Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

DVD. Σύμμαχοι [2016, είδος: Κατασκοπευτική, διάρκεια: 120’, πρωταγωνιστούν: Brad Pitt, Marion Cotillard, Jared Harris]

765

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το 1942, στην Καζαμπλάνκα, ο Μαξ Βάταν, ένας βρετανός κατάσκοπος, γνωρίζεται με τη Μαριάν Μποσεζούρ, μια γαλλίδα αντιστασιακή. Οι δυο τους θα ερωτευτούν κατά τη διάρκεια μιας αποστολής δολοφονίας και όταν ξανασυναντηθούν έπειτα από καιρό στο Λονδίνο, ο έρωτάς τους θα αναζωπυρωθεί. Όλα βαίνουν καλώς μέχρι που ο Μαξ μαθαίνει ότι η γυναίκα του μπορεί να συνεργάζεται κρυφά με τον εχθρό. Τότε, έχει στη διάθεσή του μόνο 72 ώρες για να αποδείξει ότι είναι αθώα και να σώσει την οικογένειά του, ώστε να μην χρειαστεί να προβεί στη μοιραία και τραγική πράξη.

Έχοντας ως πρωταγωνιστικό δίδυμο δύο πολύ λαμπερούς ηθοποιούς-μήλον της έριδος για τα κουτσομπολίστικα ειδησεογραφικά sites που τους ήθελαν παράνομο ζευγάρι-ο Zemeckis συνεχίζει την κινηματογραφική παράδοση στην οποία έχει καθιερωθεί, με τα καλά και τα κακά της: στα καλά συγκαταλέγονται η ικανότητά του να γυρίζει ταινίες ιστορικές/εποχής και να τις φροντίζει οπτικά κυρίως μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Επίσης, να φτιάχνει φιλμ που ν’ απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό λειτουργώντας ψυχαγωγικά και περνώντας ταυτόχρονα κάποια-ευσυγκίνητα πρωτίστως-οικουμενικά μηνύματα.

Στα κακά, απ’ την άλλη, το απόθεμα του στυλιζαρισμένου κλισέ με το οποίο εμπλουτίζει τις ιδέες του καθώς και μια επιφανειακή προσέγγιση των χαρακτήρων του, την ίδια στιγμή που το σενάριο έχει ενδιαφέρον και θα μπορούσε ν’ αποδώσει μεγαλύτερο βάθος στη ψυχοσύνθεση των πρωταγωνιστών. Το ίδιο, τέλος, συμβαίνει και με το δίδυμο Πιτ-Κοτιγιάρ: απ’ τη μία είναι φρέσκοι, λαμπεροί και γεμίζουν με την αύρα τους τα πλάνα, απ’ την άλλη, όμως, κάποιες φορές, μοιάζουν σαν ξένοι, με διαφορετικές κουλτούρες που βρέθηκαν για πρώτη φορά και ακόμα δεν έχουν αποκτήσει την αναμενόμενη χημεία.