Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

DVD. Το Σινικό Τείχος [2016, Περιπέτεια φαντασίας, διάρκεια: 100’, πρωταγωνιστούν: Matt Demon, Andy Lau, Pedro Pascal, Willem Dafoe, Tian Zing]

767

Δύο μισθοφόροι πολεμιστές, κατά τη διάρκεια της αναζήτησής τους για πυρίτιδα, συλλαμβάνονται και φυλακίζονται στο Σινικό Τείχος και διαπιστώνουν τον πραγματικό λόγο που αυτό κατασκευάστηκε. Καθώς κύματα επιδρομών υπερφυσικών τεράτων που, σύμφωνα με το θρύλο, «ξυπνούν» κάθε 60 χρόνια, πολιορκούν το Τείχος, οι δύο μισθοφόροι ενώνουν τις δυνάμεις τους με έναν τεράστιο στρατό επανδρωμένο με τους καλύτερους πολεμιστές της Κίνας προκειμένου να αντιμετωπίσουν το απόλυτο κακό.

Βασικά, νομίζω πως κι εγώ ξέρω τον λόγο που κατασκευάστηκε το Σινικό Τείχος της ταινίας, πέρα απ’ τα απειλητικά τέρατα και τα υπόλοιπα εντυπωσιακά που συμβαίνουν: για ν’ αποτελέσει γέφυρα για την εμπορευματική ενοποίηση δύο μεγάλων κινηματογραφικών αγορών, των Η.Π.Α και της Κίνας. Εκτελεστής του άνωθεν σχεδίου ο πάλαι ποτέ διανοούμενος σκηνοθέτης Ζανγκ Γιμού που τόσο στην πρώτη του αριστουργηματική περίοδος (Σηκώστε Τα Κόκκινα Φανάρια) όσο και στην μετέπειτα στροφή του στις θεαματικές ταινίες δράσης (Ήρωας, Τα Ιπτάμενα Στιλέτα) κατόρθωνε να δημιουργεί πάντοτε αριστουργηματικές εικόνες, γεμάτες ένταση, ομορφιά, ποίηση και συμβολισμούς. Το ίδιο επιχειρεί να κάνει κι εδώ και τα καταφέρνει μια χαρά, παρόλο που φυσικά το σενάριο δεν πείθει ούτε καν σαν παραμύθι και οι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν τους κεντρικούς ήρωες αρνούνται να εμβαθύνουν λίγο περισσότερο στον χαρακτήρα που ερμηνεύουν.

Οπότε, τι έχουμε εδώ; Μια επιφανειακή ταινία δράσης, ψυχαγωγική και ευχάριστη, διανθισμένη με τα γνώριμα οπτικά διαμάντια του σκηνοθέτη της που τελικά, για άλλη μια φορά, κάνουν τη διαφορά.