Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

ΒΙΒΛΙΟ. Τα Αστέρια του Σιντί Μουμέν, του Mahi Binebine

752

Ο Γιασίν αφηγείται τη ζωή του στο Σιντί Μουμέν, στην άκρη της πόλης της Καζαμπλάνκας, μια ζωή πρόωρης και σκληρής ενηλικίωσης μαζί με τα έξι αδέρφια του, τη μητέρα του και με έναν πατέρα πρώην εργάτη, χαμένο στη σιωπή και τις προσευχές. Ο τόπος που ζει είναι μια επίγεια κόλαση φτώχειας και κακομοιριάς, αλητείας και βίας, ναρκωτικών και μολυσμένων αλανών, κακόφημων δρόμων και ύποπτων συναλλαγών. Όταν λοιπόν κάποιοι «σωτήρες» υπόσχονται στον Γιασίν και τους φίλους του ότι μπορούν να συναντήσουν με τις πράξεις τους τη μακαριότητα του Παραδείσου, αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν και τα θέλγητρα είναι μεγάλα.

 

Το βραβευμένο έργο του Mahi Binebine είναι ένα βιβλίο που αποκλείεται να διαβαστεί δίχως ν’ αφήσει την ολέθρια και τραγική του αίσθηση πάνω σου. Αποκλείεται, έστω, να μη χτυπήσει στον πυρήνα των συναισθημάτων σου: θλίψη, οργή, μίσος, εκνευρισμός, φρίκη, είναι κάποια απ’ αυτά που μπορούν να σε κατακλύσουν παρακολουθώντας τη βασανιστική και αιτιοκρατικά χαραγμένη πορεία κάποιων νέων δίχως ελπίδα και μέλλον προς τον ανόητο και ανήκουστο θάνατο για χάρη της θρησκείας τους που ανεμίζει σαν σημαία επίγειας λύτρωσης από τους διαχρονικούς επιτήδειους εξουσιαστές που μετέρχονται ιδέες για να χειραγωγούν ανθρώπινους αμνούς.

Ένα έργο επίκαιρο και συγκλονιστικό, ιδωμένο όχι απ’ την στερεότυπη «δυτική» ματιά, αλλά μέσα απ’ την ευαισθησία ενός Άραβα πολιτικοποιημένου καλλιτέχνη που σαν γηγενής ρεπόρτερ μας μεταφέρει στα κολασμένα εκκολαπτήρια αυριανών θυτών και θυμάτων.