Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

«Στα δύσκολα ήμασταν και είμαστε μαζί. Τώρα είναι ώρα να συνεχίσουμε μπροστά!». ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του ΛΥΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «Συνεργασία Ανατολικής Στερεάς - Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών» στις εκλογές του ΤΕΕ/ΤΑΣ

lykopoulos-sinenteyxi1


Κύριε Λυκόπουλε, πόσο κρίσιμες τελικά, είναι οι εκλογές στο ΤΕΕ/ΤΑΣ;

Η αλήθεια είναι ότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ακούμε ότι "αυτές είναι οι πιο κρίσιμες". Πιστέψτε με όμως, αυτές οι εκλογές του ΤΕΕ/ΤΑΣ στις 20/11 είναι πραγματικά κρίσιμες. Κι ο λόγος είναι απλός: οι μηχανικοί -γενικότερα, αλλά ακόμα περισσότερο στην περιοχή μας, περνάμε τις πιο δύσκολες στιγμές μας. Όσοι έχουμε μείνει στην Ελλάδα, κουραστήκαμε να αποχαιρετούμε συναδέλφους, φίλους, που φεύγουν για το εξωτερικό. Κι ακόμα περισσότερο, βέβαια, κουραστήκαμε να κάνουμε τις ίδιες σκέψεις και για εμάς και τις οικογένειές μας. Σε αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές, λοιπόν, είναι πραγματικά κρίσιμο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να επιλέξουμε τους πιο δυνατούς εκπροσώπους για να τα καταφέρουμε. Στα δύσκολα ήμασταν και είμαστε μαζί, τώρα είναι ώρα να συνεχίσουμε μπροστά!

Και μπορεί πραγματικά το ΤΕΕ/ΤΑΣ να βοηθήσει σε όλα αυτά;

Έχουμε στη διάθεσή μας δυνατότητες που επί πολλά χρόνια έμειναν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες. Δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια, το ξέρετε και το ξέρουν καλά και οι συνάδελφοι από την Ευρυτανία, με τους οποίους συνεργαζόμαστε και συζητάμε εδώ και πολλά χρόνια. Σαν μηχανικός, είμαι πρακτικός άνθρωπος. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα όμως. Μετρημένα, συγκεκριμένα, που δεν θα αλλάξουν τον κόσμο αλλά μπορούν να βελτιώσουν με ουσιώδη τρόπο την κατάσταση. Μακάρι να καταφέρουμε να κάνουμε έστω και λίγο καλύτερη τη ζωή κάποιων από τους συναδέλφους μας που έχουν ανάγκη.

Να σας αναφέρω ένα απλό παράδειγμα; Το τελευταίο διάστημα, όπως γνωρίζετε, αναλάβαμε την προεδρία του ΤΕΕ/ΤΑΣ. Δεν κάναμε θαύματα φυσικά, ούτε το χρόνο είχαμε, αλλά ούτε -κυρίως- τις δυνατότητες. Προσπαθήσαμε όμως, να κάνουμε μια καινούρια αρχή. Με κύριο γνώμονα ότι σε περίοδο τόσο έντονης κρίσης, απαιτείται διάλογος και συνεργασία. Όχι στείρες αντιπαραθέσεις και αντιδικίες. Τι κάνουμε, λοιπόν, όλο αυτό το διάστημα;

Εκπροσωπούμε δυναμικά και όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά τους συναδέλφους μας σε κάθε δίκαιη διεκδίκηση και προσπάθεια, η παρουσία μας, για παράδειγμα, στις κινητοποιήσεις στην Αθήνα κατά του νόμου Κατρούγκαλου, ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών.

Ενημερώνουμε διαρκώς τα μέλη μας, κάνοντας τοπικές παρεμβάσεις, διοργανώνοντας επιστημονικές ημερίδες και σεμινάρια, προχωρώντας σε ουσιώδεις συνεργασίες με μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της περιοχής μας. Προσπαθούμε να σφυρηλατήσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών μας, ιδίως όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις. Αναδεικνύουμε μέσα από ειδικές πρωτοβουλίες και εκδόσεις –όπως είναι τα "Μηχανεύματα", ένα newsletter, που αρχίσαμε να εκδίδουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα- τις επιχειρηματικές ή επαγγελματικές ιδέες που έχουν "μηχανευτεί" συνάδελφοί μας, που πολλές φορές ξεφεύγουν σε κάποιο βαθμό από τη στενή δουλειά του μηχανικού που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, βέβαια, το Τεχνικό Επιμελητήριο παραμένει ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας πάνω σε τεχνικά θέματα. Πάντα με νηφαλιότητα και ρεαλισμό, καταθέτουμε τις απόψεις μας και προσπαθούμε να προσφέρουμε λύσεις σε θέματα, όπως η ιεράρχηση και η εξέλιξη των μεγάλων έργων στην περιοχή μας, το Περιφερειακό Χωροταξικό σχέδιο, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η ενεργειακή και αντισεισμική θωράκιση όλων των κτηρίων, η άμεση απορρόφηση για το νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020.

Και το κυριότερο, προσπαθούμε με συνέπεια να δίνουμε πρακτικές λύσεις σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας και μπορεί να περνάει από το χέρι μας. Σας το ξαναλέω, δεν λέω ότι πετύχαμε κάτι πάρα πολύ μεγάλο, αν ρωτήσετε τους συναδέλφους μας όμως θα δείτε ότι οι πάντες έχουν την αίσθηση ότι κάτι αλλάζει πλέον στο ΤΕΕ/ΤΑΣ.

Πείτε μας δυο λόγια για το νέο σας ψηφοδέλτιο.

Όπως θα γνωρίζετε, είμαστε ο μοναδικός συνδυασμός που συγκρότησε ψηφοδέλτιο με 56 υποψηφίους –το μέγιστο αριθμό, δηλαδή, που δικαιούμασταν. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο ασφαλώς. Αισθάνομαι, μάλιστα, την ανάγκη να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά αυτούς τους 56 συναδέλφους, που πήραν τη γενναία απόφαση να συστρατευτούμε και να δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη -όπως και πολλούς ακόμη, που εκδήλωσαν έντονη επιθυμία να συμμετέχουν και αυτοί, αλλά δυστυχώς δεν ήταν δυνατόν αφού, όπως σας είπα, καλύψαμε τον μέγιστο επιτρεπτό αριθμό υποψηφίων.

Αυτό το ψηφοδέλτιο θεωρούμε ότι αποτελεί το επόμενο βήμα για το χώρο μας. Ο συνδυασμός νίκης "Συνεργασία Ανατολικής Στερεάς – ΔΚΜ", μας κάνει ειλικρινά υπερήφανους. Είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα και ποιοτικότερα που έχουν συγκροτηθεί ποτέ για τις εκλογές του ΤΕΕ/ΤΑΣ. Απαρτίζεται από άξιους μηχανικούς, με καθαρά πρόσωπα και υπόληψη σε ολόκληρη την κοινωνία των μηχανικών. Ο κορμός ασφαλώς προέρχεται από τη ΔΚΜ –εμείς, ξέρετε, δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ούτε βαφτιζόμαστε αλλιώς κάθε φορά μήπως μπερδέψουμε τον κόσμο- αλλά έχουμε μαζί μας και συναδέλφους από άλλους πολιτικούς χώρους. Κι αυτό δεν το λέω απλώς για να το πω, όποιος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα θα σας τα επιβεβαιώσει. Έχουμε μαζί μας ακόμα και νέους ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί άλλη φορά με τα κοινά. Νιώθουμε ότι ενώνουμε πραγματικά τους μηχανικούς –στην πράξη, όχι απλώς στα λόγια. Οι πολιτικές μας πεποιθήσεις πάνω από όλα βασίζονται στην κοινή λογική, μακριά από ιδεοληψίες και προσωπικές στρατηγικές. Όλοι μαζί ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε μια Συνεργασία που πάνω απ’ όλα βάζει το καλό των μηχανικών του τόπου μας. Και σίγουρα, είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε διεκδικητικοί απέναντι στην κυβέρνηση, να μην κάνουμε ούτε υποχωρήσεις ούτε δημόσιες σχέσεις.

Και ποιους έχετε απέναντί σας στις εκλογές;

Ειλικρινά σας το λέω, δεν μου αρέσει να βλέπω τις άλλες παρατάξεις που κατεβαίνουν στις εκλογές μας ως αντιπάλους. Προτιμώ να τις βλέπω ως ομάδες συναδέλφων που έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για το τι πρέπει να κάνει το ΤΕΕ/ΤΑΣ, αλλά στην πλειονότητά τους καλές προθέσεις. Αντίπαλός μας είναι τα πολλά και μεγάλα προβλήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις, δυστυχώς, αντίπαλός μας γίνεται και η κυβέρνηση, με τις παράλογες αποφάσεις της… Γι’ αυτό και οι συνάδελφοί μας δυσκολεύονται να εμπιστευτούν υποψηφιότητες που δείχνουν υποχωρητικότητα απέναντι στην κυβέρνηση – είτε αυτό συμβαίνει λόγω προσωπικών εμπλοκών είτε λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων.

Ως Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΣ, πάντως, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία και σε όλους τους άλλους συνδυασμούς που λαμβάνουν μέρος στις εκλογές. Ελπίζω μετά τις εκλογές να δουλέψουμε όλοι μαζί για το καλό του κλάδου μας.

Με αφορμή αυτό που είπατε περί διεκδικητικότητας και υποχωρήσεων, πρέπει να σας πω ότι μου είχε κάνει εντύπωση μια παρέμβασή σας, στην οποία απαντούσατε στον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη, ο οποίος είχε πει αν θυμάμαι καλά ότι πρέπει η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου να έχει μια συγκεκριμένη, αρκετά χαμηλή τιμή. Από αρκετούς συναδέλφους σας είχα ακούσει τότε ότι βάλατε τα πράγματα στη θέση τους…

Κοιτάξτε, τα λίγα θετικά που θεσμοθετούνται, όπως π.χ. οι ηλεκτρονικές ταυτότητες κτιρίων, είναι αναγκαία για την ασφάλεια και τη διαφάνεια, υπάρχουν σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο και καιρός είναι να εφαρμοστούν και στη χώρα μας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέονται με χαράτσια και φοροεισπρακτικά μέτρα χωρίς αντίκρισμα και χωρίς λογική, που εδώ και τόσα χρόνια έχουν κάνει τους ιδιοκτήτες να ματώνουν και την κατασκευή και αγορά ακινήτων να αργοπεθαίνουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι δεν θα υπάρχει κόστος για τους πολίτες. Και όποιος λέει το αντίθετο, φοβάμαι ότι τους κοροϊδεύει. Για να εκτιμήσουμε πόσο περίπου θα είναι αυτό το κόστος, θα πρέπει βέβαια πρώτα να δούμε λεπτομέρειες της εφαρμογής του μέτρου που ακόμα δεν μας έχουν γίνει γνωστές. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό κόστος θα ορίζει κάθε φορά ελεύθερα στην πράξη ο αρμόδιος μηχανικός, συνεκτιμώντας τη δουλειά που αναλαμβάνει να κάνει και τις ευθύνες που έχει προσωπικά ο ίδιος –και βέβαια, εξίσου ελεύθερα ο πολίτης είτε θα το αποδέχεται είτε θα αναζητεί άλλη συνεργασία.

Είχα πει στον κ. Υπουργό, λοιπόν, μεταξύ άλλων, ότι θα έπρεπε να ξέρει ότι έτσι γίνεται στις ελεύθερες οικονομίες και ότι οι αμοιβές σε τέτοιες συναλλαγές ορίζονται με υπουργική απόφαση μόνο σε οικονομίες σοβιετικού τύπου. Φυσικά, κανενός μηχανικού δεν είναι το όνειρο να κάνει τέτοιες εργασίες και κανείς δεν περιμένει να βιοποριστεί εκδίδοντας πιστοποιητικά… Άλλη είναι η κύρια δουλειά μας, άλλα τα όνειρά μας, άλλη η διάθεση δημιουργίας που έχουμε μέσα μας. Αλλά για να δημιουργήσεις πρέπει να εργάζεσαι σε περιβάλλον που ευνοεί τη δημιουργία, δεν την κυνηγά –και αυτό ακόμη το αναζητούμε.

Στην ίδια διεκδικητική κατεύθυνση είναι και οι θέσεις σας για το μέλλον;

Διεκδικητική, παραγωγική και όσο μπορούμε αποτελεσματική. Αν στο τελευταίο διάστημα, προσπαθήσαμε το ΤΕΕ/ΤΑΣ να κάνει ένα-δυο μικρά βήματα μπροστά, τώρα είναι χρέος μας να σταθεροποιήσουμε αυτήν την πορεία. Παραμένουμε πάντα προσηλωμένοι στους ίδιους στόχους και αποφασισμένοι να δουλέψουμε για λύσεις στα προβλήματα του χώρου μας:

√ Να συμβάλλουμε στη μείωση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης. Το Τεχνικό Επιμελητήριο, ιδίως σε τοπικό επίπεδο, πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί όπως προσπαθούμε το τελευταίο διάστημα, ως δίκτυο που βοηθάει συναδέλφους που έχουν ανάγκη να εργαστούν.

√ Να αποκαταστήσουμε την αξιοκρατία στο χώρο μας. Δεσμευτήκαμε, το τηρήσαμε και επιμένουμε: για πάντα μακριά από στημένους διαγωνισμούς, από παράτυπες απευθείας αναθέσεις, από όσους παίρνουν δουλειές παραβαίνοντας τη δεοντολογία ή ακόμα και το νόμο και όσους αξιοποιούν τις θέσεις τους για παράπλευρες δραστηριότητες.

√  Να επιμείνουμε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς και στην πλήρη αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ με ειδική μεταχείριση στην πρώτη κατοικία και στα κτίρια που δεν προορίζονται προς εκμετάλλευση. [...]

√ Να διεκδικήσουμε την αποσύνδεση της ιδιότητας του μηχανικού από την υποχρεωτική ασφάλιση.

√ Να υπάρξει άρτια και ολοκληρωμένη στήριξη των επιτροπών, αντιπροσωπειών και συμβουλίων προκειμένου να υπάρχει έντονη παρουσία και ουσιώδης συμβολή του τμήματος στα όργανα λήψης αποφάσεων.

√ Να ενδυναμωθεί η κατάρτιση των μελών μας μέσω σεμιναρίων και ημερίδων, αλλά και με την ανάπτυξη forum και διαδραστικής ιστοσελίδας, ώστε να αντιμετωπιστεί η γεωγραφική διασπορά μας.

√ Να διεκδικήσουμε μαζί με τους φορείς αυτοδιοίκησης την άρση της στατιστικής στρέβλωσης της Περιφέρειάς μας που έχει σαν αποτέλεσμα την υποχρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

√ Να στηρίξουμε ξεκάθαρα το μέτρο της ενεργειακής ταυτότητας των κτηρίων με ταυτόχρονη όμως στήριξη αυτού του μέτρου από την πολιτεία. Οι κατασκευές με στόχο το ΖΕΒ (Zero Energy Building) πρέπει να αποτελέσουν μία από τις βασικές επιδιώξεις μας και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η απορρόφηση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα.

√ Να προασπίσουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Δεν θα επιτρέψουμε να αμφισβητηθούν. Όχι με λόγια, με πράξεις!

√ Να κατοχυρώσουμε την αξία και το ρόλο του μηχανικού και της εργασίας του στη σύγχρονη εποχή στα μάτια της κοινωνίας μας.

√ Να αναδεικνύουμε και να λύνουμε κάθε μέρα κι ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο πρόβλημα των μηχανικών της Ανατολικής Στερεάς.

√ Να δουλέψουμε για να γίνει το ΤΤΕ/ΤΑΣ ένας σοβαρός και συνεπής επιστημονικός φορέας, κάθε μέρα και πιο χρήσιμος στους μηχανικούς, στην οικονομία και στην τοπική κοινωνία.

Και επιπλέον, πέραν των γενικότερων θεμάτων, έχουμε μελετήσει και συγκεκριμένα τα ζητήματα της περιοχής μας και του κάθε νομού ξεχωριστά.

Έχει ενδιαφέρον να μας αναφέρετε τον πυρήνα των σκέψεών σας για την Ευρυτανία.

Είναι αλήθεια πως το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται πολύ σημαντικές προσπάθειες για τη βελτίωση του οδικού δικτύου σε έναν τόπο που είναι κοινά διαπιστωμένο πως υστερεί σημαντικά σε έργα υποδομής. Επιπλέον η δρομολόγηση σημαντικών τμημάτων του άξονα Λαμία – Καρπενήσι είναι κάτι που μας χαροποιεί όλους. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να ξεκινήσει άμεσα του Τμήμα του Ε-65 Λαμία- Ξυνιάδα που θα συντομεύσει κατά πολύ την απόσταση Αθήνα-Καρπενήσι μιας και θα λειτουργήσει και σαν περιφερειακή οδός. Νομίζω ότι η έναρξη και ολοκλήρωση του έργου αυτού θα λειτουργήσει ευεργετικά και για τον τουρισμό αλλά και για τη μεταφορά προϊόντων από την Ευρυτανία και τη Δυτική Φθιώτιδα.

Ας ελπίσουμε όλα αυτά να πραγματοποιηθούν μια μέρα. Σας ευχαριστώ πολύ.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Και για να κλείσω υπενθυμίζω στους αναγνώστες σας συναδέλφους μου ότι στα δύσκολα ήμασταν και είμαστε μαζί, τώρα είναι ώρα να συνεχίσουμε μπροστά!