Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Έξι (6) ώρες με το ασθενοφόρο για το Νοσοκομείο Καρπενησίου. Η υγεία στην Ευρυτανία υποφέρει - Επιστολή Γρανιτσιωτών στον Υπουργό

Επιστολή στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό με τίτλο «Ο μεγαλύτερος χρόνος διακομιδής ασθενούς που ξεπερνά τις 6 ώρες, είναι στην δυσπρόσιτη Ευρυτανία», έστειλε η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών Ευρυτανίας. Σε αυτή, επισημαίνει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δυτική Ευρυτανία στον πολύπαθο τομέα Υγείας, κάνοντας λόγο για "ανύπακρκτο κράτος".

 asthenoforo-ekab-karpenisiou1

"Κύριε υπουργέ,

Επανειλημμένα ο Σύλλογός μας και άλλοι Ευρυτανικοί φορείς σας επεσήμαναν ότι η Δυτική Ευρυτανία στερείται παντελώς επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας. Η δυσβατότητα των δρόμων, οι μεγάλες αποστάσεις και οι διαχρονικές ελλείψεις ιατρών έχουν αφήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες των χωριών, κυριολεκτικά στο έλεος του θεού.

Μετά από διαδοχικές επιστολές και συναντήσεις που είχε ο Σύλλογός μας με τους δύο Αντιπροέδρους του ΕΚΑΒ, πήραμε την δέσμευση ότι στελέχη του ΕΚΑΒ θα επισκεφθούν την Ευρυτανία και ότι άμεσα θα βρεθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Δυστυχώς και παρά τις δεσμεύσεις και παρά τα δεκάδες τηλεφωνήματα και τις συνεννοήσεις, αυτό δεν κατέστη δυνατό, παρότι πέρασε σχεδόν ένας χρόνος.

Το πρόβλημα επανέρχεται κάθε φορά και μόνο για λίγες μέρες όταν έχουμε απώλεια ανθρώπινης ζωής, με τη συνήθη βέβαια συνοδευτική φράση προς στους φίλους και συγγενείς του εκλιπόντα, “ήταν πολύ βαριά, θα πέθαινε έτσι κι αλλιώς”. Μέχρι η επίσημη πολιτεία να δει το πρόβλημα, την εκτίμηση της σοβαρότητας του κάθε περιστατικού την κάνουν οι ίδιοι οι πολίτες και οι διακομιδές γίνονται με αγροτικά αυτοκίνητα, τρακτέρ κλπ.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε, ότι για να διακομιστεί ένας ασθενής από τα Κέδρα Ευρυτανίας ή το Νέο Αργύρι, στο Νοσοκομείο Καρπενησίου κάνει τουλάχιστον 6 ώρες. Τρείς ώρες να πάει το ασθενοφόρο από το Καρπενήσι και τρείς ώρες να γυρίσει. Δηλαδή δύο ώρες περισσότερο από όσο κάνει Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Στη Δυτική Ευρυτανία, λόγω και των μεγάλων ελλείψεων γιατρών, δεν υπάρχει καμία ασφάλεια. Καθημερινά διακινδυνεύει η ζωή και η υγεία των πολιτών και σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και περιστάσεων που χρήζουν παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, το κράτος είναι εντελώς ανύπαρκτο…

… και προτάσεις

Βλέποντας αυτή την δραματική κατάσταση, και γνωρίζοντας την νομοθετική ρύθμιση της δικιάς σας κυβέρνησης (ν.4368/2016) και την σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ, που δίνει τη δυνατότητα σε έκτακτες περιπτώσεις, οι πυροσβέστες μετά από ταχύρρυθμη εκπαίδευση να μπορούν να οδηγούν ασθενοφόρα, προτείνουμε τα εξής:

-Να συσταθεί παράρτημα ΕΚΑΒ στη Δυτική Ευρυτανία και να στελεχωθεί από τους υπηρετούντες οδηγούς του Κέντρου Υγείας Δυτικής Φραγκίστας. Μέχρι να διοριστεί ή μετατεθεί μόνιμο προσωπικό, επικουρικά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μόνιμοι πυροσβέστες, μετά από ταχύρρυθμη εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο οι κάτοικοι θα νοιώσουν πιο ασφαλείς και το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί ελάχιστα οικονομικά.

-O τόπος στέγασης των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ να επιλεγεί αποκλειστικά με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια, για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα και να καλύπτει συνολικά τις ανάγκες του Δήμου Αγράφων.

-Η κατασκευή ελικοδρομίου για τις πολύ επείγουσες διακομιδές να προχωρήσει με γοργότερους ρυθμούς. Από το πιο απομακρυσμένο νησί μέσα σε δυο ώρες είσαι σε μεγάλο Νοσοκομείο, σε μας για να φθάσεις στο κοντινότερο Νοσοκομείο θέλεις 6 ώρες.

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή όλοι και όλα όπως λέτε, κρίνονται εκ το αποτελέσματος, ελπίζουμε αυτή τη φορά να εισακουστούμε και να βρεθεί λύση στο δίκαιο πρόβλημά μας.".