Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

ΒΙΒΛΙΟ. Στόμα Γεμάτο Χώμα, του Μπρανιμίρ Στσεπάνοβιτς (εκδ. Παρασκήνιο/96 σελ)

750

Ένας άγνωστος άντρας, αφού πληροφορείται ότι έχει μόνο λίγους μήνες ζωής, αποφασίζει να πεθάνει στη γενέτειρά του, μακριά απ’ όλους, επιλέγοντας μόνος του τις συνθήκες και τον τρόπο του τέλους του. Την τελευταία στιγμή όμως, αποφασίζει να εγκαταλείψει το τρένο με το οποίο ταξιδεύει και βρίσκεται μέσα σ’ ένα δάσος. Εκεί, δύο παρεθεριστές, παρακινημένοι αρχικά απ’ την περιέργειά τους, αρχίζουν να τον ακολουθούν.

Σταδιακά, και με περίτεχνη αφήγηση που εναλλάσσεται ανάμεσα στις δύο πλευρές σαν κάμερα που διαρκώς αλλάζει γωνία λήψης, η σκηνή μετατρέπεται σε άγρια καταδίωξη που εμπεριέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που «χρωματίζουν» τη διαχρονική ανθρώπινη επικοινωνία: περιέργεια, υποψία, προσβολή, φοβία, περηφάνια, δύναμη και ανταγωνισμός, οργή και μίσος. Σταδιακά, επίσης, οι «πολιτισμένοι» άνθρωποι της ευγένειας και του ενδιαφέροντος για τον συνάνθρωπό τους απεκδύονται την κοινωνική τους φύση και μεταμορφώνονται σε αιμοβόρα θηρία που διέπονται από φυσικούς νόμους επικράτησης και εξόντωσης.

Έτσι, ο Στσεπάνοβιτς δημιουργεί μέχρι το τέλος μια συγκλονιστική αλληγορία της ανθρώπινης φύσης, ένα ποιητικό και φιλοσοφικό δοκίμιο εμπνευσμένο απ’ τη θεωρία του υπαρξισμού. Ένα έργο που πασχίζει μέσα απ’ την αγωνία, την ονειροπόληση, τον κυνήγι και την επιβίωση να διασώσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το δικαίωμα της ατομικής επιλογής και της αυτοδιάθεσης μέσα σε μια ανθρωποβόρα κοινωνία. Ένα μικρό λογοτεχνικό διαμάντι που θα συγκινήσει και προβληματίσει…