Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

“Έσβησε” ο αρχηγός της σελεσάο Κάρλος Αλμπέρτο Τόρρες

Το ποδόσφαιρο θρηνεί τον χαμό του Κάρλος Αλμπέρτο Τόρες, ο οποίος την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου έφυγε από την ζωή σε ηλικία 72 ετών, έπειτα από καρδιακή προσβολή. 

2

Ο «Capitao do Tri» ο θρυλικός αρχηγός της Βραζιλίας στο Μουντιάλ 1970 είχε πετύχει το τέταρτο γκολ στο 4-1 επί της Ιταλίας στον μεγάλο τελικό αυτής της διοργάνωσης, τέρμα που είχε χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Ο σπουδαίος αγώνας της κορυφαίας Βραζιλίας

Στον τελικό του 1970, είχαν βρεθεί οι καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, η Ιταλία και η Βραζιλία, που αποτελούν άλλωστε τις πολυνίκεις του θεσμού. Η “σκουάντρα ατζούρα” (προπονητής ο Φερούτσο Βαλκαρέτζι - πέθανε το 2005, 86 ετών) με τους: Φακέτι (αρχηγός), Ματσόλα, Ρίβα, Μπονισένγκα, Ριβέρα, Ντοεμεγκίνι και Αλμπερτόζι και η “σελεσάο” (προπονητής ο Μάριο Ζαγκάλο - 85 ετών) η καλύτερη όλων των εποχών με τους: Πελέ, Ζαϊρζίνιο, Τοστάο, Ριβελίνο και φυσικά τον αρχηγό Αλμπέρτο.  

14

Ο Πελέ άνοιξε το σκορ στο 18’, ο Μπονισένγκα ισοφάρισε στο 37’ σε 1-1 που ήταν σκορ, όμως στην επανάληψη οι Λατινοαμερικάνοι επιβλήθηκαν πλήρως. Στο “Στάδιο Αζτέκα” του Μεξικό, η ομάδα του Ζαγκάλο πέτυχε τρία γκολ σε 20 λεπτά (66’ Γκέρσον, 71’ Ζαϊρζίνιο, 86’ Κάρλος Αλμπέρτο) και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο, το τρίτο στην ιστορία της “σελεσάο”.

«Δεν τον είδα, τον άκουσα» (διάσημη ατάκα, όχι όμως πιστευτή κατά την προσωπική μας άποψη), είχε πει ο μεγάλος Πελέ μετά την “τυφλή” πάσα στον τότε συμπαίκτη και αρχηγό του, στη «σελεσάο», Κάρλος Αλμπέρτο, όταν ο τελευταίος έβαλε ένα φοβερό γκολ το 1970, στο μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ήταν δεξί μπακ, ο Πελέ τον τροφοδότησε, πασάροντας στον κενό χώρο στα δεξιά και ο Κάρλος Αλμπέρτο σούταρε στην κίνηση και "εκτέλεσε" τον Ενρίκο Αλμπερτόζι στο 86'.

1

“Έσβησε” ο αρχηγός

Πλέον δεν θα τον βλέπει κανείς, δεν θα τον ακούει κανείς, καθώς ο “καπιτάο» άφησε την τελευταία του πνοή, στις 25 Οκτωβρίου, από καρδιακή προσβολή, στη γενέτειρά του Ρίο ντε Τζανέιρο, σε ηλικία 72 ετών. Δύο μόλις ημέρες πριν από τον θάνατο του είχε εμφανιστεί σε στούντιο τηλεοπτικού σταθμού, σχολιάζοντας ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, ενώ το τελευταίο διάστημα ήταν σχολιαστής στο τηλεοπτικό κανάλι “Sportv”.
O «Capitão do Tri», ήταν ένας από τους κορυφαίους μπακ όλων των εποχών. Με τον Πελέ είχαν κοινή πορεία, καθώς αμφότεροι αγωνίστηκαν για πολλά χρόνια στη Σάντος, αλλά και τη “σελεσάο”, ενώ εγκατέλειψαν και οι δύο τον βραζιλιάνικο σύλλογο το 1974.

10

Αλμπέρτο-παίχτης, προπονητής

Σε συλλογικό επίπεδο ο Κάρλος Αλμπέτο άρχισε την καριέρα του το 1963 από την Φλουμινένσε και το 1966 πήγε στη Σάντος (445 παιχνίδια, 40 γκολ) μαζί με τον Πελέ, όπου διέπρεψαν έως το 1974, οπότε και αποχώρησαν.

Το 1977, ο Πελέ σταμάτησε το ποδόσφαιρο, έπειτα από μία τριετία στην “New York Cosmos” και τότε πήγε στην ομάδα των ΗΠΑ ο Κάρλος Αλμπέρτο, αφού είχε φορέσει προηγουμένως και τη φανέλα της Φλαμένγκο. Από το 1983 - 2005 εργάστηκε ως προπονητής, χωρίς σπουδαίες διακρίσεις. Πέρασε από τους πάγκους των: Φλαμένγκο, Κορίνθιανς, Φλουμινένσε, Ατλέτικο Μινέιρο και Μποταφόγκο, αλλά και ομάδων σε ΗΠΑ, Κολομβία, Μεξικό, αλλά και τις Εθνικές ομάδες Ομάν και Αζερμπαϊτζάν (η τελευταία του δουλειά το 2005).

4

Απογοήτευση - δικαίωση στην Εθνική

Στην Εθνική Βραζιλίας τα πράγματα δεν ξεκίνησαν  «ρόδινα», καθώς μπορεί να συμπεριλήφθηκε στην προεπιλογή για το Μουντιάλ του 1966 (Αγγλία), αγωνίστηκε στα προκριματικά και ορισμένα φιλικά, όμως αποκλείστηκε από την τελική 22αδα!! Όταν το 1969 ο Κάρλος Σαλντάνια θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία της «σελεσάο», δεν θα κάνει το ίδιο λάθος. Σε συνέντευξη Τύπου, θα παραδεχτεί τα ηγετικά προσόντα του Κάρλος Αλμπέρτο και θα του δώσει το περιβραχιόνιο της ομάδας χωρίς δεύτερη σκέψη. Φυσικά δικαιώθηκε...

Κέρδισε το παρατσούκλι «O Capitao do Tri», επειδή ήταν αρχηγός στο τρίτο μουντιάλ που σήκωνε η «σελεσάο» το 1970. Ο “αιώνιος” προπονητής της Βραζιλίας, Μάριο Ζαγκάλο, που προπόνησε από τον Πελέ μέχρι και τον Ρονάλντο, είπε ότι μπορεί αυτός να ήταν προπονητής, αλλά ο Κάρλος Αλμπέρτο ήταν ο αρχηγός, ηγέτης και καθοδηγητής αυτής της ομάδας.

Ο Κάρλος Αλμπέρτο με τον εξαιρετικό Μπόμπι Μουρ
3

Η κριτική στον Πελέ

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στους New York Times (1983), είχε ασκήσει σκληρή κριτική στον Πελέ για το γεγονός πως δεν έδωσε το παρών στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του, αλλά προτίμησε να τιμήσει τον Πολ Μπράιτνερ. Μέχρι τότε ουδείς είχε διανοηθεί να τα βάλει με τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. «Κανείς δεν έχει το θάρρος να κρίνει τον Πελέ, αλλά θα το κάνω εγώ. Είχαμε μία φιλία που διήρκεσε 20 χρόνια και με απογοήτευσε στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι μου. Μου έδειξε πόσο υποκριτής είναι αφού δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση μου, προτιμώντας να πάει σε ένα σινεμά», είχε πει ο Τόρες. Ο Πελέ με απαράδεκτο ύφος απάντησε πως «Κανείς δεν παίρνει σοβαρά τον Τόρες…».

5

>> Με βλέμμα διαπεραστικό, έντονη προσωπικότητα μέσα στα αποδυτήρια, ενέπνεε σεβασμό όταν μιλούσε, έκανε ακόμα και τους προπονητές να ακούνε τις παρατηρήσεις του και τις συμβουλές του. Ένας από τους μεγαλύτερους αμυντικούς που γέννησε ποτέ το άθλημα, μαγνητίζοντας τα βλέμματα με τα εκπληκτικά, δυνατά και ακριβή του τάκλιν, αλλά και την τεχνική του κατάρτιση, που ήταν αδιανόητη για αμυντικό. Το 1966 μετακόμισε στη Σάντος όπου και «έδεσε» κατευθείαν με τον Πελέ..  

Όταν το επέτρεπε η ροή του αγώνα, ο Κάρλος Αλμπέρτο Τόρες, μάγευε κι ας ήταν δεξί μπακ. Πίσω από τα φώτα, πίσω από τα δημοσιεύματα, πίσω από τα φλας που άναβαν για τον Πελέ, τον Τοστάο, το Ζαϊρζίνιο, κρυβόταν ο αφανής αρχηγός, ο «καπιτάο», που όλοι άκουγαν και σέβονταν εντός και εκτός και εκτός γηπέδου. Ο ανεπανάληπτος Κάρλος Αλμπέρτο.

16

7

18

8

13

9

6

11