Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Λάγιος Ντέταρι: Όταν το λιμάνι του Πειραιά "σείστηκε" στην υποδοχή του σπουδαίου Μαγυάρου καλλιτέχνη [ΦΩΤΟ]

Ηταν 13 Ιουλίου 1988. Η μέρα που το Δημαρχείο του Πειραιά βάφτηκε κόκκινο κι η πλατεία Κοραή πλημμύρισε από 50.000 Ολυμπιακούς για να υποδεχτούν τον Λάγιος Ντέταρι!

1

Στο Λιμάνι έχουν έρθει «τεράστια» ονόματα όπως οι Ριβάλντο, Ζιοβάνι, Καρεμπέ. Ο κόσμος πολλές φορές έχει βγει στους δρόμους, όμως, μόνο μία ήταν αυτή που... κοκκίνισε κάθε τετραγωνικό μέτρο του δρόμου. Στην Πλατεία Κοραή του Πειραιά πάνω από 50.000 φίλοι του Ολυμπιακού γεμίζουν την περιοχή, περιμένοντας να καλωσορίσουν τον Ούγγρο στο Δημαρχείο της πόλης. Το πλήθος έχει συγκεντρωθεί από νωρίς όπως πάντα, πριν από τις μεγάλες στιγμές.

Ο παλμός των συνθημάτων εκφράζει το πάθος των ανθρώπων για το ίνδαλμα που θα βγει σε λίγο στο μπαλκόνι και θα δηλώσει την άφιξή του. Θα γεμίσει με προσδοκία τους “πιστούς” και θα τους προσφέρει ακόμη ένα λόγο να αισθάνονται περήφανοι και πιο δυνατοί. Το όνομά του θα γίνει σύνθημα, τραγούδι, σύμβολο και θρύλος. Στον Πειραιά οι φίλοι της ομάδας ζούσαν ένα ντελίριο που ξεπερνούσε τα όρια.

Με τη... δύναμη του Κοσκωτά

Τον Ιούλιο του 1988 δεν υπήρχαν πέτρινα χρόνια για τον Ολυμπιακό. Άρχιζαν μόλις... Η ομάδα είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα του 1987 και η ιστορική κατάκτηση του τίτλου το 1988 από τη Λάρισα φάνταζε σαν μια… παρένθεση. Επιπλέον, η οικονομική παντοδυναμία του Γιώργου Κοσκωτά που είχε αναλάβει την ομάδα καλλιεργούσε μεγάλες προσδοκίες στους “ερυθρόλευκους” οπαδούς που ήθελαν να σπάσουν την πράσινη κυριαρχία στην Ελλάδα και να δουν μεγάλα πράγματα στην Ευρώπη.

8

O Ντέταρι στο λιμάνι

Ευρωπαϊκών προδιαγραφών ήταν και το ιλιγγιώδες ποσό των 1.35 δισ. δραχμών που δαπανήθηκε για να πιάσει λιμάνι ο κορυφαίος παίχτης της Μπουντεσλίγκα, της σεζόν 1987 - 1988: Ο Μαγυάρος άσσος Λάγιος Ντέταρι με το νούμερο 10 στη φανέλα. 

Ο Λάγιος Ντέταρι είναι 53 ετών, γεννημένος στις 24 Απριλίου στη Βουδαπέστη Ουγγαρίας. «Λάγιος ο Θεός, Λάγιος ισχυρός, Λάγιος αθάνατος», ήταν το… βλάσφημο σύνθημα που έλεγαν οι πιτσιρικάδες στα σχολεία και ξεχνούσαν τον Αναστόπουλο. «Θρύλε Θεέ μου, Ολυμπιακέ μου», είπε σε σπαστά ελληνικά ο Ντέταρι μόλις βγήκε στο μπαλκόνι και το πλήθος πανηγύριζε μέσα σε πανδαιμόνιο, σαν να πανηγύριζε κάποιο γκολ εναντίον του αιωνίου αντιπάλου.

Θα το έκανε λίγο καιρό αργότερα στους ημιτελικούς του κυπέλλου. Ο Ολυμπιακός απέκλεισε τον Παναθηναϊκό (2-1 και 3-3 τα σκορ στους αγώνες) και κατέκτησε το τρόπαιο το 1990, νικώντας με 4-2 στον τελικό τον ΟΦΗ.
6
Στη Γιουβέντους

«Δεν ήθελα Ολυμπιακό, αλλά Γιούβε... Ποτέ δεν ήθελα να έρθω στην Ελλάδα, αλλά και σε αυτή τη μετακίνηση δεν είχα δικαίωμα λόγου», τόνισε, αναφερόμενος στο καθεστώς στην Ουγγαρία που δεν επέτρεπε ελεύθερες μετακινήσεις παικτών: «Με έστειλε η ουγγρική ομοσπονδία. Προσωπικά θα προτιμούσα να πάω στη Γιουβέντους, όπου είχα υπογράψει προσύμφωνο». Η “Κυρία” είχε προσφέρει 13εκ. λίρες σε απάντηση στα ονόματα των αντιπάλων (Νάπολι: Μαραντόνα-Μίλαν: Ράικαρντ, Γκούλιτ, Φαν Μπάστεν, Ίντερ: Κλίνσμαν, Μπρέμε, Ματέους), όμως ο Ολυμπιακός απάντησε με 18εκ. μάρκα ή 1 δισ. δρχ, που ισοδυναμούν με 8.7εκ. σημερινά ευρώ (!) και τον απέκτησε.

Οι ακάλυπτες επιταγές του Κοσκωτά

Το σκάνδαλο Κοσκωτά τα άλλαξε όλα, αφού και οι επιταγές που είχε στα χέρια του ο Ντέταρι ήταν ακάλυπτες. Καλύφθηκαν με την πώλησή του παίχτη στη Μπολόνια από τη διάδοχη διοίκηση του Αργύρη Σαλιαρέλη. Στα δύο χρόνια που έμεινε στον Ολυμπιακό ο Ντέταρι, πέτυχε 59 γκολ σε 95 αγώνες.

7

Ο Ντέταρι ποδοσφαιριστής 

Άρχισε την καριέρα του από την Χόνβεντ σκοράροντας 72 γκολ σε 134 συμμετοχές, έχοντας αναμενόμενα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του ουγγρικού πρωταθλήματος τρεις συνεχόμενες χρονιές, ακολούθησε η Άιντραχτ Φρανκφούρτης, που τον απέκτησε με σχεδόν 2εκ ευρώ (σημερινά), κατακτώντας μαζί της το κύπελλο.

Μετά τον Ολυμπιακό και τις Ιταλικές Μπολόνια (42/14) και Ανκόνα, επαναπατρίστηκε για την ιστορική Φερεντσβάρος, αλλά στα μισά επέστρεψε στη Γένοβα για την Τζένοα. Γυρολόγος των ευρωπαϊκών γηπέδων ο Λάγιος πήγε στην Ελβετική Ξαμάξ, όπου διέπρεψε (38/12) και στα 33 του φόρεσε τη φανέλα της Αυστριακής Πόλτεν.

Τόσο σε αυτή όσο και στην Ουγγρική ΒΣΚ Βουδαπέστης πέτυχε γκολ σε μόλις 13 και 17 συμμετοχές αντίστοιχα. Ο Ντέταρι αγωνίστηκε και στην Ουγγρική  Ντουνάκεσι και έκλεισε την καριέρα του έχοντας ένα πέρασμα από την τοπική Αυστριακή Όστμπαν σε ηλικία 38 ετών.

4

Ο Ντέταρι προπονητής 

Ως προπονητής έχει ήδη ασχοληθεί ήδη με περίπου 20 ομάδες (!) στις οποίες ξεχωρίζουν οι: Χόνβεντ, Πανσερραϊκός, βοηθός στην Εθνική Ουγγαρίας και Φερεντσβάρος.

Ντέταρι-στιγμές

* Αν και αγωνιζόταν ως μέσος, είχε πολύ καλή επαφή με τα δίχτυα, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από την αρχή της καριέρας του και μέχρι το τέλος της, ο Ντέταρι κατάφερε να σκοράρει με όλες τις ομάδες με τις οποίες αγωνίστηκε.

* Ο Λάγιος Ντέταρι ήταν διεθνής για 10 χρόνια, από το 1984 έως το 1994. Σκόραρε 13 φορές σε 61 παιχνίδια, συμμετέχοντας μεταξύ άλλων στο Μουντιάλ του 1986.

* Κάποτε είχε πει στον μυθικό Φέρεντς Πούσκας: «Τελικά Φέρεντς, ποτέ δεν έχουν βγει καλύτερα δεκάρια από εμάς τους δύο, έτσι δεν είναι;», για να πάρει την "πληρωμένη" απάντηση του “καλπάζοντα συνταγματάρχη”: «Μην αυθαδιάζεις, γιατί θα πέσει σφαλιάρα».

Θεωρείται σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αν και για πολλούς θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα. Ίσως αν είχε και άλλους ισάξιους παίχτες δίπλα του να το είχε καταφέρει. Ο Λάγιος αναδείχθηκε κορυφαίος παίχτης σε Ουγγαρία, Ελβετία και Ελλάδα και ίσως μαζί με τον Ριβάλντο τα μεγαλύτερα ονόματα όλων των εποχών, που έχουν έρθει στην Ελλάδα. Το ότι δεν πέτυχε, είναι μία άλλη ιστορία. Πηγές: gazzetta.gr, contra.gr, sport24.gr

5

3