Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Η συνταγή της εβδομάδας | Κοτόπουλο με μπύρα

743

Υλικά

-250 γρ. ρύζι μπασμάτι

-1 κιλό κοτόπουλο μπούτι με κόκαλο

-7 κλ. θυμάρι (μόνο τα φύλλα) ψιλοκομμένα

-4 κρεμμύδια ξερά κομμένα στα 4 και χωρισμένα στα "φύλλα" τους

-1 κύβο ζωμό κοτόπουλο

-1 φύλλο δάφνης

-50-70 γρ. ξύδι μπαλσάμικο

-50-100 γρ. μέλι

-500 ml μαύρη μπύρα

-λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

-αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Λαδώνουμε ελαφρά το κοτόπουλο με ελαιόλαδο σε ένα μπολ και το αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Το πασπαλίζουμε με το θυμάρι. Ανακατεύουμε με τα χέρια ώστε να πάει παντού το λάδι και το αλατοπίπερο. Χωρίς να προσθέσουμε άλλο λάδι, βάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα που την έχουμε κάψει σε δυνατή φωτιά και το σοτάρουμε πάρα πολύ καλά.

Θα πάρει αρκετή ώρα και δεν πρέπει να παρανακατεύουμε το φαγητό στην κατσαρόλα γιατί θα βράσει και δεν θα πάρει χρώμα το κρέας μας.

Αν η κατσαρόλα είναι μικρή, τότε το σοτάρουμε το κρέας σε δόσεις.

Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο και έχει ροδοκοκκινήσει από όλες τις πλευρές τότε ρίχνουμε μέσα τη δάφνη, σβήνουμε με το ξύδι και με μία ξύλινη κουτάλα ξύνουμε τα κομματάκια που τυχόν έχουν κολλήσει στην κατσαρόλα ώστε να δώσουμε πιο ωραία γεύση στη σάλτσα μας.

Προσθέτουμε το μέλι, τη μπύρα και τα κρεμμύδια και 1 ζωμό και ανακατεύουμε και κλείνουμε με μια πλαστική μεμβράνη ή με το καπάκι της κατσαρόλας αφήνοντας ελάχιστο άνοιγμα για να φεύγουν οι πολλοί ατμοί.

Στην περίπτωση της μεμβράνης κάνουμε 4 μικρές τρυπούλες με ένα μαχαίρι.

Βράζουμε για μια ώρα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι το κοτόπουλο να βράσει καλά.

Στα τελευταία 10 λεπτά σε μια κατσαρολίτσα βράζουμε το ρύζι σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Σουρώνουμε και σερβίρουμε με το κοτόπουλο.

από akispetretzikis.com