Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

ev media-logo

Φραντσέσκο Τόλντο: Ο σπουδαίος γκολκίπερ της Σκουάντρα Ατζούρα - Καριέρα σε Φιορεντίνα, Ίντερ και Εθνική Ιταλίας

Ο Ιταλός τερματοφύλακας Φραντσέσκο Τόλντο γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1971 στην Πάντοβα και θεωρείται ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες της γενιάς του. 

10

Στη διάρκεια των 20 χρόνων καριέρας αγωνίστηκε κυρίως στη Φιορεντίνα και την Ίντερ (οκτώ και εννέα σεζόν αντίστοιχα), κερδίζοντας συνολικά 15 τίτλους. Με την εθνική ομάδα της Ιταλίας εμφανίστηκε σε πέντε διεθνείς διοργανώσεις και ήταν βασικός στο Euro του 2000, βοηθώντας τη «σκουάντρα ατζούρα» να φτάσει στον τελικό.

Τόλντο στους “βιόλα”

Η καριέρα του ξεκίνησε από τη Μίλαν σε ηλικία 19 ετών. Όμως, ποτέ δεν έπαιξε ένα παιχνίδι με τη Μίλαν, επειδή ήταν δανεικός στη Βερόνα, την Τρέντο και τη Ραβέννα. Το 1993 εντάχθηκε στην Φιορεντίνα, αγωνιζόμενος εκεί για 8 σεζόν, κατακτώντας 2 Κύπελλο Ιταλίας, 1 Σούπερ Καπ Ιταλίας, ενώ συμμετείχε και στο Τσάμπιονς λιγκ. Το 2000, ανακηρύχθηκε καλύτερος τερματοφύλακας της χρονιάς του. Ένα χρόνο πριν, η Φιορεντίνα πτώχευσε και έτσι το 2001 κατέληξε στην Ίντερ σε μια δαιδαλώδη μεταγραφή.

1

Ο Τόλντο στους “νερατζούρι”

Τον Ιούνιο του 2001, η Φιορεντίνα ανακοίνωσε ότι αυτός και ο Ρούι Κόστα παραχωρήθηκαν στην Πάρμα σε μια συνδυασμένη μεταγραφή αξίας 140 δις λιρετών, όμως και οι δύο είπαν όχι στην κάτοχο του ΟΥΕΦΑ 1999. Ο Τόλντο πήγε στην Ίντερ αφού ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν πήγε από την Πάρμα στην Γιουβέντους από την οποία έφυγε ο Έντβιν βαν ντερ Σαρ για να πάει στη Φούλαμ και η Πάρμα απέκτησε από την Ίντερ, τον Σεμπαστιάν Φρέι, ως αντικαταστάτη του Μπουφόν!

Αγωνίστηκε στους «νερατζούρι” 9 περιόδους κατακτώντας μαζί τους 5 συνεχόμενα πρωταθλήματα Ιταλίας, 3 Κύπελλα Ιταλίας, 3 Σούπερ Καπ Ιταλίας και το Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2009/10! Πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις καταφέρνοντας να γίνει ο αγαπημένος της εξέδρας, παρόλο που την τελευταία 5ετία του ήταν αναπληρωματικός του Ζούλιο Σέζαρ.

Ιστορική είναι η απόδοσή του στο “Μεστάγια” κόντρα στη Βαλένθια για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που έκανε τους οπαδούς της Ίντερ να ονομάσουν το γήπεδο "La Plaza de Toldo" (Η Πλατεία του Τόλντο). Μάλιστα στον ίδιο αγώνα, έσωσε την ζωή του συμπαίκτη του Λουίτζι Ντι Μπιάτζιο από πνιγμό! 

Τελείωσε την καριέρα του, το καλοκαίρι του 2010, σε ηλικία 39 ετών και θεωρήθηκε σπεσιαλίστας στα πέναλτι, αποτελώντας μια εγγύηση για τις αποκρούσεις του.

5

Ο Τόλντο στη “σκουάντρα ατζούρα”

Πραγματοποίησε 28 εμφανίσεις με την Εθνική Ιταλίας, ουσιαστικά ως αντικαταστάτης του Μπουφόν. Έκανε το πρώτο του ματς στις 8 Οκτωβρίου 1995 στην ισοπαλία 1-1 στην Κροατία για τα προκριματικά του Euro 1996. 

Συμμετείχε στα Ευρωπαϊκά του 1996 και του 2000, στο δεύτερο βασικός, μιας και ο Μπουφόν έσπασε το χέρι του 8 μέρες πριν την έναρξη του τουρνουά. Συνέβαλε τα μέγιστα στη πορεία της Ιταλίας μέχρι τον τελικό, με ιδιαίτερη μνεία στον ημιτελικό εναντίον της Ολλανδίας, όπου απέκρουσε 3 πέναλτι, ένα στον αγώνα και 2 στην διαδικασία. Στον τελικό έχασε το τρόπαιο στην τελευταία βάση του αγώνα, όταν ο Βιλτόρ ισοφάρισε σε 1 - 1 εκμεταλλευόμενος την αδυναμία απομάκρυνσης της μπάλας από τον Καναβάρο. 

Στην παράταση, ο Τρεζεγκέ χάρισε τον τίτλο στη Γαλλία, όμως ο Τόλντο ανακηρύχθηκε καλύτερος γκολκίπερ του τουρνουά, ενώ επιπροσθέτως συμμετείχε στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1998, του 2002 και στο Euro του 2004, που ήταν και τελευταία του συμμετοχή με την «σκουάντρα ατζούρα».
πηγή: blessedfootball.blogspot

2

4

7

9

3

12