Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Έχοντας καταλαγιάσει η σκόνη και ο θόρυβος της αποχώρησης του Αντετοκούνμπο: «Πάνω από όλους το εθνόσημο»

Εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο "αλιεύσαμε" στο αθλητικό πόρταλ contra.gr (γράφει ο Σωτήρης Γεωργίου). Το συγκεκριμένο θέμα αναφέρεται στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, την εσκεμμένη απουσία από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και πολύ σωστά σχολιάζει: «Δε χρωστάμε τίποτα στον Γιάννη – Πάνω από όλους το εθνόσημο».

giannis

Ως είθισται στην Ελλάδα όταν ένα σπουδαίο και αναγνωρίσιμο πρόσωπο προβαίνει σε μια σημαντική πράξη, ακολουθεί ο αντίστοιχος χαμός στα social media! Ασφαλώς και ο κόσμος έχει λόγο να διαδραματίζει με προσωπικά σχόλια το δικό του ρόλο στο κοινωνικό γίγνεσθαι, καθώς αυτός είναι ο βασικός κριτής, αυτός που ουσιαστικά εκτοξεύει την δημοτικότητα ενός ατόμου-αθλητή. Μοιραία το ίδιο συνέβη στην περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αφού ασχολήθηκε ο πιο απλός πολίτης μέχρι τον τελευταίο ειδικό με το άθλημα

Στα δυο άκρα οι θαυμαστές του

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε μόνο θαυμαστές μέχρι τώρα. Το γλυκό στόρι της πορείας του από την φτωχογειτονιά στα Σεπόλια μέχρι τη χλιδή του ΝΒΑ και των ΗΠΑ, με απολαβές ακόμα και 30εκ το χρόνο (απ' όλα τα έσοδα) και κάτω από αντίξοες συνθήκες είναι για ταινία του Χόλιγουντ.

Όλοι είχαν να λένε για την ιστορία του μικρού Giannis που γίνεται σταρ του ΝΒΑ προτού κλείσει καν τα 25 του! Όμως η εξέλιξη με την Εθνική ομάδα έφερε πολλές αντιδράσεις για τον τρόπο αποχώρησης κυρίως και τα κενά που υπάρχουν σ' αυτή. Χωρίς ταυτόχρονα να είναι λίγοι όσοι κατέληξαν στο άλλο άκρο και από θαυμαστές έγιναν κατακριτές του Αντετοκούνμπο!

Προσοχή στα άκρα

Ακόμα και εγώ ενοχλήθηκα από την ιστορία της αποχώρησης του Αντετοκούνμπο και ασφαλώς δεν κρύβομαι, όπως δεν κρύφτηκα και από την αποχώρηση του Διαμαντίδη στα 30 του! Θα επανέλθω όμως.

Αυτό που πρωτίστως έχει σημασία είναι να μην χάνουμε το μέτρο. Ασφαλώς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι Έλληνας που κακώς άργησε να πάρει και την υπηκοότητα και πολύ κακώς δεν έχουν πάρει άλλα παιδιά γεννημένα επίσης στην πατρίδα μας. Συνεπώς όποιος δεν θεωρεί Έλληνα τον Γιάννη δεν έχει θέση να ομιλεί, γιατί δεν έχει απλά σοφία και γνώση.

Όποιος δε μιλά για το χρώμα του Αντετοκούνμπο και την καταγωγή του θα πρέπει πολύ απλά να "συλλαμβάνεται", κυριολεκτικά ή μεταφορικά, καθώς ο ρατσισμός είναι κατάπτυστος. Εν πάση περιπτώσει, μπορούμε να κρίνουμε τον αθλητή Αντετοκούνμπο και τον χαρακτήρα του, αλλά τίποτα άλλο. Ξεκάθαρα πράματα. Ό,τι ισχύει για όλους μας δηλαδή...

Η κλασική αβάντα των παιχτών

Εμένα μ' έχει ενοχλήσει ξεκάθαρα η αβάντα του Αντετοκούνμπο από πολλούς. Από τον κάθε εκτός χώρου μέχρι τους εντός του χώρου. Κατ' αρχήν δεν νομίζω ότι χρειάζεται ο αθλητής δικηγόρους και γραφιάδες ή δημόσιες σχέσεις για να τον προφυλάξουν. Η κλασική "μασονία" του μπάσκετ αποτελεί κατάντια του χώρου και έχει τεράστια ευθύνη για την κατρακύλα σ' Εθνικό επίπεδο ανδρών.

Διαβάζουμε διθυράμβους και... σεντόνια αποθέωσης για τους μπασκετμπολίστες πριν καν παίξουν. Τα ίδια για τις Εθνικές, με αποτέλεσμα η προσγείωση να έρχεται ανώμαλα.Και εγώ αγαπάω το μπάσκετ, αλλά όταν αγαπάς κάτι λες την αλήθεια και μόνο αυτή, τη σκληρή αλήθεια μάλιστα. Αν την κουκουλώσεις, θα πέσει να σε "φάει" στην επόμενη στροφή.....

Από πού χρωστάμε στον Γιάννη και τι

Στο πλαίσιο αυτό διάβασα το περίφημο «χρωστάμε στον Αντετοκούνμπο». Τι του χρωστάμε και από που; Κανείς δεν χρωστάει τίποτα και σε κανένα γενικώς. Αλλά να χρωστάμε τι; Ότι διαφημίζει την Ελλάδα; Αλήθεια όσοι γράφετε όλα αυτά γιατί δεν έχετε ποτέ σας υμνήσει από τα παιδάκια που διαπρέπουν σε μαθηματικές Ολυμπιάδες μέχρι πρόσωπα που θυσίασαν τη ζωή τους για το κοινό σκοπό;

Γιατί δεν γνωρίζετε καν όσους δίνουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν μέσα από επιστήμες και ιατρική τον κόσμο; Γιατί έστω δεν λέτε χρωστάμε σε τόσους μοναχικούς αθλητές και αθλήτριες που με πόνο και δικά τους έξοδα έφεραν ολόκληρα Ολυμπιακά μετάλλια στην πατρίδα και αυτή τους γύρισε την πλάτη και δεν έχουν σήμερα τα βασικά να ζήσουν καλά καλά;

Όχι μάγκες. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι επαγγελματίας, κάνει ό,τι κάνει με οικονομικό όφελος και η διαφήμιση, αν εννοείται κάτι διαφημιστικά, δεν νομίζω ότι είναι τζάμπα... Ούτε από την προβολή του κερδίζουμε κάτι εμείς.

Ούτε ασφαλώς είναι διαφήμιση μιας χώρας όπως η Ελλάδα να παίζει ένα αθλητής στο ΝΒΑ και να διακρίνεται.... Εν πάση περιπτώσει είναι η τελευταία διαφήμιση και μεγαλύτερη για να το πάω στην κόντρα διαφήμιση, η φιλοξενία από μένα και τόσους αγνώστους στα εκατομμύρια τουριστών που αφήνουν λεφτά στη χώρα μας.

Τα κενά και τα λάθη και τα ερωτηματικά

* Ακούμε διαρκώς ότι ο παίκτης είναι τραυματίας, αφού νιώθει ενοχλήσεις στο γόνατο. Κατ' αρχήν, πως είναι δυνατόν να απεφάνθη το ιατρικό τιμ των Μπακς στην Κίνα όταν εκεί τελικά βρέθηκε μάλλον μόνο η γυμνάστρια της ομάδας του; Μήπως απλά η γυμνάστρια μετέφερε τη θέληση της διοίκησης να μην αγωνιστεί ο αθλητής και τίποτα παραπάνω; Και μήπως γι' αυτό δεν ήξερε κάτι, όπως φάνηκε, ο εκ των προπονητών του στους Μπακς και κόουτς της Μ. Βρετανίας;

* Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, εφόσον είχε ενοχλήσεις, γιατί έπαιξε σ' ένα παιχνίδι με επικίνδυνες συνθήκες όπως στην Πάτρα; Και γιατί και στο Καρπενήσι όταν του έλεγε ο Μίσσας χαλάρωσε αυτός ήθελε συμμετοχή παραπάνω; Μπορεί το πείσμα του… δεκτό. Όταν έχεις ενοχλήσεις και είσαι μέλος Εθνικής ομάδας, επιβάλλεται η άποψη του ιατρικού τιμ και του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Όταν έχεις ενοχλήσεις και θέλεις να παίξεις πολύ, κάθεσαι στην πατρίδα κάνεις αποθεραπεία και δεν τρέχεις στην Κίνα επιβαρύνοντας το πόδι. Στην Κίνα πήγε για προσωπικές μπίζνες, μπίζνες του ΝΒΑ ή μπίζνες υπό την αιγίδα του ΝΒΑ; Που κάλλιστα θα μπορούσε να αποφύγει..

* Στην σημερινή εποχή έχουμε δει παίκτες να παθαίνουν βαριά διαστρέμματα και να επιστρέφουν σε 15 μέρες. Ο Αντετοκούνμπο δεν θα έπρεπε να ξεκουράσει το γόνατο, να κάνει και κάποια ίσως θεραπεία, να ενημερώσει ασφαλώς, να μείνει εδώ και να πάει στη Φινλανδία και μέρα με την μέρα να βλέπουμε την εξέλιξη; Άλλωστε όπως φαίνεται οι ενοχλήσεις αυτές είναι μόνιμες και τις γνωρίζουν οι Μπακς, αλλά αν ήταν απαγορευτικές ο παίκτης δεν θα είχε κατέβει καν.

* Λένε πολλοί, αν δεν ήθελε να παίξει ή αν ήταν εξ αρχής αυτή η επιθυμία των Μπακς, δεν θα είχε έρθει ποτέ. Μα, όπως αποδεικνύεται δεν ήταν σοβαρό το θέμα και εκτός αυτού, ο Αντετοκούνμπο είχε προγραμματίσει και πολλές εμφανίσεις με τα τουρνουά του που αν δεν κάνω λάθος δεν είναι αφιλοκερδώς, αλλά έχουν και πολλά έσοδα όπως και ανταποδοτικά για τον κόσμο.

Αλλά μπίζνες είναι το όλο κόνσεπτ όπως κάνουν οι σταρ και στις ΗΠΑ. Και ασφαλώς αν δεν σκόπευε η ομάδα του ή και οι δύο μαζί έχοντας αποφασίσει εξ αρχής τη συμμετοχή του στο Ευρωμπάσκετ, δεν θα μπορούσε να παίζει στα δικά του τουρνουά. Ούτως ή άλλως εκτιμώ ότι δεν υπήρχε τέτοια προδιάθεση.

* Το επικοινωνιακό λάθος του παίκτη είναι ότι δεν επικοινώνησε πρώτος με την ομάδα του, τον προπονητή του και τους συμπαίκτες του. Ο Μίσσας, αν δεν κάνω λάθος είπε ότι ενημερώθηκε από τα σάιτ! Ο παίκτης είπε ότι είχε μιλήσει με τον κόουτς της Εθνικής ο ατζέντης του. Όπως και να 'χει, μιλάς ο ίδιος.

* Σαφώς και δεν υπήρχε προσχέδιο του παίκτη και ολόκληρη τέτοια τακτική για να μην αγωνιστεί. Ήξερε πάντως εκτιμώ ότι μπορεί να υπάρξει θέμα. Και διαφωνώ ότι πέρσι έχασε το συμβόλαιό του για να παίξει στο Προολυμπιακό. Μάλλον περίμενε ο ίδιος ακόμα ένα χρόνο και καλά έκανε για να κλείσει καλύτερο συμβόλαιο.

* Λέμε για τους παικταράδες που θέλουν να παίζουν και στα 35 και 36 για την πατρίδα και το εθνόσημο και αγνοούν τις ομάδες τους και τα πανάκριβα συμβόλαια. Νοβίτσκι, Ισπανοί, Αργεντίνοι κτλ. έχουν ορθώσει πολλάκις φορές ανάστημα. Διάβασα ότι έχουν χάσει και αυτές διοργανώσεις.

Ok, έχουν χάσει δύο στις 10 πχ, αλλά μόνο για τραυματισμούς και βασικά ποτέ σημαντικές. Και κάτι επίσης. Όταν είσαι παικτάρα και έχεις 100εκ στα χέρια, τότε ορθώνεις ανάστημα γιατί απλά θα βρεις και άλλη ομάδα με αυτά τα λεφτά. Αν είσαι αναλώσιμος, κάνεις την... πάπια για να πάρεις μεγαλύτερο συμβόλαιο. Γιατί όταν κοστίζεις 100εκ ξέρεις και την αξία του στην πιάτσα

ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ

Εγώ είμαι ξεκάθαρος. Όποιος δεν βάζει το εθνόσημο πάνω απ' όλα, δεν τον γουστάρω.... Η υπόθεση Αντετοκούνμπο  δεν μ’ αρέσει γιατί δεν υπήρχε σοβαρό θέμα. Και ειδικά καθώς του χρόνου δεν έχουμε υποχρεώσεις και του παραχρόνου δύσκολα θα είμαστε στο Παγκόσμιο. Άρα η Ελλάδα θα χρειαστεί τον Αντετοκούνμπο ίσως και το 2020! Άρα ήθελα να είναι τώρα εδώ και να ορθώσει ανάστημα. Δεν δέχομαι παίκτες που επικαλούνται κούραση όταν σε καλεί η πατρίδα.

Παραδέχομαι μόνο τον μάγκα Παναγιώτη Γιαννάκη που έπαιζε κουτσός μέχρι να πάψουν να τον καλούν! Και ήμουν ο πρώτος που κατέκρινα τον Διαμαντίδη για την αποχώρησή του του στα 30 μόλις για να είναι άνετος προφανώς στις υποχρεώσεις του χειμώνα με την ομάδα του. Όχι μάγκες. Μάγκας για μένα αθλητής είναι αυτός που βάζει την σημαία πάνω από τα φράγκα και από τους μικρούς πόνους. Τελεία και παύλα!

Τι συνέβη τελικά & η επόμενη ημέρα

«Τι συνέβη τελικά ρε Σώτο», με ρωτούν πολλοί. Κανείς δεν ξέρει την ακριβή απάντηση. Πρέπει να μάθουμε πολλά. Αλλά η αλήθεια είναι μάλλον στο τέλος ξεκάθαρη. Ο Αντετοκούνμπο είχε ενοχλήσεις, δεν ακύρωσε ταξίδια και δεν πήρε ρίσκο να καθίσει εδώ να ξεκουραστεί και να δει, οι Μπακς τον πίεσαν, φοβήθηκε και είπε με λάθος μάλιστα τρόπο «δεν μπορώ».

Σαφώς και δεν ήρθε το τέλος του κόσμου, σαφώς όμως τελειώνει το "παραμυθάκι" με τον Giannis που "πεθαίνει" για την Ελλάδα. Προς το παρόν "πάγωσε" αυτή η αγάπη και λατρεία πολλών προς τον Giannis και ορθώς.

Το άρθρο του Σ. Γεωργίου το ενστερνιζόμαστε απόλυτα και για αυτό το επαναδημοσιεύουμε