμανία του Ντιρκ Νοβίτσκι.

Εντυπωσιακή πορεία
Η πορεία της ομάδας του Παναγιώτη Γιαννάκη εντυπωσιακή με την Εθνική μας να ξεκινά με 5 νίκες σε ισάριθμα ματς τη φάση των ομίλων κόντρα σε Κατάρ, Λιθουανία, Αυστραλία, Βραζιλία και Τουρκία. Στην φάση των ''16''  ξεπέρασε με ευκολία το εμπόδιο της Κίνας (95-64) και στα προημιτελικά αναμετρήθηκε με τη Γαλλία επικρατώντας και πάλι με σχετική άνεση (73-56). Στα ημιτελικά η Εθνική μας έρχεται αντιμέτωπη με την Αμερική την 1η του Σεπτέμβρη.  Η ώρα της μεγάλης υπέρβασης είχε φτάσει και πλέον τα παιδιά του Παναγιώτη Γιαννάκη ήταν έτοιμα να μας σηκώσουν ξανά στα ουράνια ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Eurobasket και να γράψουν μία ακόμα χρυσή σελίδα χαράς και υπερηφάνειας.

hellas2

Έλληνες Τιτάνες
Η Εθνικής ομάδα με υποδειγματικό διάβασμα, τακτική, αλλά και επιθετική ευστοχία σε υψηλότατα ποσοστά βρήκε τις λύσεις που χρειάζονταν κόντρα στους super stars του παγκοσμίου μπάσκετ πραγματοποιώντας μαγική εμφάνιση με αποτέλεσμα να πάρει τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της με 101-95 και να κάνει το μεγάλο θαύμα. Τους χτύπησε εκεί που κανείς δεν το περίμενε. Στην επίθεση. και με 101-95 η εθνική Ελλάδας πήρε μια πανηγυρική πρόκριση στον τελικό χορεύοντας συρτάκι στο κέντρο του γηπέδου.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον ''Big Sofo'' που έβαλε στα καλάθια τους Αμερικάνους ψηλούς, τον Βασίλη Σπανούλη που άφησε άφωνους τους αντιπάλους του με αποτέλεσμα λίγους μήνες μετά να καταλήξει στο NBA παίρνοντας μεταγραφή για τους Χιούστον Ρόκετς, τον Θοδωρή Παπαλουκά που ''τρύπησε'' με τις διεισδύσεις του την άμυνα των ΗΠΑ, τον Δημήτρη Διαμαντίδη που διέπρεψε σε άμυνα και επίθεση, τον Λάζαρο Παπαδόπουλο που χόρεψε τους σέντερ του Σιζέφσκι, τον αρχηγό Μιχάλη Κακιούζη που με τις βολές του έβαλε το κερασάκι στην τούρτα γράφοντας το τελικό 101-95, αλά και όλα τα υπόλοιπα παιδιά που αγωνίστηκαν και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και συνέβαλαν για έρθει η τεράστια αυτή νίκη.

Ανατριχίλα
Το έπος είχε γραφτεί και λίγα λεπτά μετά τα παιδιά της γαλανόλευκης μια αγκαλιά στο κέντρο του γηπέδου έστηναν το δικό τους συρτάκι στέλνοντας στα ουράνια έναν ολόκληρο λαό στην μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ. Ανατριχίλα...
Το χρυσό μπορεί να μην ήρθε αφού η Ισπανία κέρδισε την Ελλάδα στον τελικό καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση , ωστόσο η 1η του Σεπτέμβρη είναι η μέρα που μπάσκετ άλλαξε πατρίδα. 100 στους Αμερικάνους δεν γίνονται αυτά: Ελλάδα-Αμερική 101-95.
«Το παιχνίδι εξελίχθηκε με τέτοιο τρόπο που πετύχαμε κάτι που φαινόταν ακατόρθωτο! Είχαμε τεράστια ψυχικά αποθέματα, βρεθήκαμε σε καταπληκτική μέρα και από τη στιγμή που ανατρέψαμε την διαφορά των Αμερικανών, που στην 2η περίοδο μας πέρασαν με 12 πόντους, τα βάζαμε από παντού, αυξάναμε σταδιακά την διαφορά και όσο και να περιμέναμε την αντίδρασή τους, φάνηκε ότι η πίεση του φαβορί τους κατέβαλε!», είχε σχολιάσει στο gazzetta o Βασίλης Σπανούλης. 

10λεπτα: 14-20, 45-41, 77-65, 101-95

Συνθέσεις ομάδων
Ελλάδα: Σπανούλης 22 (3), Κακιούζης 15 (1), Σχορτσιανίτης 14, Διαμαντίδης 12 (2), Φώτσης 9, Παπαδόπουλος 8, Ντικούδης 8, Παπαλουκάς 8 (12 ασίστ, 5 ριμπάουντ), Τσαρτσαρής 3 (1), Χατζηβρέττας 2, Βασιλόπουλος.
Η.Π.Α.: Άντονι 27 (3), Ουέιντ 19 (1), Τζέιμς 17, Χάινριχ 12 (4), Χάουαρντ 10, Πολ 3, Μπος 3, Τζόνσον 3 (1), Μπατίερ 1, Μπραντ.

hellas3