Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Το γλυκό της εβδομάδας | Γεμιστά ντόνατς

744

Υλικά

-1 φάκελο μαγιά ξερή

-1/2 φλ. ζάχαρη

-3 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου

-1 φλ. γάλα μισό φρέσκο μισό εβαπορέ σε θερμοκρασία δωματίου

-3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό

-2-3 πρέζες αλάτι

-1/2 κιλό αλεύρι σκληρό και λίγο επιπλέον

-ηλιέλαιο για τηγάνισμα

-κανελοζάχαρη για πασπάλισμα

Για τη γέμιση

-πραλίνα

-μαρμελάδα της αρεσκείας μας

-κρέμα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση

Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, βάζουμε τη μαγιά, 1 κ.σ. από τη συνολική ζάχαρη και 2 κ.σ. νερό σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά για να αφρίσει η επιφάνεια.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με μίξερ χειρός να αφρατέψουν. Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το γάλα και το αλάτι. Χτυπάμε με το μίξερ να ανακατευτούν καλά. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία, απαλή και ελαστική. Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα και 30′.

Κόβουμε και ετοιμάζουμε τα ντόνατς. Σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο με πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη σε τετράγωνο φύλλο 30 εκ. με πάχος 1 εκ. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη σε τετράγωνα κομμάτια 6-7 εκ. περίπου.

Κόβουμε λαδόκολλα σε τετράγωνα κομμάτια 8 εκ. περίπου και αραδιάζουμε σε λαμαρίνες.

Ακουμπάμε κάθε λουκουμά σε ξεχωριστό χαρτί και αφήνουμε κενό ανάμεσα τους περίπου 10 εκ., γιατί θα φουσκώσουν και θα κολλήσουν μεταξύ τους.

Αφού αραδιάσουμε τους λουκουμάδες σε λαμαρίνες σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο να διπλασιαστούν για περίπου 45 λεπτά. Βάζουμε σε μπολ κανέλα και ζάχαρη.

Ζεσταίνουμε το λάδι για τηγάνισμα σε βαθιά και φαρδιά κατσαρόλ. αΜε τη βοήθεια του χαρτιού, ρίχνουμε έναν έναν τους λουκουμάδες σε καυτό λάδι και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά, αναποδογυρίζοντας τους να ροδίσουν και από την άλλη.

Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κι αφού κρυώσουν τους κυλάμε σε κανελοζάχαρη. Τους γεμίζουμε (με κορνέ) με τη γέμιση της αρεσκείας μας.

από www.argiro.gr