Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Όταν... κάποιος (Νιλ Ράντοκ) ενόχλησε τον Βασιλιά Ερίκ Καντονά και τον περιβόητο σηκωμένο γιακά του

1 Οκτωβρίου 1995: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ. Μια μόλις ημέρα πριν είχε λήξει η 8μηνη τιμωρία του Ερίκ Καντονά: η επιστροφή του “Βασιλιά Ερίκ”.

1

Οχτώ μήνες πριν, σε ένα εκτός έδρας ματς με την Κρίσταλ Πάλας, ο Καντονά είδε την κόκκινη κάρτα. Στο δρόμο για τα αποδυτήρια ένας οπαδός των γηπεδούχων τον έβρισε και μετάνιωσε την ώρα και τη στιγμή που ξεστόμισε τα μπινελίκια: ο Καντονά με κίνηση καρατέκα έπεσε πάνω του και από την επόμενη μέρα μετρούσε τιμωρίες: Έφαγε πρόστιμο και από την ομάδα και από την Ομοσπονδία, έχασε το περιβραχιόνιου του αρχηγού της εθνικής Γαλλίας, στην οποία μάλιστα δεν κλήθηκε ποτέ ξανά, και έμεινε 8 μήνες εκτός αγώνων.

Ενοχλημένος από το μέγεθος της τιμωρίας ζήτησε να φύγει από την Αγγλία. Από τον Απρίλιο κιόλας τα αγγλικά ΜΜΕ υποστήριζαν πως έχει συμφωνήσει με την Ίντερ. Τις φήμες αυτές ήρθε να ενισχύσει η φυγή του στο Παρίσι. 

Κι εκεί που όλα έδειχναν τελειωμένα, ο Άλεξ Φέργκιουσον πήγε Γαλλία, καβάλησε μια Χάρλει (!) για να ξεφύγει από τους παπαράτσι και παρέα με τον ατζέντη του Γάλλου, συναντήθηκε με τον Καντονά σε ένα εστιατόριο ολόκληρο πριβέ. Όλα πήγαν κατ’ ευχήν και ο Γάλλος σταρ έμεινε στη Γιουνάιτεντ.

2

Ο αγώνας

Προθέρμανση με τα βλέμματα είναι όλα πάνω στον Γάλλο, που αποφάσισε και πείστηκε να μείνει. Ερώτημα η φόρμα και οι προκλήσεις. Πρώτος αντίπαλος ο Νιλ Ράντοκ: Ψηλός, δυνατός, με περισσευούμενα κιλάκια, άγαρμπα πόδια και μόνιμα σε καβγάδες. Νο 2 στα “κακά παιδιά” στου France Football…

Στη αυτοβιογραφία του ο Άντι Κόουλ σε παιχνίδι όπου είχε αντιμετωπίσει τον Ράντοκ: Οι δύο παίκτες έπεσαν μαζί για να διεκδικήσουν τη μπάλα και το αποτέλεσμα είναι τόσο ακραίο: Ο Κόουλ αποχώρησε από το γήπεδο με δυο σπασμένα πόδια! 

Ο επιθετικός της Γιουνάιτεντ δεν του κράτησε κακία, πιστεύοντας πως ο αντίπαλος του δεν είχε πρόθεση να τον τραυματίσει. Ο Ράντοκ βέβαια, μένοντας πιστός στο προκλητικό… στυλάκι, που τον έκανε διάσημο, χρόνια μετά είπε: «Για να είμαι ειλικρινής, δεν ήθελα να του σπάσω και τα δυο πόδια. Πήγαινα μόνο για το ένα!!».

6

Ο γιακάς

Όσοι ανησυχούν για τη μονομαχία Ράντοκ-Καντονά δεν το κάνουν τυχαία. Ένα χρόνο πριν, Σεπτέμβρη του 1994, ο ευφάνταστος Άγγλος είχε ανακαλύψει τον καλύτερο και πιο απλό τρόπο για να εκνευρίσει τον οξύθυμο Γάλλο. 

Την ώρα που όλοι ετοιμαζόταν για ένα ελεύθερο, αυτός πήγαινε από πίσω του και του κατέβαζε τον, μόνιμα σηκωμένο, γιακά! «Την πρώτη φορά που το έκανα απλά ψέλλισε κάτι θυμωμένος. Τη δεύτερη φορά προσπάθησε να μου πιάσει τη μύτη», θυμάται ο Ράντοκ. 

Την τρίτη φορά ο Ερίκ αρχικά τον κορόιδευε για τα παραπανίσια του κιλά, εν συνεχεία τον έστειλε στο έδαφος με ένα τάκλιν από πίσω και τέλος τού έδωσε ραντεβού στη φυσούνα. Ο Ράντοκ επέλεξε να πάει παρέα με τον θηριώδη Τζέιμς, κίνηση που πιθανόν αποδείχτηκε σωτήρια.

3

Ένα χρόνο μετά, ο Ράντοκ συνεχίζει να πειράζει τον γιακά του Γάλλου, ο οποίος όμως δύο μόλις λεπτά μετά τη σέντρα δίνει την ασίστ για το 1-0. Η Λίβερπουλ γυρνάει το παιχνίδι με τον ταλαντούχο χάρη Ρόμπι Φάουλερ, αλλά ο Καντονά μιλά ξανά τελευταίος: πασάρει στον Γκιγκς, που κερδίζει πέναλτι και μετατρέπει σε γκολ για το τελικό 2-2 ο Γάλλος.

Ο "Βασιλιάς" έχει επιστρέψει και μάλιστα ως πρωταθλητής στο τέλος της σεζόν , ενώ την επόμενη 5ετία παραμονής του στο Μάντσεστερ, η Γιουνάιτεντ έχασε μόνο ένα πρωτάθλημα, αυτό που ο Γάλλος ήταν εκτός δράσης λόγω της τιμωρίας.

6

Δύο χρόνια μετά από το ματς αυτό με τη Λίβερπουλ, Μάιο του 1997, ο Καντονά ανακοινώνει πως αποσύρεται από το ποδόσφαιρο. Ήταν μόλις 31 χρονών. Μιλώντας για την απρόσμενη αυτή απόφαση του λίγα χρόνια μετά είπε: «Αγαπούσα το παιχνίδι αλλά δεν είχα πλέον τη διάθεση και το πάθος να πηγαίνω νωρίς για ύπνο, να μη βγαίνω με τους φίλους μου, να μην πίνω όσο θέλω και να μην κάνω όλα τα υπόλοιπα πράγματα που μου αρέσει να κάνω σ’αυτή τη ζωή». Ο Ερίκ Καντονά δεν ήταν ποτέ ένας συνηθισμένος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.
Στοιχεία: Sombrero.gr