Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Μια ευχάριστη έκπληξη! Η Κατερίνα Καραγιάννη γράφει για τους ολοένα και περισσότερους αθλούμενους στο Καρπενήσι

720

Φέτος το καλοκαίρι με μεγάλη μου χαρά συνειδητοποίησα πως ο αριθμός των ασκουμένων στην πόλη μας αυξήθηκε σημαντικά. Πολλοί ήταν αυτοί που περπατούσαν στο αθλητικό κέντρο, στο δημοτικό γήπεδο αλλά επίσης και τον κεντρικό πεζόδρομο δίπλα στην εθνική οδό. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, άλλοι μόνοι τους, άλλοι με κάποιο κοντινό τους πρόσωπο, άλλοι με το κατοικίδιο τους βγαίνουν πλέον πιο τακτικά για τον περίπατο τους. Είτε το κάνουν για λόγους υγείας, είτε για πρόληψη, είτε για ψυχαγωγία αποτελεί σίγουρα καλό σημάδι αύξησης της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα μας.

Να θυμίσουμε ποια είναι τα οφέλη του περπατήματος. Με το περπάτημα προλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται σε μεγάλο βαθμό καρδιαγγειακά προβλήματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης το περπάτημα ρυθμίζει τη πίεση, βελτιώνει την καλή χοληστερίνη, μειώνει τη κακή χοληστερίνη και σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Δυναμώνει το αναπνευστικό και ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνει κάποιες μορφές καρκίνου, δυναμώνει τα οστά , προλαμβάνει τη παχυσαρκία και το διαβήτη, διατηρεί το βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα, μειώνει το στρες και τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Έχοντας όλα τα παραπάνω κατά νου, μπορούμε να προσθέσουμε στην καθημερινότητα μας το περπάτημα. Ένα από τα θετικά της πόλης μας είναι η όμορφη φύση που την περικλείει. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το να γυμναζόμαστε μέσα στη φύση. Ας εκμεταλλευτούμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ας εκμεταλλευτούμε τα μονοπάτια που έχουν σχεδιαστεί, ας εκμεταλλευτούμε τη φύση. Θα διαπιστώσετε πως τα οφέλη στη σωματική και ψυχική σας υγεία θα είναι πολλαπλά. Και όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά όλες τις εποχές. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό, μπορούμε να προσαρμοστούμε και σε λίγο δυσκολότερες καιρικές συνθήκες. Εύχομαι του χρόνου τέτοια εποχή να έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των ασκουμένων. Καλό χειμώνα με υγεία και πολλές διαδρομές!

 

Κατερίνα Καραγιάννη

Aπόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών -

προπονήτρια κολύμβησης.