Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Το DVD της εβδομάδας | Ο Λογιστής [2016, Περιπέτεια διάρκεια: 130’, πρωταγωνιστούν: Ben Affleck, Anna Kendrick, J.K. Simmons]

755

Ο Κρίστιαν Γουλφ είναι ένας εξαιρετικός μαθηματικός που τα πηγαίνει καλύτερα με τους αριθμούς παρά με τους ανθρώπους. Διατηρώντας ένα λογιστικό γραφείο, ο Κρίστιαν κρατάει τα βιβλία κάποιων επικίνδυνων εγκληματικών οργανώσεων. Την ίδια περίοδο που η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος αρχίζει να σφίγγει τον κλοιό, ο Κρίστιαν αναλαμβάνει τα βιβλία μιας εταιρείας ρομποτικής, της οποίας μια υπάλληλος ανακάλυψε μια λογιστική απόκλιση εκατομμυρίων δολαρίων. Όσο ο Κρίστιαν ψάχνει να βρει την αιτία και έρχεται πιο κοντά στην αλήθεια, τόσο ο αριθμός των πτωμάτων αρχίζει να ανεβαίνει.

Τυπική σύγχρονη ταινία δράσης που ενώ ξεκινάει μ’ έναν πολύ γοητευτικό και δυναμικό τρόπο, καταλήγει να πνίγεται σε κλισέ και να εξαρτιέται κυριολεκτικά απ’ τη σκηνοθετική μαεστρία (ή μη) του εκάστοτε δημιουργού της, Ο Λογιστής διαθέτει όλες εκείνες τις αρετές και όλα εκείνα τα αρνητικά στοιχεία μιας ταινίας εξαιτίας των οποίων, ενώ σε «βάζει» μέσα στο πνεύμα της και θέλεις να συνεχίσεις να παρακολουθείς την εξέλιξή της, όταν τελειώσει αναρωτιέσαι για τα ποιοτικά κριτήριά της. Έτσι, ενώ διαθέτει ουσιαστικές ερμηνείες μ’ έναν, κυρίως, ανεβασμένο Άφλεκ, ενώ η σκηνοθεσία του O’ Connor χαρακτηρίζεται από φαντασία, στυλ και δύναμη, ενώ το σασπένς κατανέμεται με τέχνη μέσα στο σώμα της ταινίας, οι σεναριακές αστοχίες σε πολλά σημεία σε αναγκάζουν τη στιγμή που αντιλαμβάνεσαι τη ψυχαγωγική της σκοπιμότητα να μην επενδύσεις με σοβαρότητα τον τρόπο με τον οποίο θα κρίνεις το συνολικό της αποτέλεσμα.