Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

4 Οκτωβρίου 1999: Η “μαύρη” ημέρα των Τεμπών

Ήταν 4 Οκτωβρίου 1999 όταν έξι οπαδοί του “δικεφάλου” που επέστρεφαν από την Αθήνα μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια του λεωφορείου που τους μετέφερε στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από σύγκρουση με φορτηγό (ανασύρθηκε νεκρός κι ο οδηγός του Αστέριος Αγκζιώτης).

1

Επρόκειτο για τους Χαράλαμπο Ζαπουνίδη (20 ετών), Δημήτρη Ανδρεαδάκη (25 ετών), Χριστίνα Τζιόβα (18 ετών), Θανάση Θέμελη (22 ετών), Γιώργο Γκανάτσιο (22 ετών) και Κυριάκο Λαζαρίδη (17 ετών). Χθες Τρίτη,   συμπληρώθηκαν 17 χρόνια από την τραγική αυτή ημέρα.

Πλήθος κόσμου  στο μνημόσυνο
Κάθε χρόνο τελείται το μνημόσυνο για τους έξι φίλους του “δικεφάλου” παραπλεύρως της εθνικής οδού στα Τέμπη και το «παρών» δίνουν πλήθος ανθρώπων, φίλαθλοι και παράγοντες όλων των τμημάτων του ΠΑΟΚ.

Στεφάνια και οι παίχτες
Στεφάνια στη μνήμη των έξι οπαδών κατέθεσαν οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ πριν την σέντρα στο ματς με την Βέροια, που διεξήχθη την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016. Λόγω της αναμέτρησης στην Βέροια, οι παίκτες του “δικεφάλου” δεν ήταν δυνατό να παραβρεθούν στο μνημόσυνο. Έτσι, μαζί με τους γηπεδούχους κατέθεσαν στεφάνια μπροστά από την κερκίδα των οπαδών τους στο γήπεδο της Ημαθίας, όπου τα κεντρικό πανό έφερε τα πρόσωπα των αδικοχαμένων φιλάθλων της ομάδας.

2

“Μαύρη” επιστροφή
Όσα χρόνια κι αν περάσουν κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την 4η Οκτωβρίου 1999, όταν η οικογένεια του ΠΑΟΚ, αλλά και η φίλαθλη Ελλάδα βυθίστηκε στο πένθος. Οι φίλαθλοι επέστρεφαν από το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό (3/10), όπου ο ΠΑΟΚ είχε έρθει ισόπαλος κόντρα στους "πράσινους" και η χαρά των εκδρομέων ήταν μεγάλη. Το τελικό 1 - 1 με γκολ του Τζο Νάγκμπε είχε φέρει το χαμόγελο στα χείλη σε όλους τους «ασπρόμαυρους», αλλά μερικές ώρες αργότερα (ξημερώματα 4/10) το χαμόγελο πάγωσε και δάκρυα κύλησαν από τα μάτια… τα άσχημα νέα είχαν φτάσει πολύ γρήγορα.

Προσπέραση - σύγκρουση - ανατροπή
Δύο χιλιόμετρα μακριά από τα διόδια των Τεμπών, το διώροφο πούλμαν της εταιρείας “Relax Travel”, όπου μέσα βρίσκονταν 77 οπαδοί του ΠΑΟΚ, συγκρούστηκε με διερχόμενο φορτηγάκι. Ο λόγος της σύγκρουσης; Το πούλμαν προσπάθησε να προσπεράσει προπορευόμενο όχημα, αλλά στην προσπάθειά του βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα συγκρούστηκε με φορτηγό που κατευθυνόταν προς τη Λάρισα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανατραπεί το λεωφορείο και να πέσει σε ένα χαντάκι (χαράδρα οκτώ μέτρων) με απολογισμό τον θάνατο του οδηγού του φορτηγού και έξι νεαρών παιδιών φιλάθλων του “δικεφάλου”. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν και άλλοι 33 φίλαθλοι, οι οποίοι διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και έπειτα από λίγες ώρες και μέρες πήραν εξιτήριο.

3

Οδηγός ο γιος! 
Μετά την τραγωδία έγινε γνωστό πως πριν γίνει το δυστύχημα, ο οδηγός του πούλμαν είχε αλλάξει, καθώς στο Βελεστίνο έγινε στάση και ο οδηγός, αλλά θέση για να το οδηγήσει ο 19χρονος γιος του , ο οποίος τότε ήταν φαντάρος.

500χλμ χωρίς ξεκούραση
Ο πρόεδρος του συνδέσμου του ΠΑΟΚ Διοικητηρίου, τότε, Ιορδάνης Μελετλίδης έχει ταξιδέψει πολλές φορές στην Αθήνα και δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί δεν υπάρχουν στάσεις για ξεκούραση: «Όταν γυρίζουμε από την Αθήνα, δεν μας αφήνουν να σταματήσουμε πουθενά για ξεκούραση. Πώς μπορεί ο οδηγός να οδηγήσει 500χλμ. χωρίς ξεκούραση;», απόρησε δικαιολογημένα.

Τιμή από την Super 3 του ΑΡΗ! 
Θρήνος δεν υπήρχε μόνο στην οικογένεια του ΠΑΟΚ, αλλά με το τραγικό γεγονός συγκινήθηκαν και άλλοι φίλαθλοι από όλη την Ελλάδα. Ένα από τα χιλιάδες τηλεγραφήματα που δέχτηκε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ήταν και από τον μεγαλύτερο σύνδεσμο φιλάθλων του Άρη, τον Super 3, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και δήλωσε ότι σε ένδειξη πένθους δεν θα κάνει τη ραδιοφωνική του εκπομπή.

5

Γλίτωσαν όσοι έκατσαν κάτω 
Συγκλονιστικές ήταν και οι δηλώσεις φίλων του ΠΑΟΚ που ήταν μέσα στο λεωφορείο: «Κοιμόμασταν όλοι. Δεν καταλάβαμε τίποτα. Μόλις ντεραπάρισε το λεωφορείο ξυπνήσαμε και προσπαθήσαμε να συνειδητοποιήσουμε τι είχε συμβεί…. Ήμασταν τυχεροί που καθόμασταν στο κάτω μέρος...».

Θρήνος στο Κορδελιό 
Οι έξι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ ήταν από τον σύνδεσμο Κορδελιού και όπως είναι λογικό στην περιοχή κυριάρχησε βαθιά θλίψη. Επώνυμοι και… ανώνυμοι βρέθηκαν στην περιοχή και συμπαραστάθηκαν και εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στους οικείους. Εκεί που χάθηκαν οι έξι ζωές των φιλάθλων του ΠΑΟΚ έχει στηθεί ένα μνημείο με τα ονόματά τους και σε ένα άλλο αναγράφεται: «Η αγάπη τους για τον ΠΑΟΚ τους έφερε εδώ, τους άφησε εδώ και συνεχίζει παραπέρα».

Λίγες ημέρες αργότερα η εφημερίδα της Θύρας 4 κυκλοφόρησε έχοντας στο εξώφυλλο με μεγάλα γράμματα: «ΠΑΟΚΑΡΑ ΕΙΜΑΙ ΧΑΡΕ ΜΟΥ, ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΠΑΡΕ ΜΟΥ..», αφιερώνοντας τον τίτλο στα χαμένα αδέρφια τους που χάθηκαν τόσο νωρίς έπειτα από ταξίδι για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα, τον ΠΑΟΚ.

4

6

7