Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Η συνταγή της εβδομάδας | Ζαμπονοκασερόπιτα με κανταΐφι

770

Υλικά

-1 συσκευασία φύλλο κανταΐφι

-200 γρ. καπνιστό ζαμπόν σε κυβάκια

-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

-250 γρ. μανιτάρια

-ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ:

-250 γρ. βούτυρο

-6 κ.σ. αλεύρι

-800 γρ. γάλα πλήρες

-2 αυγά

-300 γρ. τυριά τριμμένα

-μαϊντανό

-1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

-αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη γέμιση: Σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το καπνιστό ζαμπόν μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.

Στο ίδιο τηγάνι και αφήνοντάς το να κάψει καλά ρίχνουμε τα μανιτάρια σε δόσεις με 2 κ.σ. ελαιόλαδο (ανά δόση) και τα σοτάρουμε μέχρι να χάσουν τα υγρά τους (χωρίς να τα ανακατεύουμε συνέχεια).

Για την μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε 6 κ.σ. βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και με ένα σύρμα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και το μείγμα να πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα.

Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς. Αφήνουμε να σιγοβράσει για να πήξει η σάλτσα μας. Δοκιμάζουμε να μην έχει γεύση αλευριού αλλιώς αφήνουμε να μαγειρευτεί λίγο ακόμα.

Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε μέσα τα 2 αυγά χτυπημένα, το καπνιστό ζαμπόν, τα μανιτάρια και τα τυριά, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, την πάπρικα και δοκιμάζουμε αν θέλει να ρίξουμε αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα καλά μέχρι να ανακατευτούν όλα τα υλικά.

Για τη συναρμολόγηση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Δουλεύουμε το κανταΐφι και το "ξάνουμε" έτσι ώστε να είναι αφράτο και πλούσιο. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο.



Σε ένα πυρέξ διαστάσεων 43x30 εκ. βάζουμε "απαλά" τα 2/3 από το κανταΐφι. Ρίχνουμε αρκετό από το βούτυρο επάνω στο κανταΐφι μας. Από πάνω ρίχνουμε τη γέμιση που θα είναι μπόλικη! Πάνω της βάζουμε το υπόλοιπο κανταΐφι και ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.

Πιέζουμε με τα χέρια μας ελαφρά για να ενωθούν όλες οι στρώσεις μεταξύ τους και ψήνουμε για 1 ώρα & 15 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

ΠΗΓΗ: akispetretzikis.com