Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Η συνταγή της εβδομάδας | Κριθαρότο με θαλασσινά

757

Υλικά

 

-1 πακέτο κριθαράκι χοντρό

-1 κ. διάφορα όστρακα (κυδώνια, γυαλιστερές, μύδια) ή ένα από αυτά

-6 μεγάλες γαρίδες (προαιρετικά)

-1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

-1 φινόκιο, ψιλοκομμένο

-2 σκ. σκόρδο

-2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

-7-8 κλωστούλες σαφράν

-1 λ.τσ. λευκό κρασί

-3 φλ.τσ. ζωμό λαχανικών ή νερό

-5 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

-αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα όστρακα και τις γαρίδες και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Βάζουμε το σαφράν σε μισό φλ.τσ. ζεστό ζωμό ή νερό.

Σε μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και μία σκελίδα σκόρδο, κομμένη στη μέση. Προσθέτουμε το φινόκιο και το κριθαράκι και ανακατεύουμε μέχρι το κριθαράκι να γίνει σχεδόν διάφανο.

Ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε να το πιεί. Προσθέτουμε ένα φλ.τσ. ζεστό ζωμό και αφήνουμε ν' απορροφηθεί, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά.

Προσθέτουμε δεύτερο φλ.τσ. ζωμό και προχωράμε με τον ίδιο τρόπο. Όταν το κριθαράκι έχει αρχίσει να μαλακώνει προσθέτουμε τα όστρακα, τις γαρίδες (αν τις βάλουμε), καθαρισμένες αλλά με τα κεφάλια τους και το ζωμό με το σαφράν και αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει όσο πρέπει το κριθαράκι, παραμένοντας al dente. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι, γιατί τα όστρακα έχουν αφήσει αλμυρό ζωμό.

 Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον ζωμό ή νερό, ώστε το φαγητό να είναι σχετικά ρευστό. Βγάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα μία σκελίδα σκόρδο τριμμένη, τον μαϊντανό, δυο κ.σ. καλό ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρουμε αμέσως.

 

ΠΗΓΗ: www.athinorama.gr