Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Η αυτοδυναμία της Ν.Δ. είναι απολύτως εφικτή. Συνέντευξη στα «Ευρυτανικά Νέα» της Ντόρας Μπακογιάννη (από την έντυπη έκδοση)

Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στα «Ευρυτανικά Νέα», η πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Ευρυτανίας, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, με την ευκαιρία της περιοδείας της στην Κεντρική Ελλάδα και εν όψει πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. “Ψέματα, ανικανότητα και φόροι”, είναι το στίγμα των δύο χρόνων διακυβέρνησης της χώρας από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τονίζει η κα Μπακογιάννη και επαναφέρει το αίτημα της Ν.Δ. για προσφυγή στις κάλπες ενώ θεωρεί "απολύτως εφικτή" ακόμη και την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές.

ntora-mpakogianni-sinenteyxi1

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

■ Κυρία Μπακογιάννη η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι με την πλάτη στον τοίχο. Η αξιολόγηση δεν κλείνει. Η Νέα Δημοκρατία ζητά εκλογές, πώς όμως θα καταφέρει να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση;

Η Ν.Δ. θα προσερχόταν στη διαπραγμάτευση με τελείως διαφορετικό πακέτο και με κύριο χαρακτηριστικό την αξιοπιστία. Με ουσιαστικές εμπροσθοβαρείς διαρθρωτικές αλλαγές, που αφορούν στην εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ώστε αξιόπιστα να ζητήσουμε στη συνέχεια μείωση της φορολογίας που είναι βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε δουλειές για τους πολλούς και ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους συμπατριώτες μας. Κάποιος που έχει υποσχεθεί στους πάντες τα πάντα και στη συνέχεια υποχρεώνεται να υπογράψει τα πάντα σίγουρα δεν μπορεί να διαπραγματευθεί με πυγμή.

■ Σήμερα υπάρχει η έκθεση του Δ.Ν.Τ. που ζητά σκληρά μέτρα, υπάρχει η έκθεση της Βουλής που προβλέπει χρεοκοπία, υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη που ξαναφέρουν και πάλι το Grexit. Κυρία Μπακογιάννη, πού οδηγείται η Ελλάδα;

Ακριβώς γι΄αυτό λέμε ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή γιατί ο  ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει καμία αίσθηση του κόστους της απώλειας του χρόνου στην πραγματική οικονομία και γι’ αυτό διαπραγματεύεται αενάως και στη συνέχεια καλούνται να πληρώσουν  «το μάρμαρο» οι πολίτες. Με τις πρακτικές που ακολουθεί ένωσε όλους εναντίον μας, όπως αποδείχθηκε στο Eurogroup της Πέμπτης.  Μετά την «ηρωική» διαπραγμάτευση το καλοκαίρι του 2015 που μας κόστισε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο τρέμω μπροστά στο ενδεχόμενο να βρεθούμε στο ίδιο έργο θεατές.

■ Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ποια είναι η γνώμη σας;

Ψέματα, ανικανότητα και φόροι, αυτό είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.  Η χώρα έχασε πολύτιμο χρόνο καθώς το Δεκέμβριο του 2014 βρισκόμασταν λίγο πριν την οριστική έξοδο από το φαύλο κύκλο της κρίσης και χρεώθηκε άλλα 86 δις ευρώ. Το χειρότερο όλων είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση και γι’ αυτό η κατάσταση στην πραγματική οικονομία θα επιδεινώνεται και η κοινωνία θα φτωχοποιείται.

■ Η κυρία Αντωνοπούλου προχθές, εδώ από το Καρπενήσι, παραδέχτηκε ανοιχτά ότι το πλεόνασμα προήλθε από τη φορολόγηση. Η Νέα Δημοκρατία έχει κάποιο διαφορετικό σχέδιο όπως για παράδειγμα η μείωση των κρατικών δαπανών, ή θα επιβάλεται και εσείς, φόρους, φόρους, φόρους.

Το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας είναι ο τομέας όπου πιο καθαρά φαίνεται η ιδεολογική διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την άποψη, την οποία μάλιστα υπερασπίζεται με πάθος ο αρμόδιος υπουργός, ότι η υψηλή φορολογία, η ακραία φορολόγηση, δεν βλάπτει την ανάπτυξη και δεν στερεί πόρους από επενδύσεις στις επιχειρήσεις. Η Ν.Δ. έχει ακριβώς την αντίθετη θέση. Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές για να γίνουν επενδύσεις οι οποίες θα φέρουν δουλειές, που είναι και το μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Αυτό σε συνδυασμό με την περικοπή της σπατάλης στο δημόσιο μπορούν γρήγορα να μας βγάλουν από την ύφεση. Απαιτείται ένα «αναπτυξιακό σοκ» που θα κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις και ταυτόχρονα θα δείξει στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αφήσει πίσω της τις στρεβλώσεις του εγχώριου μοντέλου ανάπτυξης. Και εδώ η κυβέρνηση αποτυγχάνει παταγωδώς διότι αντιμετωπίζει εχθρικά τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους που επιχειρούν.

■ Υπήρξατε υπουργός εξωτερικών. Δύο θεματα που σχετίζονται. Ποια είναι η θέση της νέας Δημοκρατίας απέναντι στο μεταναστευτικό ρεύμα και τις απειλές της Τουρκίας για τους οχτώ;

Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό που η ίδια υπέγραψε με την Ευρώπη. Δεν μπορεί να παίρνει οικονομική βοήθεια για τους πρόσφυγες και ταυτόχρονα να απειλεί την Ευρώπη ότι δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία. Σε ό,τι αφορά τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη έλαβε την απόφασή της σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

■ Τελευταίο γκάλοπ σας φέρνει μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ με 14 μονάδες, η κυβέρνηση λέει ότι δεν πιστεύει στα γκάλοπ. Βλέπετε εκλογές το 2017; Δύσκολη η αυτοδυναμία. Με ποιους θα συνεργαστείτε ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση;

Η αυτοδυναμία είναι απολύτως εφικτή, όμως η δική μας επιδίωξη είναι η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συμμαχία για την ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους και τη δημιουργία μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σελίδα. Πρέπει να μπορεί να δημιουργεί πλούτο και να μπορεί να δίνει κοινωνικό μέρισμα στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Η ΝΔ έχει απόλυτη συναίσθηση ότι μόνο ενώνοντας δυνάμεις μπορούμε να ξανασηκώσουμε την Ελλάδα και αυτό θα επιδιώξει.-