Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Απεβίωσε ο σπουδαίος άσος του Παναθηναϊκού Βαγγέλης Πανάκης

«Έφυγε» από τη ζωή τη Δευτέρα 23/1 σε ηλικία 84 ετών ο παίκτης του Παναθηναϊκού Βαγγέλης Πανάκης. Ο Πανάκης γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1933 στην Καλογρέζα και ξεχώρισε αρχικά ως αριστερό εξτρέμ, εκμεταλλευόμενος την ταχύτητά του και στη συνέχεια ως σέντερ φορ.  

panakis1

Πανάκης, σπουδαίος φορ 
Ξεκίνησε την καριέρα του από την ΑΕ Καλογρέζας ως τερματοφύλακας (λόγω ύψους). Όμως όταν δέχτηκε γκολ και μαζί την κριτική των συμπαιχτών του έβγαλε τα γάντια και έπαιξε ως αριστερό εξτρέμ.
* 1949: Στα 16 του, η ομάδα μετονομάστηκε σε ΠΑΟ Καλογρέζας, ενώ άλλαξαν και τα χρώματα από κιτρινόμαυρα σε μπλε-άσπρο. Με αυτή, αγωνίστηκε στη “δόκιμο κατηγορία”, που είχε δημιουργήσει ο Πρόεδρος της ΕΠΣΑ, Αντρέας Βγενόπουλος.
* Άρχισε να γίνεται γνωστός από τη Μικτή Αθηνών, που έψαχνε να ποδοσφαιριστές: «Μην ψάχνετε… θα πάρουμε ένα παιδάκι από την Καλογρέζα, τον Πανάκη. Είναι μεγάλο ταλέντο», είπε ο Κλεάνθης Μαρόπουλος (ποδοσφαιριστής και γείτονας του Βαγγέλη). Ο πατέρας του ήταν αρνητικός, γιατί πίστευε ότι θα τον έδιωχναν από τη δουλειά, αλλά ο μικρός Βαγγέλης είχε πάρει την απόφασή του…!

panakis-3

Στα ματς με Κοζάνη και Νάουσα ήταν εκτός, αλλά με την Μικτή Θεσσαλονίκης των Παπουτσόπουλου και Παπαδάκη, ο Τσούτσος τον έβαλε στο β’ ημίχρονο και αυτός τον δικαίωσε πετυχαίνοντας το νικητήριο γκολ (2-1). Την επόμενη μέρα οι εφημερίδες τον είχαν πρωτοσέλιδο είτε ως... Πανόπουλο!! Αυτό ήταν το κανονικό του επίθετο, αλλά επικράτησε το «Πανάκης» λόγω λάθους που γράφτηκε στο δελτίο ψωμιού την περίοδο της Κατοχής.
* 1951: Στα 18 του ο Πανάκης είχε γίνει «μήλον της έριδος» για πολλές μεγάλες ομάδες. Ενδιαφέρθηκε ο Βγενόπουλος για τον Παναθηναϊκό, ο Χέλμης για τον Ολυμπιακό και ο Καραμπάτης για τον Πανιώνιο. Η ΑΕΚ τον θεωρούσε δικό της, επειδή προπονούνταν στη Νέα Φιλαδέλφεια και είχε μέσο τον Μαρόπουλο. Όμως, με αστραπιαίες κινήσεις ο Προκοπίου (Πρόεδρος ΠΑΟ Καλογρέζας) πήγε μαζί με τον πατέρα του στο κατάστημα αθλητικών του Βγενόπουλου και υπέγραψε στον Παναθηναϊκό με 5.000 δρχ. Τον προσέλαβε αρχικά στο κατάστημά του και αργότερα τον τοποθέτησε υπάλληλο της ΔΕΗ. Η τύχη τον έφερε αντιμέτωπο στο ντεμπούτο του κόντρα στην ΑΕΚ στη "Λ. Αλεξάνδρας",  με αντιπάλους τους φίλους Μαρόπουλο - Τζανετή!

panakis-4

Αρχικά ήταν δύσκολο να καθιερωθεί, καθώς αριστερό εξτρέμ έπαιζε και ο εξαιρετικός και διεθνής Φυλακτός, ενώ πιο μέσα ήταν και ο σπουδαίος Παπαντωνίου!! Γρήγορα όμως και αφού δούλεψε το αριστερό του -δένοντας (!!) το δεξί με σχοινί για εκγύμναση- έγινε αναντικατάστατος στην 11άδα.
* Στο τριφύλλι αγωνίστηκε από το 1951-65 και κατέκτησε 6 πρωταθλήματα (’53, ’60, ’61, ’62, ’64, ’65) και 1 κύπελλο: το 1955 όταν, με συμπαίχτες τους Χάλαρη, Λινοξυλάκη, Νεμπίδη κ.ά. κέρδισε εύκολα τον ΠΑΟΚ (Τσίντογλoυ, Καραφουλίδης, Γεντζής, Κιουρτζής) στην “Αλεξάνδρας”, με τον  Πανάκη να πετυχαίνει το τελικό 2-0 στο 31’ (το 1-0 ο Κουρτζίδης στο 24’).
* 1965: Σταμάτησε το ποδόσφαιρο μόλις στα 32 του λόγω τραυματισμών, που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια. Απόλυτα φυσιολογικό, αφού ο επιθετικός “τρώει” πολύ ξύλο. Υπέστη κάταγμα σε σύγκρουση με τον αμυντικό του Ολυμπιακού και φίλο του, Πολυχρονίου, αλλά και διάσειση ένα χρόνο μετά, σε σύγκρουση με τον Τσιαντάκη. Αργότερα, που έπαθε πάλι διάσειση πιέστηκε από τον οικογενειακό του κύκλο να σταματήσει, όπως και έγινε. Ο στεναχωρημένος Μαντζεβελάκης σεβάστηκε την απόφασή του, όμως του ζήτησε να είναι πάντα κοντά στην ομάδα και ο Πανάκης το έκανε έως σήμερα. Πλέον θα παρακολουθεί το τριφύλλι από ψηλά και θα χειροκροτεί στις ευχάριστες, αλλά δυσάρεστες στιγμές της.

panakis-8.jpg

Πανάκης-στιγμές 
* 1953: Ντεμπούτο με την Εθνική έκανε στη νίκη με 2-0 επί του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ, ενώ συνολικά είχε 14 συμμετοχές και σκόραρε 5 τέρματα. * Ο Πανάκης, ο Καψής και ο Σούρπης είναι οι 3 ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν σε όλη τους την καριέρα μόνο στον Παναθηναϊκό. Αγωνίστηκε για 15 χρόνια και ήταν ένας από τους καλύτερους της ιστορίας , αφού με τα 57 γκολ που σημείωσε στο πρωτάθλημα ήταν για πολλά χρόνια στις πρώτες θέσεις των σκόρερ. Πήρε μέρος σε 91 αγώνες πρωταθλήματος πετυχαίνοντας 57 γκολ και άλλα 22 γκολ στο κύπελλο. ‘Έτσι, βρίσκεται στην πρώτη 10άδα των σκόρερ του τριφυλλιού, ενώ συμμετείχε και σε 5 ευρωπαϊκά παιχνίδια σκοράροντας 1 φορά.
* Το σθένος με το οποίο αγωνιζόταν, αλλά και η μυϊκή δύναμη που είχε του έφερε από την κερκίδα το παρατσούκλι "μπουλντόζας". 
* 1956: Έχει παίξει και στον κινηματογράφο στην κοινωνική και δραματική ταινία «Άσσοι του γηπέδου (Κυριακάτικοι ήρωες)» του Β. Γεωργιάδη (σενάριο Ι. Καμπανέλης), που περιγράφει τις προσπάθειες ποδοσφαιριστών της δεκαετίας του '50, να συνδυάσουν την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο με την ανάγκη για επιβίωση! Πολλοί παίκτες υποδύθηκαν τους εαυτούς τους, όπως ο Λινοξυλάκης, ο Μουράτης, ο σπουδαίος τερματοφύλακας Μανταλόζης, ο Πετρόπουλος, ο Πούλης, ο Μηγιάκης (προπονητής Εθνικής), οι Δαρίβας, Κοτρίδης, αλλά και ο αείμνηστος Βέγγος κ.ά.

panakis-7

* 1957: Σε ματς με την Ισπανία στη Λεωφόρο πέτυχε ένα από τα ομορφότερα τέρματα της καριέρας του με εκπληκτικό σουτ από το ύψος της περιοχής.
* 1963: Έχασε πάνω στο νήμα τον τίτλο του πρώτου σκόρερ από τον σπουδαίο Νεστορίδη, ο οποίος κατάφερε την τελευταία αγωνιστική να πετύχει 5 (!) γκολ εναντίον του Ηρακλή, παρά το γεγονός ότι είχε 18 έναντι 21 του Πανάκη!!
* 1964: Σημαντικό ήταν το γκολ με τον Ολυμπιακό στο “Καραϊσκάκης”. Ο αδιάφορος Ολυμπιακός ήθελε να σπάσει το αήττητο των πράσινων μπροστά σε 45.000 φιλάθλους, αλλά ο Πανάκης τούς χάλασε τα σχέδια, στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα του Αυγειτίδη στο 54’! Έτσι, ο Παναθηναϊκός έκανε (αήττητος) φιέστα μέσα στο Φαληρικό γήπεδο.
* Το 1961 και το 1962 με τον Χάρι Γκέιμ και το 1964 και το 1965 με τον Στεφάν Μπόμπεκ στον πάγκο, το τριφύλλι είχε την καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα, που όφειλε εν πολλοίς και στον θηριώδη Πανάκη.

panakis-2

* Μετά το τέλος της καριέρας του πήρε το δίπλωμα προπονητή στη σχολή της Βουδαπέστης και δούλεψε σε πολλές ομάδες: Λεβαδειακός, Ηλυσιακός, Ατρόμητος κ.ά. Από το 1987 διετέλεσε για 21 χρόνια Πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Παναθηναϊκού, ενώ το 2009 ανέλαβε χρέη Β’ Αντιπροέδρου, στον Ερασιτέχνη.
* «Όποιος έπεφτε πάνω του βρισκόταν στο έδαφος… Έκανε απίστευτα πράγματα μέσα στο γήπεδο, στηριζόμενος στη δύναμή , αλλά και την μπάλα που ήξερε…», ειπε χαρακτηριστικά ο Αριστείδης Καμάρας.
** Ο Πανάκης ήταν κάτι ιδιαίτερο αγωνιστικά, πολύ μπροστά από την εποχή του. Με «χτισμένο» κορμί κέρδιζε τις μονομαχίες και χαμηλά και στον αέρα. Ταχύτατος διακρίθηκε ως αριστερό χαφ-εξτρέμ, ενώ η αποτελεσματικότητά του αργότερα τον έχρισε τον κορυφαίο σέντερ φορ της εποχής του και έναν από τους καλύτερους επιθετικούς στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Στη γειτονιά των αγγέλων ο γίγαντας Βαγγέλης Πανάκης

panakis-10.jpg