Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Δώρης Άνθης: Ο Ευρυτάνας ποιητής και αγωνιστής της Αντίστασης, που έπεσε νεκρός από αγγλικά τανκς, μόλις στα 24 του χρόνια

Ήταν αρχές Γενάρη του 1945, όταν η Ευρυτανία έχανε πρόωρα ένα από τα πιο άξια τέκνα της, έναν φλογισμένο εραστή της Λευτεριάς, της Ποίησης, της Φύσης, τον Νίκο Ζωγραφόπουλο, ή Δώρη Άνθη όπως έγινε γνωστός στους φιλολογικούς κύκλους. Ήταν μόλις 24 χρόνων· και όμως, είχε προλάβει να αφήσει, με τα έργα, τον ηρωικό αγώνα και την αυτοθυσία του την ύστατη στιγμή, παρακαταθήκη αιώνια.doris-anthis-gymnasio-protomi1

«Ο νέος Κρυστάλλης»

Ο Νίκος Δ. Ζωγραφόπουλος γεννήθηκε το 1921 στην Τατάρνα (Τριπόταμο) Ευρυτανίας. «Ήταν παιδί παπά και από τους πρώτους αντάρτες που ακολούθησαν τον Άρη Βελουχιώτη, με το παρατσούκλι 'Ιωσήφ'. Από μαθητής, ακόμη, γράφει σπουδαία ποιήματα, αληθινά αριστουργήματα εμπνευσμένα από τη χάρη του έρωτα, από τις σπάνιες ομορφιές της βουνίσιας φύσης, από τα βάσανα και τις αγωνίες του φτωχού και αδικημένου Ευρυτανικού Λαού, καθώς και από τη μεγάλη εποποιία της Αντίστασης», διαβάζουμε στον Ευρυτάνα Ιχνηλάτη (eyrytixn.blogspot.gr). Και πράγματι, μαθητής ακόμα του Γυμνασίου Καρπενησίου δημοσιεύει ποιήματά του με το ψευδώνυμο «Δώρης Άνθης», στη Φωνή της Ευρυτανίας, ποιήματα που τραβούν την προσοχή και δίνουν μια γεύση από το πλούσιο, πηγαίο ταλέντο του.

«Να κι ένας νέος άξιος ποιητής. Με τον Δώρη Άνθη έχουμε έναν καινούργιο ανανεωμένο Κρυστάλλη» είπε με ενθουσιασμό ο συμπατριώτης του Ζαχαρίας Παπαντωνίου όταν διάβασε κάποια από τα ποιήματά του. Οι δύσκολες συνθήκες της εποχής είχαν ως αποτέλεσμα πολλές ποιητικές συλλογές του Δ. Άνθη να μείνουν ανέκδοτες, ωστόσο πεφωτισμένοι άνθρωποι όπως ο Μιχάλης Σταφυλάς δεν επέτρεψαν να χαθούν και πριν δεκαπέντε χρόνια εκδόθηκαν σε τόμο από τη διαχρονικά δραστήρια «Πανευρυτανική Ένωση». Ύμνησε τις ομορφιές της ευρυτανικής φύσης, των βουνών και των ζώων, έγραψε για τσέλιγκες και βλαχοπούλες, έδωσε στην γυναικεία φύση θέση κυρίαρχη στους στίχους του· την ίδια στιγμή, όμως, δεν στάθηκε αδιάφορος στη φτώχεια και την εγκατάλειψη του τόπου του.

Η αυτοθυσία

Το αδούλωτο πνεύμα και η δίψα του για λευτεριά βρήκαν έδαφος πρόσφορο στους κόλπους του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Ο Δώρης Άνθης ξεκίνησε ως αντάρτης του Άρη Βελουχιώτη και διετέλεσε καπετάνιος ενός εκ των Λόχων του 42ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Ήταν 3 Ιανουαρίου του 1945, εν μέσω των Δεκεμβριανών, όταν ο 24χρονος τότε αγωνιστής, προκειμένου να υπερασπιστεί τους συναγωνιστές του, κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων που μαίνονταν στους δρόμους της Αθήνας, στέκεται άφοβος μπροστά στα αγγλικά τανκς και δίνει κυριολεκτικά τη ζωή του για τα ιδανικά που υπηρετούσε. 

Η προτομή του, που στήθηκε με πρωτοβουλία της Πανευρυτανικής Ένωσης, βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Καρπενησίου.