Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

ev media-logo

Συνέντευξη του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας κ. Λεύτερη Αυγενάκη, για τα μέτρα του νέου μνημονίου που ψηφίζει την Πέμπτη η Βουλή

avgenakis2

Το Πολυνομοσχέδιο λέτε ότι συνιστά το 4ο Μνημόνιο. Γιατί;

Διότι, περιλαμβάνει μέτρα και δημοσιονομικούς στόχους πέραν του τέλους του τρίτου Μνημονίου. Περικλείει μέτρα που δεν βρίσκονταν στο τρίτο Μνημόνιο και είναι το πιο βαρύ Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς λεφτά. Μέσα σε δύο χρόνια, δύο Μνημόνια! Είναι το πιο βαρύ Μνημόνιο, διότι ο λογαριασμός για κάθε νοικοκυριό είναι 3.400 ευρώ, αφού περιλαμβάνει 4,9 δις ευρώ νέα μέτρα. Από το «ούτε 1 ευρώ νέα μέτρα», περάσαμε στο ψηφίζουμε «4,9 δις ευρώ νέα μέτρα και με τα δύο χέρια». Μέτρα που κανείς δεν ζητούσε πριν από 1 χρόνο και φέρουν τη σφραγίδα της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης. Ο συνολικός λογαριασμός Τσίπρα - Καμμένου ανέρχεται στα 14,2 δις ευρώ(από τα 12 δις ευρώ παροχές της Θεσσαλονίκης) .9,5 φορές περισσότερα μέτρα από το επάρατο «e - mail Χαρδούβελη»

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει αυτή τη συμφωνία όπως έχετε πει. Ωστόσο ως Κυβέρνηση θα κληθείτε να την εφαρμόσετε, δεδομένου ότι περιλαμβάνει μέτρα που εκτείνονται μέχρι το 2019 και το 2020.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει αυτή την πολύ κακή συμφωνία η οποία δεσμεύει τη χώρα μακροπρόθεσμα. Αυτοί θα έχουν το βάρος του κόστους της καθυστέρησης και της αέναης λιτότητας. Πιστεύουμε σε ένα άλλο μείγμα πολιτικής, με λιγότερους φόρους και δαπάνες, μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις. Ώστε να ανακάμψει η οικονομία και να χρηματοδοτηθούν τα πλεονάσματα από την αύξηση του πλούτου και των εισοδημάτων. Εμείς, πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις, πιστεύουμε στις αποκρατικοποιήσεις. Πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας και στις ιδιωτικές επενδύσεις. Ο κ. Τσίπρας δεν πιστεύει σε τίποτα από αυτά, για αυτό η Κυβέρνηση είναι σήμερα εγκλωβισμένη σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο. Ο κ. Τσίπρας δεν είναι μεταρρυθμιστής και ούτε μπορεί να γίνει, ούτε αυτός, ούτε οι συνεργάτες του.  Ο κ. Τσίπρας είναι ανίκανος να φέρει έστω και 1€ επένδυσης.

Κατηγορείτε τον Πρωθυπουργό σε όλα τα επιχειρήματα που παρουσιάζει από το «τέλος της λιτότητας» έως την «αντίσταση στους ξένους» και τη «μάχη με τη διαπλοκή». Υπάρχουν τελικά σημεία συγκλίσεων; Εσείς δεν αγκαλιάζετε αυτούς τους  στόχους που παρουσιάζει η Κυβέρνηση;

Δυστυχώς, έχουμε τη μεγαλύτερη ενορχηστρωμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού που έχει γίνει ποτέ. Ψέματα, διαπλοκή, παρακμή και αμοραλισμός. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 βασίστηκε σε μύθους και από μύθους συντηρείται. Πρώτος μύθος: Το τέλος της λιτότητας και το σκίσιμο των Μνημονίων. Δεύτερος μύθος: Το ψεύτικο εμπόριο πατριωτισμού, την δήθεν αντίσταση στους ξένους και την τάχα ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας. Τρίτος μύθος: Η δήθεν μάχη με το παλιό και τη διαπλοκή. Και στα τρία έγιναν τα ακριβώς αντίθετα.

Πρώτον, υποσχέθηκαν το τέλος στη λιτότητα και το σκίσιμο των Μνημονίων. Και σήμερα τα υπογράφουν δυο - δυο. Στο αχρείαστο τρίτο Μνημόνιο του 2015 προσθέτουν ένα ακόμα Μνημόνιο το τέταρτο. Εξελέγησαν με υποσχέσεις για παροχές 12 δις και επέβαλαν μέτρα 12,5 δις.

Δεύτερον, παραχώρησαν την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος στον SSM για 35 χρόνια. Δέσμευσαν την περιουσία του Δημοσίου, μέσω του Υπερταμείου, για 99 χρόνια.

Τρίτον, υποσχέθηκαν «να τελειώνουν με το παλιό και τη διαπλοκή». Και αποδείχθηκαν οι πιο παλιοί και οι πιο διαπλεκόμενοι. Αναξιοκρατία και κομματικός στρατός στο Δημόσιο, με παράνομες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων. Παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, που καταγγέλλουν οι ίδιες οι δικαστικές ενώσεις. Απόπειρα ελέγχου των Μ.Μ.Ε. με τον αντισυνταγματικό Νόμο Παππά. 

Πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Εσείς δε θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές και γιατί κατηγορείτε για ανευθυνότητα και επιπολαιότητα τον Πρωθυπουργό;

Η νέα γενιά δείχνει μεγάλη αποστροφή στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού κι εκείνος προσπαθεί να τη θωπεύσει με τα λόγια. Αλλά, η ανατροπή της παγιωμένης απαξίωσης της νεολαίας στο πολιτικό σύστημα, δεν θα προέλθει από περιστασιακά «χατίρια», όπως αυτά που προκρίνει η παρούσα κυβέρνηση. Δεν θα γίνει με την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων ή το δικαίωμα ψήφου στους 17ρηδες, ή με τη νομιμοποίηση των καταλήψεων, της ανομίας και των «αβάτων» των Εξαρχείων και άλλων.
Δεν θα γίνει όταν ο Πρωθυπουργός «βάζει χέρι» στο Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών για να πληρώσει τις συντάξεις σε βάρος των νέων και προστατεύει τους κομματικούς του πελάτες στερώντας δουλειές και ευκαιρίες από τους νέους. Για να μας ακούσουν οι νέοι, είναι αναγκαίο να τους ακούσουμε πρώτα εμείς. Να τους αφήσουμε να μας μιλήσουν, να μας ασκήσουν κριτική.

Βλέπετε να χάνεται το αίτημα το περί εκλογών τώρα που η Κυβέρνηση έκλεισε την αξιολόγηση;

Ζητούσαμε και συνεχίζουμε να ζητάμε εκλογές. Το αίτημα μας αυτό παραμένει, επειδή όσο παραμένει αυτή η Κυβέρνηση, τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα κάνει στη χώρα. Οι εξελίξεις, δυστυχώς, μας δικαιώνουν καθημερινά.

Η αξιολόγηση έκλεισε με 15 μήνες καθυστέρηση, ο κ. Τσίπρας τα έδωσε όλα δεν πήρε τίποτα. Ούτε καν στο χρέος έχει πάρει κάτι ακόμα. Ούτε καν το Q.E.. Η ποσοτική χαλάρωση - στην οποία είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να είχαμε μπει - ούτε αυτή ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί.

Το αίτημα για πολιτική αλλαγή παραμένει επίκαιρο και πολύ ουσιαστικό. Αποστολή μας είναι να γίνουμε η Κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την παρακμή. Που θα φέρει ξανά την δυναμική ανάπτυξη. Η Κυβέρνηση που θα φέρει ξανά αισιοδοξία, περηφάνια στη χώρα και χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων.

avgenakis1