Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ο ιμάντας με τα πολλαπλά οφέλη: Γνωρίστε το TRX. Γράφει η Κατερίνα Καραγιάννη, απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών - προπονήτρια κολύμβησης

Το TRX τα τελευταία χρόνια έχει φέρει την επανάσταση στο χώρο της γυμναστικής και προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

727

Το TRX δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό πεζοναύτη Randy Hetric ο οποίος ήθελε να διατηρεί τη φυσική του κατάσταση σε υψηλά επίπεδα ενώ βρισκόταν σε περιορισμένο χώρο και με εξοπλισμό που μεταφέρεται εύκολα. Έτσι δημιούργησε τη μέθοδο TRX που του πρόσφερε γρήγορη και αποτελεσματική προπόνηση χωρίς μεγάλο εξοπλισμό. Η μέθοδος αυτή έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με τεράστια ανταπόκριση και θεαματικά αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα το TRX – Τotal body Resistance eXercize- είναι ένας ανθεκτικός ιμάντας με λαβές, με τον οποίο μπορούμε να γυμνάσουμε όλο το σώμα εύκολα και γρήγορα. Ο ιμάντας αυτός τοποθετημένος σε σταθερό σημείο, βοηθά να γυμναστούμε αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας το ίδιο το βάρος του σώματος.

Με το TRX μειώνεται σημαντικά ο χρόνος άσκησης αφού με μόνο λίγες ασκήσεις ενεργοποιούνται όλες οι μυικές ομάδες και κυρίως οι μύες του κορμού (κοιλιακοί – ραχιαίοι). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εκτοξεύεται ο μεταβολισμός και να σμιλεύει το σώμα.

Η αντίσταση της άσκησης καθορίζεται από το ίδιο το σώμα. Απλά περπατώντας κοντά ή μακρυά από το σημείο προβολής του TRX στο έδαφος μπορούμε να προσαρμόσουμε τις ασκήσεις στο επίπεδό μας.

Η στήριξη στους ιμάντες δημιουργεί ένα ασταθές περιβάλλον που ενεργοποιεί τους μύες του κορμού ανεξάρτητα από το ποια μυϊκή ομάδα θέλουμε να γυμνάσουμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βελτιώνεται η δύναμη, η αντοχή, η ισορροπία, ο νευρομυικός συντονισμός σε πολύ καλά επίπεδα. Επίσης διατηρεί την οστική μάζα.

Το TRX έχει χαμηλό κίνδυνο τραυματισμού και δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις, επομένως μπορείτε να αυξήσετε λίγο παραπάνω την ένταση της άσκησης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άτομα που πάσχουν από μυοσκελετικές κακώσεις.

Με το TRX επιτυγχάνεται κάθε προπονητικός στόχος. Είτε ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, είτε η βελτίωση, είτε η διατήρηση της φυσικής κατάστασης το TRX είναι ο σύμμαχος σας.

Απευθύνεται σε όλους. Προσαρμόζοντας τη θέση του σώματος σας μπορείτε να τροποποιήσετε την άσκηση στις δυνατότητες σας. Μια βασική προϋπόθεση είναι να γνωρίζετε πολύ καλά την τεχνική της άσκησης ώστε να αποφύγετε άσκοπες επιβαρύνσεις και τραυματισμούς.

Είναι κατάλληλο για όσους έχουν περιορισμένο χρόνο στη διάθεση τους. Ακόμα και λίγα λεπτά άσκησης βελτιώνουν σημαντικά την εικόνα του σώματός σας.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασική και ως συμπληρωματική προπόνηση. Χρησιμοποιείται από αθλητές κολύμβησης, στίβου, ποδηλασίας και ομαδικών αθλημάτων όπως ποδόσφαιρο και καλαθοσφαίριση αλλά και από αρχάριους ως βασική προπόνηση.

Προσφέρει μεγάλη ποικιλία ασκήσεων. Έχουν δημιουργηθεί περίπου 300 ασκήσεις που γυμνάζουν ολόκληρο το σώμα με ευχάριστό τρόπο και προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

Παρέχει άμεσα αποτελέσματα. Από τον πρώτο κιόλας μήνα θα δείτε τη διαφορά στο σώμα σας ιδιαίτερα στο κορμό σας καθώς το TRX απαιτεί ισορροπία και την συμμετοχή του κορμού σε όλες τις ασκήσεις προκειμένου να διατηρηθεί η σωστή στάση του σώματος.

Δεν είναι απαραίτητο να πάτε στο γυμναστήριο. Μπορείτε να αγοράσετε τον ιμάντα και να γυμναστείτε στο σπίτι αρκεί να τον τοποθετήσετε σε σταθερό σημείο όπως ταβάνι ή στη πόρτα. Μπορείτε να μεταφέρετε τον εξοπλισμό οπουδήποτε.

Όπως όλα τα ήδη άσκησης, έτσι και το TRX βοηθά στη μείωση της ψυχολογικής έντασης. Στο τέλος της άσκησης υπάρχει περισσότερη ενέργεια και ζωντάνια και μειώνεται το άγχος.

 Ένας ιμάντας λοιπόν μπορεί να επιφέρει τόσα πολλά θετικά αποτελέσματα στην υγεία μας. Ο απλός εξοπλισμός όπως αυτός ο ιμάντας είναι αρκετός να μας βοηθήσει στο να βελτιώσουμε την φυσική μας κατάσταση. Αρκεί να δοκιμάσετε και θα δείτε το σώμα σας να αλλάζει προς το καλύτερο.

Πηγές: www.healthandfitnesstravel.com, www.coretrainingtips.com

 

Κατερίνα Καραγιάννη

Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών - προπονήτρια κολύμβησης