Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Επτά χρόνια χωρίς το "διαμάντι" της ΑΕΚ, Αλέκο Σοφιανίδη. Ο πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, που μεγαλούργησε με την Ένωση

Επτά χρόνια συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του σπουδαίου ποδοσφαιριστή Αλέκου Σοφιανίδη. Ο πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, που ήρθε στην Ελλάδα και θάμπωσε με τα κατορθώματα του πέθανε στις 6/7/2010 σε ηλικία 73 ετών, ύστερα από πολύχρονη μάχη με την επάρατο νόσο). 

4

Γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1937 στην ελληνοκρατούμενη Πέρα της Κωνσταντινούπολη (από  Έλληνες γονείς) και ήρθε στην Ελλάδα το 1958 για λογαριασμό της ΑΕΚ. Αποτέλεσε παίχτη - σύμβολο  για μια  δεκαετία έχοντας με την Ένωση 274 συμμετοχές - 12 γκολ.

Σοφιανίδης: το διαμάντι της ΑΕΚ

 Ασχολήθηκε με το στίβο, ως αθλητής της Πέρα, συλλόγου -πρότυπο της εποχής,  που είχε δημιουργηθεί από Έλληνες. Ακολούθησε το μπάσκετ, όμως ο Γενικός Αρχηγός της Πέρα Ζερβουδάκης, τον έστειλε και υπέγραψε συμβόλαιο με την ποδοσφαιρική Πέρα.

* 1954: Στην Πέρα Κλουμπ αγωνιζόταν ως δεξί εξτρέμ και παρέμεινε για 3 σεζόν. Με τη φήμη του να εξαπλώνεται κέντρισε το ενδιαφέρον της Μπεσίκτας που τον έκανε δικό της -πρόταση του Ιταλού προπονητή Ρεμοντίνι- μόλις στα 20 του (1957-1959). Με τους «μαυραετούς» κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1958, όμως ξεχωριστές ήταν οι εμφανίσεις του στα παιχνίδια  του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με την πανίσχυρη Ρεάλ Μαδρίτης των Πούσκας και Ντι Στέφανο (1-1 εντός, ήττα με 2-0 εκτός).

* 1959: Με τη πρόφαση ότι πάει στην Ιταλία για σπουδές, συμφώνησε μυστικά με τον Τρανόπουλο (παράγοντα της ΑΕΚ) και υπέγραψε στην ομάδα της καρδιάς του, την ΑΕΚ.

Εκεί παρέμεινε μια ολόκληρη 10ετία κατακτώντας 2 πρωταθλήματα (’63, ’68), αλλά και 2 κύπελλα: ένα το 1964: όταν η ένωση πήρε το τρόπαιο “στα χαρτιά”, επειδή ο άλλος ημιτελικός μεταξύ των αιωνίων διεκόπη λόγων επεισοδίων και ένα το 1966: το οποίο επίσης η ΑΕΚ κατέκτησε άνευ αγώνος, επειδή ο άλλος φιναλίστ Ολυμπιακός αποφάσισε να μην αγωνιστεί, ως ένδειξη διαμαρτυρίας (είχε ζητήσει τη μετάθεση του τελικού, λόγω προετοιμασίας της ομάδας για το ερχόμενο κύπελλο Πρωταθλητριών).

2

Στην ΑΕΚ καθιερώθηκε αμέσως, ενώ ο τεχνικός ηγέτης της, Τρύφωνας Τζανετής, τον τοποθέτησε στην άμυνα λέγοντάς του: «με τα προσόντα που έχεις, μπορείς να βγαίνεις μπροστά και να επιστρέφεις άνετα στη θέση σου, αφού έχεις αντοχή και είσαι γρήγορος». Παρά την αρχική απογοητευτική πρεμιέρα σε φιλικό με την Καλαμάτα, πείσμωσε και καθιερώθηκε ως αριστερός μπακ, ενώ όποτε κρινόταν αναγκαίο έπαιζε και ως δεξιός οπισθοφύλακας. 

* 1969: Από την ΑΕΚ έφυγε ελέω Μπράνκο Στάνκοβιτς, προπονητή με περίεργες αντιλήψεις, που έδιωξε όλους τους καταξιωμένους παίχτες του δικεφάλου και έφερε συμπατριώτες του αμφιβόλου αξίας. Έτσι, στα 32 πήγε στην Παναχαϊκή, αλλά παρά τη συμφωνία να πηγαινοέρχεται στην Αθήνα, γιατί ήταν φοιτητής στη Γυμναστική Ακαδημία, ο προπονητής του Νταν Γεωργιάδης του είπε: «...είναι αρχή μου και δε σκοπεύω να την καταπατήσω. Θέλω τους παίχτες κοντά μου, να μένουν κοντά μου». Έτσι με άδοξο τρόπο τερμάτισε την καριέρα του.

Σοφιανίδης-στιγμές 

* Γυμνάσιο πήγε στη Ζωγράφειο Σχόλη. Εκεί για να πάρει κανείς απολυτήριο έδινε εξετάσεις σε 36 μαθήματα (18 ελληνικά & 18 τουρκικά) και όποιος τα κατάφερνε έμπαινε χωρίς εξετάσεις στο πανεπιστήμιο!

* Στα νιάτα του ο Σοφιανίδης υπήρξε ένας εξαιρετικός και ευφυέστατος πλέι μέικερ της ομάδας Αντιγόνη, αρχικά και της Πέρα στη συνέχεια. 

* Όταν συμφώνησε με την ΑΕΚ, στην Τουρκία στήθηκε... πόλεμος, καθώς πίστευαν ότι τους πρόδωσε. Ξαναπήγε στην Τουρκία μόλις το 1990 με την Εθνική Ελλάδας, ενώ κατάφερε να εξασφαλίσει και άδεια-αναβολή από τον τουρκικό στρατό. 

* Μια από τις κορυφαίες του στιγμές με την ΑΕΚ ήταν το νικηφόρο παιχνίδι τίτλου (4-1) με τον Ολυμπιακό, στο Καραϊσκάκη το 1967, όπου είχε «σβήσει» στην κυριολεξία τον -αρτίστα- Αριστείδη Παπάζογλου.

6

* Μόλις αποχώρησε από την Παναχαϊκή, με τη συναίνεση του Ασλανίδη, πήγε στο εξωτερικό για να εκπαιδευτεί ως προπονητής. Πήγε στη Βραζιλία και γνώρισε τα μυστικά του ποδοσφαίρου στο πλάι του Μάριο Ζαγκάλο και άλλων διάσημων βραζιλιάνων. 

* 1973-74: Διετέλεσε βοηθός του Άγγλου Άντερσεν και υπηρεσιακός προπονητής στην ΑΕΚ. Από το Νοέμβρη του 1988 έως το Μάρτη του 1989 κάθισε στον πάγκο της Εθνικής, αντικαθιστώντας τον Μίλτο Παπαποστόλου.

Κάθισε στον πάγκο πολλών ομάδων της Β' και Γ' Εθνικής, ενώ η προπονητική του καριέρα τελείωσε το 1999 με τον Ατρόμητο που αγωνιζόταν τότε στη Γ΄ Εθνική.

** Αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου και έναν από τους αξιότερους εκπροσώπους του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης. Ήταν μία μοναδική περίπτωση αθλητή. Αποτέλεσε έναν ικανότατο ποδοσφαιριστή και από τους κορυφαίους που αγωνίστηκαν στα ελληνικά γήπεδα. Σπουδαίο εργαλείο, πολύ ταχύς και δυναμικός και γεννημένος νικητής ο αείμνηστος Αλέκος Σοφιανίδης.

3

5
Κάτω: Γιώργος Σιδέρης-Αλέκος Σοφιανίδης
8