Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2023

ev media-logo

ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: "Πλούσιος σε υποσχέσεις ο κ. Τσίπρας, όμως, χωρίς σχέδιο και χρονοδιάγραμμα!"

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

Ο κ. Τσίπρας, καθώς θυμήθηκε μετά από δύο σχεδόν χρόνια ότι εξελέγη Βουλευτής Ηρακλείου εμφανίστηκε στο Ηράκλειο Κρήτης με υποσχέσεις, χωρίς πρόγραμμα, σχέδιο και χρονοδιάγραμμα. 

Και λόγω της ξηρασίας έργων των Κυβερνήσεών του για το Ηράκλειο, αποφάσισε να ακολουθήσει την πάγια τακτική του, αυτή της πλούσιας παροχής λόγων και υποσχέσεων, που πολύ σύντομα αν δεν ξεχνά (στην καλύτερη περίπτωση), ανατρέπει πλήρως. Το «καλάθι» των υποσχέσεων είχε ποικιλία:

· Αεροδρόμιο Καστελίου: ο κ. Πρωθυπουργός πανηγύρισε για τη δημοπρασία του Οκτωβρίου, αγνοώντας ότι ο διεθνής διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί τον Μάιο του 2014 με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2019 και ότι χάθηκαν 2 έτη σε παρατάσεις και αναβολές. 

· Β.Ο.Α.Κ.: γενικόλογες υποσχέσεις για έναρξη το 2018 και για έγκριση … στο μέλλον από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Βεβαίως, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς εξασφάλιση χρηματοδότησης και χωρίς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

· Αναβάθμιση στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης»: η … υποσχόμενη αναβάθμιση θα γίνει, κατά τον κ. Τσίπρα, απλά αποτελεί έκπληξη το τι περιλαμβάνει, το πότε θα γίνει και με τι χρηματοδότηση!

· Εκτροπή του Πλατύ ποταμού: λίγο πιο συγκρατημένος ο κ. Τσίπρας, υποσχέθηκε ότι θα γίνει, αλλά επεσήμανε ότι «… θα γίνει προσπάθεια εξεύρεσης πόρων» και φυσικά δεν αναφέρθηκε σε κάποιο χρονοδιάγραμμα!      

· Οδικό δίκτυο: κι εδώ γενικόλογες υποσχέσεις για έργα στο οδικό δίκτυο του νησιού γενικά και αόριστα!

· Δημόσια Υγεία: περήφανος για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την κατάσταση του τομέα υγείας δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Φαίνεται πως … δεν ενημερώθηκε για τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία, την υποστελέχωση, τις κλειστές κλίνες Μ.Ε.Θ., τα προβλήματα λειτουργίας του Ε.Κ.Α.Β. και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας.

·Αγρότες: αισιόδοξος και για τα θέματα των αγροτών, αφού δόθηκαν οι ενισχύσεις και η εξισωτική αποζημίωση. Φυσικά δεν ανέφερε τις αποζημιώσεις από καταστροφές στην παραγωγή, την αύξηση του ΦΠΑ και την υπερφορολόγηση των αγροτών, την μη ενεργοποίηση του πλοίου ασφαλείας και την καταστροφή των προϊόντων στα λιμάνια! 

Φυσικά, δεν περιμέναμε να τοποθετηθεί στις επίσημες προτάσεις της Ν.Δ. για τους αγρότες-κτηνοτρόφους που περιλαμβάνουν δικαιότερη φορολόγηση και δέσμευση για επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές από το 24% στο 13%. Καμία αναφορά σε προτάσεις άμεσης εφαρμογής, που έχει προτείνει η Ν.Δ., όπως μείωση μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών, μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών, αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25,000 Ευρώ, μείωση στο μισό του ειδικού τέλους της ΕΡΤ, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, και ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, μέσα από τη ριζική απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας. 

Ανακοίνωσε, βεβαίως, και αλλαγές στον Καλλικράτη, αλλά αποτελεί έκπληξη τι περιλαμβάνουν αυτές οι αλλαγές. Βεβαίως, ο κ. Πρωθυπουργός δεν μπήκε καν στον κόπο να έχει μια συνάντηση με τους Δημάρχους του ν. Ηρακλείου, ώστε να συζητήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να ακούσει τις προτάσεις τους. 

Οι γενικόλογες υποσχέσεις για το ν. Ηρακλείου είναι, πράγματι, μια ωραία έκθεση ιδεών. Μόνο που πλέον ο κ. Τσίπρας δεν είναι Πρόεδρος του δεκαπενταμελούς για να μοιράζει υποσχέσεις και να γράφει εκθέσεις, που ίσως να έπαιρναν και καλό βαθμό! Είναι δύο χρόνια ο Πρωθυπουργός της χώρας και οφείλει να παρουσιάζει συγκεκριμένα, κοστολογημένα και με σαφή χρονοδιαγράμματα έργα και σχέδια. Οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και τις υποχρεώσεις του! Οφείλει να αντιληφθεί ότι οι Ηρακλειώτες, οι Κρήτες, όπως και όλοι οι Έλληνες πλέον δεν πείθονται από τα ψέματα του, δεν αγοράζουν τις υποσχέσεις του!

(φωτο:iefimerida.gr)