Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Εθνική Ανδόρας: Η χειρότερη ομάδα στον κόσμο

Με αφορμή την εβδομάδα των Εθνικών ομάδων που προηγήθηκε συλλέξαμε ορισμένα στοιχεία για την ομάδα της Ανδόρας που έχουν αρκετό ενδιαφέρον και τη “συστήνουν” ως τη “χειρότερη Εθνική ομάδα του κόσμου”.

ANDORA

Η Ανδόρα βρίσκεται στα Πυρηναία, ανάμεσα σε Γαλλία και Ισπανία, ο πληθυσμός δεν υπερβαίνει τους 76.949 κατοίκους. Ωστόσο ξεπερνά πληθυσμιακά το Λιχτενστάιν, το Σαν Μαρίνο, το Γιβραλτάρ και τις Νήσους Φερόε. Έχοντας συμπληρώσει 4.598 ημέρες χωρίς νίκη, η εθνική ομάδα της Ανδόρας διεκδικεί επάξια τον τίτλο της χειρότερης εθνικής ομάδας στον κόσμο. Στο ντεμπούτο της η Εθνική Ανδόρας υπέστη “βαριά” εντός έδρας ήττα (1 - 6) από την Εσθονία. Πιο μεγάλη σε έκταση ήττα, ήταν το 7 - 0 στο Ζάγκρεμπ από την Κροατία. Την περασμένη χρονιά έπαιξε οκτώ παιχνίδια και σημειώθηκαν ισάριθμες ήττες. Πήρε μέρος σε έξι φιλικά παιχνίδια και δύο φιλικά: απέναντι στην Ισημερινή Γουινέα και την Σεντ Κιτς εντ Νέιβις.

Να έχουν πάρει άραγε βαρέως οι περίπου 80.000 κάτοικοι του κρατιδίου στα ανατολικά Πυρηναία το γεγονός ότι η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, μετά την ήττα από την Ουγγαρία με 4 - 0 στη Βουδαπέστη για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018, συμπλήρωσε 86 παιχνίδια χωρίς νίκη; Ίσως ναι, αλλά ίσως και όχι. Προφανώς και δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας τους, που πέτυχε την πρώτη νίκη στην ιστορία της στις 13 Απριλίου 2004 με αντίπαλο την ΠΓΔΜ, καθώς προηγουμένως είχε επικρατήσει άλλες δύο φορές, αλλά σε φιλικά παιχνίδια.

ANDORA1

Εκείνη η νίκη πριν από δώδεκα (12) χρόνια είναι και η μοναδική στην ιστορία της Εθνικής ομάδας της Ανδόρας, η οποία με όλα αυτά τα άσχημα αποτελέσματα στην... πλάτη της διεκδικεί (αν όχι κατακτά) τον τίτλο της χειρότερης εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας στον κόσμο. Η Ανδόρα έχει δώσει 139 παιχνίδια και έχει πάρει μόλις τρεις (3) νίκες: σε επίσημο παιχνίδι κόντρα στην ΠΓΔΜ, της οποίας επικράτησε με 1 - 0, ενώ έχει επιβληθεί με 2 - 0 σε φιλικά με αντίπαλο τη Λευκορωσία το 2000 και την Αλβανία το 2002!! Δυνατοί για τα μέτρα της αντίπαλοι.

Έχει, επίσης, δώδεκα (12) ισοπαλίες, δύο (2) εκ των οποίων σε επίσημους αγώνες. Στα υπόλοιπα 124 παιχνίδια οι ποδοσφαιριστές της έχουν φύγει από το γήπεδο ηττημένοι. Σε αυτές τις δύο δεκαετίες, από τον πάγκο της Εθνικής Ανδόρας έχουν περάσει τέσσερις προπονητές: ο ντόπιος Ισίντρε Κοντίνα (1996), ο Βραζιλιάνος Μανουέλ Μιλουίρ (1997-’99), ο Ισπανός Νταβίδ Ροδρίγο (1999-2009) και ο Κόλδο Αλβάρεθ, ο οποίος ανέλαβε το 2010 και διατηρεί τη θέση του μέχρι σήμερα.

ANDORA3

Η Ανδόρα βρίσκεται στην 203η θέση της κατάταξης της FIFA, την οποία μοιράζεται με τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, καθώς έχουν από 11 βαθμούς, ενώ δεν έχει καταφέρει να ανέβει ποτέ ψηλότερα από την 125η θέση. Η συμπλήρωση 86 αγώνων χωρίς νίκη είναι αρνητικό ρεκόρ για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας, που είχε φτάσει μέχρι 82 αγώνες χωρίς θετικό αποτέλεσμα από το 1995 μέχρι το 2006. Πόσο χειρότερα μπορούν να πάνε τα πράγματα;

Στις παραδοσιακά χειρότερες εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου του κόσμου, όπου το φιλότιμο περισσεύει, αλλά το ταλέντο εκλείπει ανήκουν οι: Τόνγκα, Σομαλία, Ερυθραία, Τζιμπουτί, Μπαχάμες, Ανγκουίλα, Παπούα Νέα Γουινέα, Μογγολία, Νήσοι Σολομώντα και όπως αναφέραμε η Ανδόρα, η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα.

ANDORA2