Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2023

ev media-logo

Απογοητευτική επανάληψη. Ο Διονύσης Παρούτσας γράφει για την απίστευτη αγριότητα του πολέμου, τα βασανιστήρια, τα συμφέροντα

Τις προάλλες στην τηλεόραση εμφανίστηκε ένας πρώην πράκτορας της CIA, Έλληνας στην καταγωγή, ο οποίος ανέφερε μερικές ανατριχιαστικές λεπτομέρειες σχετικά με τους βασανισμούς και τις άλλες ανεπίτρεπτες συμπεριφορές που χρησιμοποιεί η αμερικάνικη μυστική υπηρεσία για να πετύχει τους στόχους, της, ιδιαίτερα σε περιόδους πολεμικών συρράξεων.

738

Αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι ο πόλεμος, από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα, διεξάγεται με τις ίδιες απάνθρωπες μεθόδους και ο τελικός σκοπός είναι η εξαφάνιση του αντιπάλου από προσώπου γης με κάθε τρόπο και μάλιστα προκαλώντας όσο το δυνατόν περισσότερο πόνο.

Ο πόλεμος εξαχρειώνει τους ανθρώπους, τους απογυμνώνει από κάθε ιδιότητα που σε καιρούς ειρήνης αποδίδονται σε αυτούς και τα παραδείγματα αλτρουισμού και ανθρωπιάς, κατά τη διάρκειά του είναι απλές εξαιρέσεις που απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Αν ανατρέξει κανείς σε βιβλία που περιγράφουν τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα, ή σε ιστορίες που όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει, ή ακόμα χειρότερα αν κάποιοι από όσους έζησαν τη δύσκολη εκείνη εποχή, ανατρέξουν στις ίδιες τους τις μνήμες, τις οποίες -ορθώς πράττοντες - έχουν καταχωνιάσει στην πιο μυστική γωνιά του μυαλού τους, θα εκπλαγεί από την αγριότητα στην οποία μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη φύση.

Δεν πά' να είναι Τούρκος του 1821, Γερμανός ναζιστής, Αμερικάνος στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν, ή Έλληνας βασανιστής της χούντας, τα ανθρωπιστικά ιδεώδη εξαφανίζονται, προβάλλουν τα χειρότερα ένστικτα, η βία υποκαθιστά τη λογική, ο βασανισμός γίνεται διασκέδαση.

Οι υπερασπιστές της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας Αμερικανοί και λοιποί δυτικοευρωπαίοι στρατιώτες δεν θα ήταν δυνατόν να ξεφύγουν από αυτόν τον κανόνα.

Στον πόλεμο του Ιράκ, είχαν κάνει κάτι που άφησε άναυδη την ανθρωπότητα. Είχαν στοιβάξει γύρω στα 400 άτομα σε ένα κοντέινερ, τα μετέφεραν επί δυο μέρες με κλειστές τις πόρτες σε μια καυτή έρημο του Αφγανιστάν και μετά το μαρτύριο της δίψας και της δυσωδίας τους πυροβόλησαν με καταιγιστικά πυρά έξω από το κοντέινερ, μην αφήνοντας ζωντανούς παρά έναν - δύο μάρτυρες (κι αυτούς κατά τύχη) να αναλογίζονται την τύχη τους και να μην μπορούν να συνέρθουν ποτέ.

Το αίμα των θυμάτων τους κυλούσε ανακατεμένο με ιδρώτα στην καυτή άμμο της ερήμου, ποτίζοντας αυτό για το οποίο κλήθηκαν να θυσιαστούν από τους μουεζίνηδες και τους βαθύφωνους λαρυγγισμούς τους για ένα εκδικητή θεό που ζητά αίμα. Κι όλα αυτά για τα οποία αγωνίστηκε ο Ουάσινγκτον κι ο Λίνκολν κι ο Κέννεντι πήγαν περίπατο. Ζήτημα βέβαια αν αυτά τα παιδιά που έγιναν ξάφνου στυγνοί εγκληματίες είχαν ακούσει ποτέ για Ουάσινγκτον, Λίνκολν, και Κένεντι.

Πολλοί κρατούμενοι έχουν ισχυριστεί ότι υπέστησαν βασανιστήρια και κακομεταχείριση από αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα κατά την ανάκριση. Οι καταγγελθείσες μέθοδοι συχνά περιλαμβάνουν ξυλοδαρμούς, παρατεταμένη στέρηση ύπνου, παρατεταμένη ακινητοποίηση σε οδυνηρές στάσεις, σε συνδυασμό μερικές φορές με έκθεση σε δυνατή μουσική, παρατεταμένη χρήση κουκούλας και έκθεση σε έντονο φως. Σχεδόν κανένας από τους ισχυρισμούς για βασανιστήρια ή κακομεταχείριση δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς”.

Δεν υπάρχει δικαιολογία λοιπόν ότι τάχα δεν γνώριζαν, ούτε μεμονωμένα είναι τα περιστατικά. Οι εκατοντάδες φωτογραφίες που κυκλοφορούν ανάμεσα στους στρατιώτες ως "σουβενίρ" του πολέμου είναι απτή απόδειξη και άλλη δε χρειάζεται.

Αλλά είπαμε: κανόνες στον πόλεμο δεν υπάρχουν. Οι συνθήκες της Γενεύης και όλα αυτά τα μεγαλόστομα και μεγαλόσχημα είναι για τις στρογγυλές τράπεζες των διαπραγματεύσεων και για λαϊκή κατανάλωση.

Ορισμένοι υποθέτουν ότι αποκαλύψεις σαν αυτές του τέως πράκτορα, βοηθούν στο να σταματήσουν οι μέθοδοι αυτές. Μακάρι να συμβεί κάτι τέτοιο όμως μάλλον απίθανο ακούγεται. Τα συμφέροντα των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών δεν έχουν εδραιωθεί ακόμα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στα χιλιάδες χρόνιας της καταγεγραμμένης ανθρώπινης ιστορίας ποτέ κανείς νικητής δεν εγκατέλειψε το πεδίο της μάχης πριν σκυλεύσει τα πάντα και πριν λεηλατήσει κάθε πλουτοπαραγωγικό πόρο.

Θα ήταν ιστορικό παράδοξο αν οι Αμερικανοί έκαναν σήμερα κάτι τέτοιο και δυστυχώς δεν μας έχουν συνηθίσει σε παρόμοιες ριζοσπαστικές συμπεριφορές. Απλά συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν με απογοητευτική ακρίβεια τα λάθη των κοσμοκρατοριών που προηγήθηκαν.