Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Στη "γειτονιά των αγγέλων" Θανάσης Μπέμπης - Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών ο “Πινόνιο” του Ολυμπιακού

Μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες του Ολυμπιακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου ο θρυλικός Θανάσης Μπέμπης έφυγε σε ηλικία 90 ετών για τη γειτονιά των αγγέλων.

1

Οι «Αθλητικοί Φάκελοι» είναι αφιερωμένοι στον "Πινόκιο", του Θρύλου, ενός από τους καλύτερους  ποδοσφαιριστές όλων των εποχών στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η καριέρα του Μπέμπη

Γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1928 στον Βοτανικό και επί γερμανικής κατοχής άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στα Πράσινα Πουλιά Πετραλώνων. Έπειτα από ένα πέρασμα σε Ένωση Αγίου Ανδρέα και Ακράτητο, εντάχθηκε στο ρόστερ του Φωστήρα σε ηλικία 19 ετών. 

Στις 12 Ιουλίου 1948 υπέγραψε χαρτί που ανέφερε: «Δηλώνω ότι θα είμαι πιστός και ουδέποτε θα εγκαταλείψω τον αγαπημένο μου σύλλογο Φωστήρα». Αργότερα, όμως, κατηγόρησε τη διοίκηση για πλαστογραφία, αναίρεσε τη δήλωση και η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια, χωρίς να βγει άκρη.

* 1948; Πήγε στον Ολυμπιακό, αλλά έπρεπε να περιμένει 2 χρόνια για να λάβει μέρος σε επίσημες υποχρεώσεις, καθώς η ομάδα του Ταύρου δεν είχε συναινέσει στη μεταγραφή. Το ανεπίσημο ντεμπούτο του έγινε στις 10 Αυγούστου 1949, στο φιλικό 1-1 με τη γαλλική Νις.

* 1949: "Άνοιξε λογαριασμό" σε ντέρμπι με την ΑΕΚ πετυχαίνοντας το μοναδικό γκολ στο 90’ για το Κύπελλο Χριστουγέννων. Ο Μπέμπης ήταν ο μοναδικός σκόρερ και στο επίσημο ντεμπούτο του σε ματς κόντρα στον Πανιώνιο για πρωτάθλημα.

mpempis-1

Σπουδαίος ο… Πινόκιο

Ήταν λεπτός, δραστήριος, αγωνιζόταν με το κεφάλι ψηλά και τον συνόδευε η ταμπέλα «κλασικό 10άρι».

Αρχικά αγωνίστηκε ως μεσοεπιθετικός, αλλά με τα χρόνια έπαιρνε ρόλο μέσου στον χώρο του κέντρου. Διέθετε άψογο κοντρόλ, πάσα ακριβείας, ενώ μοναδική ήταν η τεχνική του, καθώς το πιο θεαματικό προσόν του ήταν η ντρίμπλα.

Μειονέκτημα ήταν, όπως είναι φυσικό, η κεφαλιά (1,65μ. ύψος). Του άρεσε να περιπαίζει τους αντιπάλους με ντρίμπλες και κολπάκια, ήταν πονηρός και τσαμπουκάς και σε μερικές περιπτώσεις εριστικός.

Το παρατσούκλι "Πινόκιο" πιθανότατα βγήκε από τον Ελληνοκύπριο ποιητή και δημοσιογράφο Παύλο Κριναίο.

mpempis

Αμέτρητες διακρίσεις

Με συμπαίχτες τους Ρωσίδη, Μουράτη, Κοτρίδη, Δαρίβα, Δρόσο, Υφαντή, Σιδέρη, Πολυχρονίου δημιούργησαν τη σπουδαία ομάδα της δεκαετίας του ‘50. Πανηγύρισε 6 πρωταθλήματα (’51, ’55, ’56, ’57, ’58, ’59), 9 Κύπελλα (’51, ’52, ’53, ’57, ’58, ’59, ’60, ’61, ’63), 8 πρωταθλημάτων ΕΠΣ Πειραιώς (1951-1959, πλην 1954), αλλά και το Βαλκανικό Κύπελλο του 1963.

Ο “Πινόκιο” έχασε τον τίτλο του 1954, αφού λόγω οικονομικών διαφορών είχε επιστρέψει για μία σεζόν στον Ακράτητο Πετραλώνων. Κατέγραψε 207 συμμετοχές, οι 152 στο πρωτάθλημα, οι 53 στο Κύπελλο, οι 2 στο Πρωταθλητριών και 41 γκολ, τα 28 στο πρωτάθλημα, τα 13 στο Κύπελλο.

Διετέλεσε υπηρεσιακός προπονητής στον Ολυμπιακό 5 φορές, ολοκληρώνοντας τις θητείες του με συνολικά 16 νίκες, 5 ισοπαλίες και καμία ήττα. Εργάστηκε ως προπονητής στον Βύζαντα και την Κόρινθο.

9

Μπέμπης-στιγμές

* Να σημειωθεί ότι από τις 10 φορές που ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου, ο Μπέμπης και οι συμπαίκτες του πανηγύρισαν σε 9 περιπτώσεις!

* Στο Βαλκανικό Κύπελλο του 1963, ο «Πινόκιο» αγωνίστηκε στο πρώτο ματς του ομίλου με τη ρουμανική Στεαγκούλ Μπρασόβ και στον β’ τελικό με τη βουλγαρική Λέφσκι Σόφιας.

* Σε ντέρμπι Άρης-Ολυμπιακός στη Θεσσαλονίκη, επίσης στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Ο Θεοδωρίδης του πέταξε την μπάλα κι εκείνος του την επέστρεψε με ψηλοκρεμαστό πλασέ για να τον υποχρεώσει σε επέμβαση!

* Ο Μπέμπης είχε πει πριν από τις μοναδικές συμμετοχές του στο Κύπελλο Πρωταθλητριών της σεζόν 1959-60 κόντρα στη Μίλαν, ότι θαύμαζε τον Λίντχολμ.

* Ολοκλήρωσε τη σπουδαία καριέρα του στον Βύζαντα Μεγάρων τη σεζόν 1963-64, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί ο στόχος της ανόδου στην Α’ Εθνική (σ.σ. 2ος στον Β’ όμιλο πίσω από την Προοδευτική).

4

Αναγνώριση από όλους

«Τα πόδια του είχαν τόση επιδεξιότητα όση το χέρι ενός ζωγράφου και η ακρίβεια των μεταβιβάσεών του ήταν όμοια με αυτή ενός Ελβετού κλητήρα», φέρεται να είχε γράψει δημοσιογράφος της εποχής.

«Ανεπανάληπτο φαινόμενο ο Θανάσης και πολύ μακριά του ο δεύτερος», υποστήριζε πάντα ο συμπαίκτης του Σιδέρης.

Το Νο1 ίνδαλμα του Μίμη Δομάζου ήταν ο Θανάσης Μπέμπης. Ο Μπέμπης μετά από ένα παιχνίδι πλησίασε τον Δομάζο, έβγαλε ένα σταυρουδάκι από τον λαιμό, το πέρασε στον αντίπαλο και του είπε: «Εσύ θα είσαι ο διάδοχός μου».

Ειδικό βάρος έχει και η δήλωση του μοναδικού Τσεχοσλοβάκου που έχει κατακτήσει τη “Χρυσή Μπάλα” του 1962, του Μάζοπουστ, μετά το φιλικό Ολυμπιακός-Ντούκλα (1963). «Δεν έχω δει τέτοιο παίκτη στην Ευρώπη».

5

Με το εθνόσημο

* Ο Μπέμπης φόρεσε 17 φορές τη φανέλα της Εθνικής ομάδας από το 1950 - 1959, κάνοντας ντεμπούτο από το ματς με την Αίγυπτο (17/2/1950, αλλαγή) για το Κύπελλο Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου.

* Η τελευταία διεθνής συμμετοχή του ήταν στις 15 Νοεμβρίου 1959, στην εκτός έδρας ήττα με 4-0 από τη Γιουγκοσλαβία (για το προολυμπιακό τουρνουά του 1960)

Ο Θανάσης Μπέμπης βρίσκεται πλέον στην γειτονιά των αγγέλων. Καλή ανάπαυση Πινόκιο.
πηγή: sport-retro
2

3

6