Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί: Ο κρυμμένος άσσος του Έλληνα - Άρθρο της Κατερίνας Καραγιάννη

Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας του Έλληνα. Όχι μόνο μας θυμίζουν τη λαϊκή μας παράδοση, τη λεβεντιά και την ιστορία του τόπου μας αλλά είναι μια από τις καλύτερες αερόβιες δραστηριότητες που βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Ο Έλληνας έχει στο αίμα του τους ήχους της παραδοσιακής μας μουσικής. Στο άκουσμα της δεν αντιστέκεται στο να σηκωθεί για να χορέψει και να εκφραστεί.

xoroi-plateia-gaitanaki1

Ο χορός μαζί με το κολύμπι και το τρέξιμο είναι μια από τις καλύτερες αερόβιες ασκήσεις καθώς ενεργοποιεί περισσότερο τον μεταβολισμό, αυξάνει τις καύσεις θερμίδων και την απώλεια κιλών. Οι εναλλαγές του ρυθμού βοηθούν στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης ακόμα και σε πολύ αρχάριους ή ηλικιωμένους.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έδειξε ότι ηλικιωμένοι κατά μέσω όρο 73 ετών βελτίωσαν σημαντικά την δύναμη και την ταχύτητα των ποδιών τους ύστερα από τρίμηνο πρόγραμμα παραδοσιακών χορών. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα προγράμματα παραδοσιακών χορών για αποκατάσταση αλλά και βελτίωση της καθημερινότητας των ηλικιωμένων βοηθώντας τους να περπατούν και να ανεβαίνουν σκάλες, να βελτιώνουν τον συντονισμό των κινήσεων και να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσεων.

Βελτίωση της στάσης του σώματος. Αυτό που θαυμάζουμε πολύ στους παραδοσιακούς χορούς δεν είναι μόνο η μουσική, οι φορεσιές και τα περίπλοκα βήματα αλλά και ο τρόπος με τον οποίο στήνονται οι χορευτές. Λεβέντες νέοι και λιγερόκορμες κοπέλες αλλά και οι γεμάτοι υπερηφάνεια μεγαλύτεροι δείχνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα με το καμαρωτό κορμί τους. Ο ελληνικός χορός δυναμώνει τους μύες του κορμού και συμβάλει στη σωστή στάση σώματος αλλά και στο περπάτημα.

Οι παραδοσιακοί χοροί βελτιώνουν τον συντονισμό των κινήσεων. Οι αναπηδήσεις και οι περίπλοκες κινήσεις των ποδιών σε συνδυασμό με τις κινήσεις του κορμού και των χεριών βοηθούν σημαντικά στον νευρομυικό συντονισμό.

Όπως και με κάθε είδος άσκησης, έτσι και με τους παραδοσιακούς χορούς δυναμώνουν τα οστά και μειώνονται οι πιθανότητες οστεοπόρωσης.

Ο χορός αποτελεί την καλύτερη ψυχική εκτόνωση καθώς επιτρέπει στους συμμετέχοντες να εκφράζονται μέσα από τις κινήσεις και το τραγούδι και να ξεφεύγουν από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Επίσης αυξάνεται η αυτοπεποίθηση, βελτιώνεται η διάθεση, μειώνονται οι πιθανότητες κατάθλιψης και προσφέρει ηρεμία, χαλάρωση και ευεξία μυαλού και σώματος.

Ο χορός είναι το καλύτερο μέσο κοινωνικοποιήσης καθώς η συνεργασία για το καλύτερο αποτέλεσμα, δίνει τη χαρά της συμμετοχής και της επαφής σε μια ομάδα.

Με τους παραδοσιακούς χορούς διατηρείται και διαδίδεται η ιστορία του τόπου. Η αναβίωση των ηθών και εθίμων της λαϊκής μας παράδοσης ενώνει το παρελθόν με το σήμερα. Ένα παρελθόν που μας θυμίζει την πολιτισμική μας κληρονομιά, μια κληρονομιά που πρέπει να διατηρήσουμε όχι μόνο με την εκμάθηση των βημάτων κάθε χορού αλλά και των λαογραφικών στοιχείων που τον συνοδεύουν.

Ο κρυμμένος άσσος του Έλληνα στη ψυχαγωγία και τη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης είναι οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί, οι οποίοι είναι ωφέλιμοι για την σωματική και ψυχική υγεία ενώ παράλληλα μας θυμίζουν την ιστορία μας. Θα δείτε τη φυσική σας κατάσταση και τη ψυχολογία σας να εκτοξεύεται. Χορέψτε με κάθε ευκαιρία. Εκμεταλλευτείτε τον κρυμμένο άσσο που προέρχεται από την παράδοσή μας και μπείτε στο χορό.

Πηγές: www.onmed.gr, www.vta.gr

 

Κατερίνα Καραγιάννη

Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών - Προπονήτρια κολύμβησης