Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Κυριάκος Καραταΐδης: Ο θρυλικός αρχηγός και σπουδαίος παλαίμαχος άσος του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ελλάδας [ΦΩΤΟ]

Με αφορμή την παρουσία του Κυριάκου Καραταϊδη στο Καρπενήσι, οι “Αθλητικοί Φάκελοι” των “Ευρυτανικών Νέων” είναι αφιερωμένοι στον σπουδαίο και εκ των κορυφαίων αμυντικών των ελληνικών γηπέδων.

ka2

Ο Κυριάκος Καραταΐδης γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 1965 στην Οινόη Καστοριάς, ξεκίνησε την καριέρα του από τα τοπικά Φλατσάτα, ακολούθησε η Καστοριά (1982-1988), ενώ από το 1988 έως τη δύση της καριέρας του αποτέλεσε μέλος του Ολυμπιακού.  

Καραταΐδης: ο αρχηγός 

Ο Καραταΐδης ήταν αριστερός μπακ , πολύ πειθαρχημένος και δυναμικός, ενώ με τα χρόνια πέρασε στο κέντρο της άμυνας, εξαιτίας της τεράστιας εμπειρίας του. 

* 1988: Επί Προεδρίας Κοσκωτά αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό, παρά το ενδιαφέρον της ΑΕΚ. Ο Καραταΐδης -ο μόνος που έμεινε 13 χρόνια- έζησε τα “πέτρινα” χρόνια (μόνο 2 Κύπελλα, το 1990: 4-2 τον ΟΦΗ και το 1992: 1-1 και 2-0 τον ΠΑΟΚ και 1 Σούπερ Καπ) και βοήθησε στην αναγέννηση της ομάδας.

Η ηγετική φυσιογνωμία και η προσωπικότητά του τον έκαναν να ξεχωρίσει στις δύσκολες εποχές και  δεν σκέφτηκε ποτέ να βγάλει την ερυθρόλευκη φανέλα από πάνω του, δηλώνοντας αφοσιωμένος στον αγαπημένο του Ολυμπιακό.  

Με την έλευση του Μπάγιεβιτς και συμπαίχτες και συμπαίχτες θρύλους της εποχής, όπως οι Ντέταρι, Λιτόφτσενκο, Προτάσοφ, Αναστόπουλος, Σάβιτσεφ, Τζόρτζεβιτς, Καραπιάλης κ.ά.  κατέκτησε 5 πρωταθλήματα (97, 98, 99, ‘00, ‘01) και 3 Κύπελλα Ελλάδος (1990: 4-2 τον ΟΦΗ, 1992: 1-1 και 2-0 τον ΠΑΟΚ και 1999: 2-0 τον Παναθηναϊκό).

ka3

Το γκολ του Κόντε

Τη σεζόν 1998-’99 πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Προκρίθηκε ως πρώτος από τους ομίλους, με αντιπάλους τις: Κροάσια του  Προσινέτσκι, Πόρτο των Ζάχοβιτς- Ζαρντέλ και Άγιαξ των Λιτμάνεν, Φαν ντε Σαρ, Ντε Μπουρ. Όμως, στα προημιτελικά μετά την ήττα 2-1 στο Τορίνο από τη θρυλική Γιουβέντους των Ζιντάν, Ντελ Πιέρο και Ιντζάγκι άγγιξε την πρόκριση, όμως αποκλείστηκε δεχόμενος την ισοφάριση με το περίφημο γκολ του Κόντε στο ΟΑΚΑ στο 85’(1-2)!!

Το τέλος

* 2001: Κρέμασε ποδοσφαιρικά του παπούτσια στα 36 του, στην φιέστα του πέμπτου συνεχόμενου πρωταθλήματος, δηλώνοντας πως εκείνη ημέρα ήταν η καλύτερη στην ποδοσφαιρική του καριέρα, έχοντας συμπληρώσει 366 συμμετοχές και 3 τέρματα στην Α΄ Εθνική.

ka1

Καραταΐδης-στιγμές 

* Στις 9 Οκτωβρίου 1988 πέτυχε το πρώτο του γκολ με τα “ερυθρόλευκα” στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Πανιώνιο (έδρα το “Καραϊσκάκη”). 

* Έπαιξε σε 366 ματς Α’ Εθνικής με τους «ερυθρόλευκους», τα περισσότερα από κάθε άλλον παίκτη στην ιστορία της ομάδας, ενώ έχει τα πρωτεία και στο θεσμό του Κυπέλλου UEFA 

* Στην Εθνική Ελλάδος είχε 34 συμμετοχές, ενώ έδωσε το παρόν και στο Μουντιάλ των ΗΠΑ-1994.  

* Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ασχολήθηκε με την προπονητική και ανέλαβε αρχικά την Εθνική ομάδα παίδων της Ελλάδας και στη συνέχεια στις ακαδημίες του Ολυμπιακού ως προπονητής και διευθυντής. 

* O… Κούλης, όπως τον φώναζαν χαϊδευτικά είναι από τα πρόσωπα που έχει αφήσει την δική του εποχή στο λιμάνι, φορώντας την «ερυθρόλευκη» φανέλα.  

** Ήταν από τους παίκτες που λάτρευαν οι προπονητές. Ένας αριστερός μπακ πολύ πειθαρχημένος, πρώτα απ' όλα, ταχύτατος, δυναμικός, αποτελεσματικός, αλλά και σταθερός.  

Δε δημιούργησε ποτέ πρόβλημα, και έπαιζε δίνοντας πάντα τον καλύτερο εαυτό του. Σπουδαίο πράγμα να διδάσκεσαι από ένα παίκτη με την τόσο μεγάλη προσφορά στον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο, όσο αυτή του Κυριάκου Καραταΐδη.  

ka5

ka6

ka8

ka4