Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

...γιατί σαν τις Κυριακές στα τοπικά δεν έχει!!

Άρχισαν και στην ΕΠΣ Ευρυτανίας οι επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων με την προημιτελική φάση του Κυπέλλου.

atopiko

Με αφορμή τα “όμορφα” σκηνικά, που έλαβαν χώρα στο γήπεδο Κερασοχωρίου και συγκεκριμένα  στον αγώνα Κρέντη - Φραγκίστα (μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες στο ρεπορτάζ του αγώνα, στη σελίδα 25), αλλά και ένα όμορφο άρθρο του Νίκου Μπόβολου (provocateur.gr) οι “Αθλητικοί Φάκελοι” είναι αφιερωμένοι στις όμορφες, αθλητικές Κυριακές στα τοπικά πρωταθλήματα. Η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών αγοριών ονειρεύεται τη ζωή ενός ποδοσφαιριστή.  Κι αν οι προηγούμενοι είχαν κάποιες, έστω λίγες, πιθανότητες να κάνουν πραγματικότητα το πρώτο τους όνειρο, εκείνοι που επιλέγουν σήμερα το τόπι, μάλλον δεν θα τα καταφέρουν, πλην απειροελάχιστων εξαιρέσεων.

Φυσικά, αυτό δεν λέει τίποτα, αφού υπάρχει και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, το αποκούμπι εκείνων που έχουν “έρωτα” με το ποδόσφαιρο, άλλα όχι και τα απαραίτητα προσόντα ή την απαιτούμενη τύχη για να κάνουν καριέρα ως επαγγελματίες.
Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι ένας παράλληλος κόσμος. Έχει τους δικούς του “άγραφους” κανόνες, το δικό του λεξιλόγιο και  τις δικές του χαρακτηριστικές φάτσες. Το μεγαλύτερο ρόλο στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα όμως, έχει το γήπεδο, αφού εκεί στο “σπίτι του ποδοσφαίρου βιώνεις μια τελείως διαφορετική εμπειρία. Και μια κυριακάτικη ποδοσφαιρική μέρα, είναι κάπως έτσι...:

5

Πριν μπεις στο γήπεδο

Όταν βρίσκεσαι στα αποδυτήρια, είσαι ήδη ευτυχισμένος. Ονειρευόσουν αυτές τις στιγμές από τότε που φορούσες τη φανέλα της αγαπημένης σου ομάδας και έβαζες γκολ ανάμεσα στις γλάστρες της γιαγιάς. Τότε που περιέγραφες, ως σπίκερ, την εκπληκτική ντρίμπλα που είχες “σκάσει” στον αόρατο αμυντικό, ενώ λίγομετά τσαμπουκαλευόσουν με τον τοίχο που είχε πάρει τη θέση του... “κατσαπλιά” του στόπερ. Τώρα, κάθεσαι στην ίδια πάντα θέση στο ξύλινο  παγκάκι κι ακούς τον προπονητή που (μεταξύ μας) είναι και λίγο “άμπαλος”, αλλά και καλός τύπος.

Φτιάχνεις τις κάλτσες σου, τον κοιτάς που μιλάει δυνατά για να σε τσιτώσει και του φεύγουν λίγα… σάλια στον αέρα, αλλά την ίδια στιγμή είναι από πίσω του ο σέντερ φορ που κουνάει τα χείλη του για να κοροϊδέψει κι εσύ παλεύεις για να μη γελάσεις. Την ώρα που δίνει τις οδηγίες του ο κόουτς, σκάει -πάντα- μύτη ο γραφικός του γηπέδου (όλα τα γήπεδα έχουν έναν τέτοιο), αφήνει τις φανέλες, λέει ένα χαμογελαστό «κανονίστε να χάσετε, να μας κοροϊδεύουν οι φλώροι» κι όταν  το παιχνίδι τελειώσει, είναι αυτός που φωνάζει να κάνεις μπάνιο γρήγορα, για να μείνει ζεστό νερό για όλους. Ετοιμάζεις τα γούρια σου και είναι η ώρα που η ομάδα σου θα βγει από τα αποδυτήρια στο γήπεδο.

atop3

Μέσα στο γήπεδο

«Πάλι πάγκο @@ το...». Βάζει τους 30ρηδες ο άλλος κι οι 20ρηδες μένουν έξω (σύνηθες φαινόμενο στην Ευρυτανία, αυτό). Υπομονή! Δίπλα σου από τη μια μεριά ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας, ο οποίος ειρωνεύεται τον επόπτη, που έτυχε να είναι μπροστά στον πάγκο. Στην άλλη μεριά, ένας πιτσιρίκος που “ανέβασαν” από το εφηβικό και είναι ψαρωμένος ακόμα. Αν είσαι βασικός το πράγμα αλλάζει. Τσεκάρεις τους αντίπαλους έναν-έναν κι ενώ δεν σε φοβίζει στα αλήθεια, σου κακοφαίνεται, αν οι άλλοι είναι πιο καλή ομάδα από τη δική σου. Το ματς αρχίζει, και ήδη έχεις “κόψει” από πάνω μέχρι κάτω τον αντίπαλο που ξέρεις ότι θα έχεις τις περισσότερες κόντρες.

Πας να εκτελέσεις πλάγιο ακριβώς μπροστά στην εξέδρα και βλέπεις τους κολλητούς  να λένε μαλακίες για τα μαλλιά σου. Δεν πρέπει να γελάσεις, αγώνα παίζεις και έτσι… κρατιέσαι. Το παιχνίδι τελειώνει, κερδίζεις, χάνεις, φέρνεις ισοπαλία, προκρίνεσαι, παίρνεις κούπα, πέφτεις κατηγορία, δεν έχει σημασία. Χειροκροτείς την εξέδρα με τη φανέλα στον ώμο και τα κορδόνια λυμένα. Και τι έγινε που είναι μόνο 10 άτομα; Μαζί σου θα πάρεις τη χαρά ή τη λύπη κι εκείνο το "γαμώτο" που δεν έβαλες το πόδι σου λίγο καλύτερα στο 90' και έχασες την ευκαιρία.

atop8

Γύρω από το γήπεδο

Οι απ' έξω θα ήθελαν πολύ να είναι μέσα. Αυτός είναι ο λόγος που η εξέδρα είναι μόνιμα στην τσίτα. Συγγενείς παικτών, παππούδες που ακολουθούν την ομάδα λένε «...δεν παίζουνε μπάλα, όπως παίζαμε εμείς τότε βρε...», αλλά και συμμαθητές του πιτσιρικά που φαίνεται ότι το' χει και θα παίξει στην Α’ εθνική μια μέρα. Εσύ πας, κυρίως για τον χαβαλέ. Ηλιόσποροι στα χέρια, φόρμα και γυαλί ηλίου οπωσδήποτε, κάθεσαι ακριβώς πίσω από τον επόπτη και τον “μπινελικώνεις” από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.
Η εξέδρα έχει κι αντιπάλους και…; Έχεις κάτσει στις τάβλες στην πάνω σειρά για να ακουμπάς πλάτη στον τοίχο που έχει να βαφτεί καμιά δεκαριά χρόνια και “καυλαντίζεις” με το μπακ που έφαγε κόκκινη στην προηγούμενη αγωνιστική και είναι εκτός αποστολής. Τελειώνει το παιχνίδι, χειροκροτείς, και φεύγεις.
provocateur.gr

atop10

25

16

30

12

atop21

atop29

26

21

31

34

32

20

24

27

35

37

36

39

33

28

13

40

41

52

atop26

43

44

38

29

42

18

atop37

1

atop15

17

22

23

2

a26

3

atop33

50

15

e322

5

48

49

11

14

46

atop36

45

47

6

7

10

9