Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

ev media-logo

DVD. Επιχείρηση Ανθρωποειδές [2016, Ιστορικό Δράμα, διάρκεια: 120’, πρωταγωνιστούν: Cillian Murphy, Jamie Dornan, Harry Lloyd]

757

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο στρατηγός των SS Ράινχαρντ Χάινριχ ήταν ο τρίτος στην ηγεσία του Γ’ Ραιχ, πίσω μόνο από τον Χίτλερ και τον Χίμλερ. Ήταν ο αρχιτέκτονας της επονομαζόμενης «τελικής λύσης», η οποία, μετά από χρόνια, οδήγησε στο ολοκαύτωμα. Ηγέτης, επίσης, των ναζί στην Τσεχοσλοβακία, αλλά κι επίκεντρο της επιχείρησης «Ανθρωποειδές» των συμμαχικών δυνάμεων. Παρακινημένοι από την τρομοκρατία, τις φρικαλεότητες και τον τρόμο, οι εξορισμένοι Τσέχοι στρατιώτες Γιόσεφ Γκάμπτσικ και Γιαν Κούμπις, αναλαμβάνουν την άκρως απόρρητη αποστολή της δολοφονίας του Χάινριχ, μιας πράξης που μπορεί να αλλάξει το πρόσωπο της Ευρώπης για πάντα.

Μετά το έξοχο βιβλίο του Laurent Binet, HHhH, η παρούσα ταινία έρχεται να οπτικοποιήσει το συνταρακτικό αυτό γεγονός για δεύτερη φορά στον κινηματογράφο, μετά τη δεκαετία του ’70. Ο Sean Ellis, δίχως να φλυαρεί ή να προσπαθήσει να πρωτοτυπήσει, δημιουργεί μια ταινία που αναπαριστά πιστά τα γεγονότα και χαρίζει στους σκεπτόμενους θεατές της όλα εκείνα τα στοιχεία που θα προσδοκούσαν να δουν στη μεγάλη οθόνη: αγωνία και κλιμάκωση των συμβάντων ενώ φτάνουμε σταδιακά στα γεγονότα της απόπειρας, ωραία ατμόσφαιρα και ανάπλαση της εποχής, χρησιμοποιώντας κυρίως μουντά χρώματα (εκτός από κάποιες στιγμές που τονίζεται η μεταφυσικότητα του ατόμου μπροστά σε μια αναπόδραστη πράξη) σε σύνδεση με το ίδιο το γενικότερο μουντό κλίμα που επικρατούσε στην Πράγα, συγκίνηση και αβίαστη συμπάθεια προς τους ανθρώπους που υπερβαίνουν την ατομικότητά τους για το κοινωνικό καλό.

Τέλος, αξίζει μια αναφορά και στο πρωταγωνιστικό δίδυμο, με τον Κίλιαν Μέρφι κυρίως ν’ αφοσιώνεται απόλυτα στον ρόλο του, αναπαριστώντας πολύ δυνατά έναν άνθρωπο που είναι 100% αφοσιωμένος στον στόχο του.