Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Μαρκ-Βιβιάν Φοέ: Το “λιοντάρι”, που εξέπνευσε στη διάρκεια αγώνα, μόλις στα 28 του χρόνια

Ο Καμερουνέζος κεντρικός μέσος, Μαρκ-Βιβιάν Φοέ γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1975, στη Γιαουντέ, τη πρωτεύουσα του Καμερούν.

1

Ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, που έχοντας αγωνιστεί  με επιτυχία στο γαλλικό πρωτάθλημα για λογαριασμό της Λανς και της Λυόν και με θητείες στην Αγγλία και την Premier League για την Γουέστ Χαμ και τη Μάντσεστερ Σίτι, συγκλόνισε την ποδοσφαιρική κοινότητα σε ολόκληρο τον κόσμο με τον ξαφνικό θάνατό του, κατά τη διάρκεια ενός διεθνούς αγώνα για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2003, πέφτοντας αναίσθητος στο χορτάρι.

Σε ηλικία μόλις 28 ετών, είχε ήδη κάνει 64 διεθνείς εμφανίσεις για τα “Αδάμαστα Λιοντάρια” και είχε σημειώσει 8 τέρματα. Τιμήθηκε μετά θάνατον με τον τίτλο του Διοικητή του Εθνικού Τάγματος της Αξίας, της Δημοκρατίας του Καμερούν.

6

Η αρχή της καριέρας

Ξεκίνησε στα τμήματα υποδομής της Γκαρούα, στην Β’ κατηγορία της πατρίδας του, το 1991 και 2 χρόνια αργότερα μεταγράφηκε στη Κανόν της Γιαουντέ, έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους στο Καμερούν.

Κατέκτησε το Κύπελλο Καμερούν του 1993 και έκανε το διεθνές ντεμπούτο του εναντίον του Μεξικό, τον Σεπτέμβριο του 1993. Την επόμενη χρονιά, ο Φοέ είχε συμπεριληφθεί στην ομάδα του Καμερούν για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, ξεκινώντας μάλιστα βασικός και στα τρία παιχνίδια στους ομίλους.

Η ομάδα δεν είχε καμία σχέση με την ομάδα του 1990, συγκεντρώνοντας μόλις ένα βαθμό σε 3 αγώνες και τελείωσε με ήττα 1-6 από τη Ρωσία. Ωστόσο, ήταν από τους λίγους διακριθέντες, προκαλώντας το ενδιαφέρον αρκετών ευρωπαϊκών συλλόγων.

8

Το βήμα στην Ευρώπη

Υπέγραψε στη γαλλική Λανς και έκανε ντεμπούτο στις 13 Αυγούστου 1994, στη νίκη με 2-1 επί της Μονπελιέ. Αγωνίστηκε πέντε (5) σεζόν με τον γαλλικό σύλλογο, κατακτώντας μάλιστα το πρωτάθλημα του 1998. Το 1999, ο Μαρκ-Βιβιάν Φοέ είχε κρούση από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με προσφορά 3 εκατομμυρίων λιρών, την οποία ο σύλλογός του αρνήθηκε!! Οι όποιες διαπραγματεύσεις διακόπηκαν απότομα, όταν έσπασε το πόδι του σε προπόνηση της Εθνικής και έχασε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998!

Λίγο μετά την ανάρρωσή του, μετακόμισε στην αγγλική Premier League για λογαριασμό της Γουέστ Χαμ, με ποσό-ρεκόρ συλλόγου 4,2 εκατομμυρίων λιρών, τον Ιανουάριο του 1999. Έπαιξε σε 38 αγώνες πρωταθλήματος με τη φανέλα των “σφυριών”, σκοράροντας ένα γκολ εναντίον της Σέφιλντ Γουένσντεϊ και άλλο ένα στη νίκη με 3-1 της Γουέστ Χαμ επί της Τσέχικης Όσιγιεκ στο Κύπελλο UEFA.

10

Τον Μάιο του 2000, ο Μαρκ-Βιβιάν Φοέ επέστρεψε πίσω στη Γαλλία, για λογαριασμό της Λυών (τέθηκε αντίπαλος του Ολυμπιακού), για το ποσό των 6.000.000 λιρών. Έχασε ένα μεγάλο μέρος της σεζόν, όταν διαγνώστηκε με ελονοσία! Επιστρέφοντας κέρδισε το Λιγκ Καπ Γαλλίας το 2001 και το πρωτάθλημα το 2002. Ήταν και πάλι στην ομάδα του Καμερούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, αγωνιζόμενος σε όλα τα παιχνίδια. Αν και η ομάδα απέδωσε πολύ καλύτερα, ακόμα και από το 1994 αποκλείστηκε πάλι στους ομίλους.

11

Επέστρεψε στην Premier League, δανεικός στην Μάντσεστερ Σίτι, τη σεζόν 2002-’03 για 550.000 λίρες, κάνοντας ντεμπούτο την πρώτη αγωνιστική της σεζόν, σε μια ήττα 0-3 από την Λιντς. Ήταν η πρώτη επιλογή για τον Κέβιν Κίγκαν ξεκινώντας τους 38 από τους 41 αγώνες. Το πρώτο γκολ του με τους “πολίτες”  ήρθε εναντίον της Σάντερλαντ, στο “Στάδιο του Φωτός”, στις 9 Δεκεμβρίου 2002, σκοράροντας 5 γκολ τον επόμενο μήνα.

12

Θάνατος-σοκ

Ήταν μέλος της ομάδας του Καμερούν για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών της FIFA το 2003 και έπαιξε στις νίκες εναντίον της Βραζιλίας και της Τουρκίας και ξεκουράστηκε στον αγώνα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού τα “Λιοντάρια” είχαν ήδη προκριθεί.

Στις 26 Ιουνίου 2003, το Καμερούν αντιμετώπισε την Κολομβία, στον ημιτελικό, που έγινε στο Ζερλάν, στη Λυών, εκεί όπου αγωνίστηκε για δύο σεζόν. Στην 64η διεθνή εμφάνισή του, στο 72ο λεπτό του αγώνα, ο Μαρκ-Βιβιάν Φοέ κατέρρευσε στο κέντρο του γηπέδου, χωρίς άλλους παίκτες κοντά του.

Μετά από προσπάθειες να τον επαναφέρουν στη ζωή στο γήπεδο, οδηγήθηκε εκτός αγωνιστικού χώρου, όπου συνεχίστηκαν οι προσπάθειες ανάνηψης και με παροχή οξυγόνου. Οι γιατροί προσπάθησαν 45 λεπτά να επανεκκινήσουν την καρδιά του και παρόλο που ο ίδιος ήταν ακόμα ζωντανός κατά την άφιξη στο ιατρικό κέντρο του σταδίου, πέθανε λίγο αργότερα. 

7

Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια

Μια πρώτη αυτοψία δεν προσδιόρισε τα ακριβή αιτία του θανάτου, αλλά μια δεύτερη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του σχετίζεται με την καρδιά, καθώς ανακαλύφθηκαν στοιχεία υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, μιας κληρονομικής πάθησης που είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης.

Η σύζυγός του, Μαρί Λουίζ δήλωσε ότι ήταν άρρωστος με γαστρικά προβλήματα και δυσεντερία πριν από τον αγώνα, αλλά ήταν ανένδοτος στο να παίξει στην πόλη που τον λάτρεψε και ο ίδιος αγαπούσε σα δεύτερη πατρίδα του! Ο προπονητής του, Βίλφριντ Σάφερ) ήθελε να τον αντικαταστήσει λίγα λεπτά πριν από το επεισόδιο, παρατηρώντας ότι φαινόταν κουρασμένος, αλλά τού έκανε σήμα ότι ήθελε να συνεχίσει!

4

Φόρος τιμής

Ο θάνατος του προκάλεσε ένα βαθύ σοκ. Πολυάριθμα αφιερώματα για την χαρούμενη προσωπικότητα του και το αιχμηρό χιούμορ του, εκφράστηκαν στα μέσα ενημέρωσης. Ο Τιερί Ανρί και άλλοι ποδοσφαιριστές, έδειξαν προς τον ουρανό, αφιερώνοντάς του το γκολ που πέτυχε εκείνο το βράδυ, εναντίον της Τουρκίας, στον άλλο ημιτελικό.

Στο πρώην γήπεδο της Μάντσεστερ Σίτι, το “Μέιν Ρόουντ”, υπάρχει ένα μικρό μνημείο για αυτόν και στους τοίχους της σήραγγας των παικτών είναι η πλάκα με τ’ όνομά του. Η Λανς έδωσε το όνομά του σε μια λεωφόρο κοντά στο γήπεδό της “Φελίξ Μπολάρ” και παράλληλα απέσυρε τη φανέλα με το Νο 17, που φορούσε κατά τη διάρκεια των 5 ετών που αγωνίστηκε εκεί.

Το ίδιο έπραξε και η Λυών, με τον ίδιο αριθμό φανέλας, αλλά αργότερα η Λυών το έδωσε στον επίσης Καμερουνέζο Ζαν Μακούν. Πριν από το εναρκτήριο λάκτισμα του τελικού του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών του 2009, μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βραζιλίας, ο γιος του, τότε 14 ετών, έδωσε μια σύντομη ομιλία στη μνήμη του πατέρα του.

Δύο πρωταθλήματα Γαλλίας (1998 με τη Λανς και 2002 με τη Λυόν), δύο κύπελλα Αφρικής (2000 και 2002, με το Καμερούν) και το βραβείο του τρίτου καλύτερου παίχτη στο κύπελλο Συνομοσπονδιών (2003) κοσμούν την τροπαιοθήκη του Μαρκ Βιβιάν Φοέ.

3

5

14

9

13
πηγή: “ευλογημένο ποδόσφαιρο”