Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo

Σώκρατες: πέντε χρόνια μετά...

Την περασμένη Κυριακή 4 Δεκεμβρίου συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τον θάνατο του Σώκρατες, ενός από τους μεγάλους ποδοσφαιριστές-μύθους του παρελθόντος! Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Άλμπερτ Αϊνστάιν» στο Σάο Πάολο, υποκύπτοντας σε σηψαιμικό σοκ. 

1

Ο Σώκρατες Μπραζιλέϊρο Σαμπάιο ντε Σόουζα Βιέιρα ντε Ολιβέιρα γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1954 στο Μπελέμ της Βραζιλίας και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μεσοεπιθετικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο πατέρας του, λάτρης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, διάλεξε για τα παιδιά του αρχαία ελληνικά ονόματα (Σώκρατες, Αλέξανδρος) και τους μετέδωσε το πάθος του για τη αρχαία ελληνική φιλοσοφία, καθώς και για τις αξίες που δίδασκαν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι.  

Σώκρατες: ένας σούπερ σταρ

* 1974: Στην ηλικία των 20 ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο επαγγελματικά, φορώντας τη φανέλα της Μποταφόγκο, παραμένοντας εκεί για 4 χρόνια. Τότε πήρε μεταγραφή στη Κορίνθιανς, όπου έγινε διάσημος και λατρεύτηκε από όλους τους οπαδούς.

* 1984: Στα 30 του έκανε το μεγάλο βήμα και πέρασε τον Ατλαντικό για χάρη της Ιταλικής Φιορεντίνα. Εκεί παρέμεινε 1 χρόνο, φτάνοντας ένα βήμα από τον τελικό του Ιταλικού κυπέλλου (0-0, 1-3 από την Σαμπντόρια). Ακολούθησε ο επαναπατρισμός, αγωνιζόμενος για μία σεζόν στη Φλαμένγκο (1986-87), μια με τη Σάντος (1988-89), ενώ έκλεισε την καριέρα του όπως ακριβώς την ξεκίνησε, στην Μποταφόγκο.

Στη Φλαμένγκο κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1987 με την επωνυμία «Κόπα Ουνιάο», το πρωτάθλημα της «Λέσχης των 13», όπως είναι γνωστό. Η Ομοσπονδία αδυνατούσε να διοργανώσει  το εθνικό πρωτάθλημα και έτσι οι 13 πιο δημοφιλείς ομάδες της χώρας δημιούργησαν τη δική τους λίγκα, την οποία κατέκτησε ο Σώκρατες με τη ομάδα του Ρίο Ντι Τζανέιρο.

2

Ο Σώκρατες στη “σελεσάο”

Αγωνίστηκε ως αρχηγός με την Εθνική Βραζιλίας στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1982 και του 1986. Η Βραζιλία τότε είχε μια από τις καλύτερες εθνικές ομάδες, αφού συμπαίχτες του Σώκρατες ήταν οι διάσημοι: Ζίκο, Φαλκάο, Τζούνιορ, Καρέκα κ.ά. Kαι στις δύο διοργανώσεις, η “σελεσάο” ήταν το μεγάλο φαβορί, έπεσε όμως το 1982 στην Ιταλία του Πάολο Ρόσι. Σε έναν αγώνα θρίλερ, ο Σώκρατες ισοφάρισε προσωρινά σε 1 - 1 με ένα υπέροχο και δύσκολο γκολ στην κλειστή γωνία του εξαιρετικού Ντίνο Τζοφ (2-3 το τελικό σκορ), ενώ πέτυχε άλλο ένα εξαιρετικό γκολ εναντίον της Σοβιετικής ένωσης, ντριπλάροντας 2 παίχτες, προτού στείλει την μπάλα στα δίχτυα, με έναν κεραυνό έξω από την περιοχή.

Το 1986, ήταν η σειρά της φιλόδοξης Γαλλίας των Μισέλ Πλατινί, Λουί Φερναντέζ και Ζαν Τιγκανά να στερήσει απο τον Σώκρατες την ευκαιρία για διάκριση στο Παγκόσμιο κύπελλο. Σε αυτό τον αγώνα μάλιστα ο Σώκρατες αστόχησε στη διαδικασία των πέναλτι, όπως και οι Πλατινί και Ζούλιο Σέζαρ (κανονική περίοδος 1 - 1, 3 - 4 στα πέναλτι)!! Συνολικά αγωνίστηκε με την «σελεσάο» από το Μάιο του 1979 έως τον Ιούνιο του 1986, σε 63 αγώνες και σκόραρε 25 φορές.

3

Απεβίωσε ο Σώκρατες

Σύμφωνα με τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ, το βράδυ της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου 2011, ο Σώκρατες ένιωσε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια γεύματος σε εστιατόριο του Σάο Πάολο. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι η λοίμωξη στο γαστρεντερικό σύστημα είχε εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα.

Οι γιατροί έκαναν λόγο για γαστρεντερική αιμορραγία, αποδίδοντάς την στην μεγάλη του αδυναμία: το ποτό. Ο 57χρονος είχε πάρει εξιτήριο τον Σεπτέμβρη του 2011, όταν και νοσηλεύτηκε λόγω γαστρικής αιμορραγίας, ένα “παράσημο”, που απέκτησε εξαιτίας του μακρόχρονου προβλήματος αλκοολισμού, ακόμα και όταν ήταν ποδοσφαιριστής.

* Η αγαπημένη του Κορίνθιανς κατέκτησε το πρωτάθλημα Βραζιλίας (4 Δεκεμβρίου 2011), λίγες μόλις ώρες αφού απεβίωσε ο Σώκρατες και φυσικά όλη η ομάδα του αφιέρωσε το τρόπαιο!!

4

Σώκρατες-στιγμές

* Έχει κατακτήσει τρεις φορές το βραβείο του πολυτιμότερού παίχτη της χρονιάς, ενώ το 2004 υπήρξε για ένα μήνα παίκτης-προπονητής της ερασιτεχνικής αγγλικής ομάδας Γκάρφορθ, η οποία απαρτίζονταν από εργάτες ορυχείων!! Έκανε όμως μόλις μία εμφάνιση μπαίνοντας ως αλλαγή στο 78’, εναντίον της Τάντκαστερ Άλμπιον (20 Νοεμβρίου). 

* Σπούδασε ιατρική (το παρατσούκλι του ήταν “γιατρός”), ενώ έχει και διδακτορικό στη φιλοσοφία. Θαύμαζε τον Φιντέλ Κάστρο (που απεβίωσε στις 25 Νοεμβρίου 2016) και τον θεωρούσε ως μια μοναδική και εξέχουσα προσωπικότητα. Μάλιστα, έχει ονομάσει το μικρό του γιο Φιντέλ, από εκτίμηση σ' αυτόν. 

5

* Υπήρξε πολύ αγαπητός, αφού μέσω του ποδοσφαίρου εξέφραζε την αντίθεσή του στη στρατιωτική δικτατορία που κυβερνούσε τη Βραζιλία, γι’ αυτό φορούσε πάντα μια μαύρη κορδέλα στα μαλλιά, ως ένδειξη διαμαρτυρίας!!

* Ο αδελφός του, Ράι σπουδαίος διεθνής ποδοσφαιριστής κατέκτησε με την Εθνική Βραζιλίας το Μουντιάλ του 1994.

* Ο Σώκρατες και μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς τομείς. Αρθρογραφούσε σε μια εβδομαδιαία εφημερίδα, έγραψε δυο βιβλία, είχε δική του εκπομπή στη βραζιλιάνικη τηλεόραση, ενώ επίσης είχε παίξει σε θεατρικές παραστάσεις. Τέλος έχει γράψει θεατρικά έργα, καθώς και μουσική,  ενώ του αρέσει και η ζωγραφική.


** Πανύψηλος για ποδοσφαιριστής (1,92μ.), ο Βραζιλιάνος άσσος, αποτέλεσε ένα μεγαθήριο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Διέθετε άριστη τεχνική κατάρτιση, φαντασία, ικανότητα στο σκοράρισμα και την οργάνωση του παιχνιδιού. Μύθος του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού στερεώματος υπήρξε ο εξαιρετικός Σώκρατες

6

11

7

8