Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Είκοσι χρόνια χωρίς τον Γιώργο Μητσιμπόνα - Ο θρυλικός ηγέτης και σύμβολο της Λάρισας σκοτώθηκε μόλις στα 35 του χρόνια [ΦΩΤΟ]

Πριν από 20 χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε "φτωχότερο" από το χαμό ενός σπουδαίου ποδοσφαιριστή. 

1

Ο Γιώργος Μητσιμπόνας γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1962 και καταξιώθηκε ως ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της εποχής του, μέχρι τα 35 του, το 1997 δηλαδή που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα!!
 
Μητσιμπόνας:ο μεγάλος αρχηγός 
1981: Άρχισε την καριέρα του από την ΑΕΛ παίζοντας ως επιθετικός, αλλά στη συνέχεια καθιερώθηκε στην αμυντική γραμμή ως ένας εξαιρετικός στόπερ!! Παρέμεινε στο Αλκαζάρ για τα επόμενα 8 χρόνια (1981-'89), υπήρξε σύμβολο της χρυσής εποχής των Θεσσαλών και ένας από τους κύριους εκφραστές της μεγάλης επανάστασης που έφερε η ΑΕΛ στο ελληνικό ποδόσφαιρο τη δεκαετία του ’80.
Ο αείμνηστος Μητσιμπόνας έγραψε (και έκρινε) την ιστορία, όταν την Πρωτομαγιά του 1988 με εκπληκτικό εναέριο βολέ, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ηρακλή, στο 87’, κάνοντας την Λάρισα την πρώτη επαρχιακή ομάδα (και μοναδική ως σήμερα) που κατέκτησε την ελληνική κορυφή!! Η ΑΕΛ λίγο έλειψε να κάνει και το νταμπλ, αλλά αποκλείστηκε στα ημιτελικά του κυπέλλου, από τον μετέπειτα τροπαιούχο, Παναθηναϊκό!! Κύπελλο έχασε άλλες 2 φορές από το τριφύλλι, το 1982 (0-1) και το 1984 (0-2).

2

Ο Μητσιμπόνας με τους βυσσινοί πήρε κύπελλο το 1985, όταν και επικράτησε στο ΟΑΚΑ με 4-1 του ΠΑΟΚ, της ομάδας δηλαδή που αποτέλεσε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του το 1989. 
Την τρίτη και τελευταία του χρονιά εκεί, αν και ήταν από τους κορυφαίους των Θεσσαλονικιών έχασε το κύπελλο σε 2πλούς τελικούς (1-1, 0-2) από τον Ολυμπιακό των Καραταΐδη, Τσαλουχίδη, Λιτόφτσενκο, Σάβιτσεφ και Προτάσοφ!!
1992: Τον απέκτησε ο Ολυμπιακός και στην πρώτη του χρονιά κατάφερε να φθάσει μέχρι τον τελικό του κυπέλλου (βασικός), αλλά έχασε την ευκαιρία να ξαναστεφθεί κυπελλούχος, καθώς ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό με γκολ του Βαζέχα!! Μετά από 2 χρόνια στον Πειραιά, επέστρεψε και αγωνίστηκε άλλα 2 χρόνια στη Λάρισα (1994-'96). 

7

Ο άδικος χαμός
 * 1997 (13 Σεπτεμβρίου):Ο Μητσιμπόνας κέρδισε πολλές μάχες μέσα στο γήπεδο, αλλά στην προσωπική του ζωή η μοίρα του γύρισε την πλάτη, καθώς μόλις στα 35 του (!!) σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα έξω από την Κοζάνη.
Δεκαπέντε (15) χρόνια πριν το ελληνικό ποδόσφαιρο θρήνησε έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε η χώρα. Η ΠΑΕ Λάρισα (αλλά και οι οπαδοί των βυσσινί), δεν τον ξέχασαν ποτέ και ενδεικτική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε: «...μπορεί ο Γιώργος Μητσιμπόνας να μην βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας, όμως το παράδειγμά του αποτελεί οδηγό και έμπνευση για τις νέες γενιές των Λαρισαίων και κυρίως για όλους αυτούς που καλούνται να γίνουν άξιοι συνεχιστές της ιδέας που ονομάζεται ΑΕΛ…».  

3

Μητσιμπόνας: μεγάλες στιγμές
* Χρίστηκε διεθνής στα 22 του, έχοντας συνολικά 26 συμμετοχές και 1 γκολ. 
* Σε ένα αγώνα για το πρωτάθλημα ο αείμνηστος (σε μια επίδειξη της δυναμικής και της προσωπικότητάς του) τράβηξε μια γραμμή με τις σκάρες των παπουτσιών του και με νεύμα υπεροχής είπε στον Νίκο Μαχλά: «Μικρέ, ως εδώ. Μην περάσεις αυτήν τη γραμμή, γιατί κάνει τζιζ...!!» και ο Μαχλάς ψάρωσε και χάθηκε στο ματς!!
* Με τη ΑΕΛ στα 18 ευρωπαϊκά παιχνίδια της έπαιξαν 52 παίκτες, αλλά μόνο 4, οι Βαλαώρας, Βουτυρίτσας, Γκαλίτσιος και Μητσιμπόνας, συμμετείχαν και στα 12 ματς των Θεσσαλών. 
1983-84: Ο ίδιος και η ομάδα του έκαναν ντεμπούτο στη Ευρώπη για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ απέναντι στην ομάδα του ουγγρικού στρατού, την Χόνβεντ, των διεθνών Ντέταρι, Εστερχάζι, Γκάραμπα, Ντάικα κ.ά. Στη ρεβάνς της Βουδαπέστης, στο «Γιόζεφ Μπόζικ», ο Ντάικα απέκλεισε μόνος του την ΑΕΛ πετυχαίνοντας χατ-τρικ παρά το 2-0 του Αλκαζάρ!!

5

1984-85: Στο Κυπελλούχων απέκλεισαν σχετικά εύκολα την κυπελλούχο Ουγγαρίας Σιόφοκ Μπάνιαζ με 1-1 εκτός και 2-0 εντός έδρας, ενώ στο δεύτερο γύρο κληρώθηκαν και πέταξαν εκτός συνέχειας την Ελβετική Σερβέτ των διεθνών Μπαρμπερίς, Μπούργκενερ, Γκάιγκερ με νίκη-ανατροπή εντός (2-1) και 1-0 εκτός με… θύτη τον Βαλαώρα. Το ταξίδι της ΑΕΛ σταμάτησε στους «8» από τη φημισμένη Ντιναμό Μόσχας των Γκαζάεφ, Γκολόβνια, Μπόροντιουκ. 
Ο Άνταμτσικ ήταν ο μοιραίος παίκτης και στα 2 ματς και οι Σοβιετικοί πήραν τη νίκη με 1-0 στην Τιφλίδα, επειδή η Μόσχα ήταν σκεπασμένη από το χιόνι!! 
1985-86: Στη δεύτερη  παρουσία τους στο Κυπελλούχων, οι Θεσσαλοί στάθηκαν άτυχοι, αφού «έπεσαν» πάνω στην ανερχόμενη δύναμη, Σαμπντόρια των Βιάλι, Μαντσίνι, Φράνσις και Σούνες. 
Στο Αλκαζάρ ο Μητσιμπόνας σκόραρε στο 40', αλλά ο Μαντσίνι έκανε το 1-1,  ενώ ο ίδιος σκόραρε και στο Μαράσι, δίνοντας στη Σαμπντόρια την πρόκριση στους «16».
1988-89: Μετά την κατάκτηση του τίτλου η Λάρισα συμμετείχε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, αντιμετωπίζοντας και κερδίζοντας με γκολ του Μητσιμπόνα στο 90΄ την ελβετική Ξαμάξ με 2-1. Στον επαναληπτικό, αν και η ελληνική ομάδα προηγήθηκε, ηττήθηκε με 1-2 και αποκλείστηκε στα πέναλτι με μοιραίους τους Μητσιμπόνα, Μπάνον και Τσιώλη. 

mitsibonas-

* 2008 (Μάιος): 3.000 φίλοι βρέθηκαν στο Αλκαζάρ για να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τον θρίαμβο της ΑΕΛ το 1988. 
Διεξήχθη φιλικός αγώνας ανάμεσα στην ομάδα του 88 και τους παλαίμαχους του Ηρακλή, οι οποίοι μάλιστα, με δική τους πρωτοβουλία, παρατάχθηκαν σε 2 σειρές, για να περάσουν ανάμεσα καταχειροκροτούμενοι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές. Ο αρχηγός της τότε ομάδας, Γκαλίτσιος, με τον Κολομητρούση κρατούσαν τη φανέλα του αείμνηστου Γιώργου, ενώ τη σέντρα έδωσαν οι πρόεδροι των ομάδων (Πηλαδάκης-Ρέμος), σε έναν αγώνα που οι βυσσινοί παρατάχθηκαν με 10 παίκτες τιμώντας τη μνήμη του Μητσιμπόνα!!
** Υπήρξε ποδοσφαιριστής-σύμβολο της «χρυσής» εποχής του αθλητισμού της Λάρισας. Με τις σπουδαίες ικανότητες και την ξεχωριστή του προσωπικότητά του, αποτέλεσε τον ηγέτη που συνέβαλε τα μέγιστα στην καταξίωση της ΑΕΛ και υπήρξε παράδειγμα συνέπειας και αφοσίωσης. Καταξιώθηκε ως ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της δεκαετίας του ’80. Θα ζει πάντα ανάμεσά μας ο θρύλος Γιώργος Μητσιμπόνας!!

ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΥΛΙΚΟ ΜΗΤΣΙΜΠΟΝΑ: https://www.youtube.com/watch?v=4fB7fmdu1b8
6

Mit

4

8

9