Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Σάββας Κωφίδης: Ο... ροκάς μπαλαδόρος, με σπουδαία καριέρα σε Ηρακλή, Ολυμπιακό, ΑΡΗ, αλλά και Εθνική Ελλάδας [ΦΩΤΟ]

Ο Σάββας Κωφίδης υπήρξε ένας μεγάλος μπαλαδόρος, από τους πλέον αγαπητούς  στους Έλληνες φιλάθλους.

4

Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1961 κοντά στο Αλμάτι του Καζακστάν και ξεκίνησε την καριέρα του από την Ηρακλή στην ηλικία των 20 ετών. 

Κωφίδης: σπουδαίος μέσος 

Αγωνιζόταν στη θέση του μέσου και ήταν εξαιρετικός χειριστής της μπάλας, διαθέτοντας αξιόλογη τεχνική κατάρτιση. Έπαιξε ποδόσφαιρο περίπου 20 χρόνια σε 4 διαφορετικές ομάδες, έχοντας πάνω από 400 συμμετοχές σε αγώνες πρωταθλήματος, αλλά και 37 τέρματα. 

* Άρχισε την καριέρα του στον Ηρακλή κάνοντας ντεμπούτο στις 18 Ιανουαρίου 1981 στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Ο Κωφίδης (δεξία στην κάτω φωτογραφία) πρωταγωνίστησε για 7 χρόνια με την ομάδα του Ηρακλή δίπλα στον Βασίλη Χατζηπαναγή (αριστερά στην κάτω φωτογραφία) και κέρδισε το Βαλκανικό κύπελλο το 1985 με 4-1 εντός και 1-3 εκτός με αντίπαλο τη Ρουμανική Φ.Κ. Άρτζες Πιτέστι.

1

Επίσης συμμετείχε στον τελικό κυπέλλου Ελλάδος του 1987, όπου αν και άνοιξε ο ίδιος το σκορ με φοβερό βολέ στην κίνηση, έχασε το τρόπαιο από τον ΟΦΗ των Σηφάκη, Γκουλή, Περσία, Νιόμπλια με 3-1 στα πέναλτι (κ.π. 1-1).

* 1988: Μετά από 208 εμφανίσεις και 18 τέρματα, ο ταλαντούχος μέσος, πήρε σπουδαία μεταγραφή στον Ολυμπιακό και αγωνίστηκε πλάι στο σπουδαίο Ούγγρο Λάγιος Ντέταρι. Στην ομάδα του Πειραιά έμεινε 4 χρόνια (1988-1992) και κέρδισε 2 κύπελλα (’90, ’92).

* 1990: Με προπονητή τον Ούγγρο Ίμρε Κόμορα, τον ίδιο βασικό (έγινε αλλαγή στο 91ο λεπτό από τον Δρακόπουλο) και συμπαίχτες τους Ταληκριάδη, Παχατουρίδη, Τσαλουχίδη και τον θρυλικό «μουστάκια» Αναστόπουλο επικράτησε με 4-2 του ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ.

3

* 1992: Ο Κωφίδης αποχαιρέτησε τον Ολυμπιακό κερδίζοντας το τρόπαιο σε διπλούς τελικούς με τον ΠΑΟΚ (Μητσιμπόνας, Μπορμπόκης, Σκαρτάδος, Τουρσουνίδης), φέρνοντας 1-1 στην Τούμπα και 2-0 στο Καραϊσκάκη. 

* 1992: Μετά από 9 γκολ και 93 συμμετοχές με τους “ερυθρόλευκους”, μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, όχι όμως για τον Ηρακλή, αλλά για το μισητό συμπολίτη ΆΡΗ!! Κορυφαία του χρονιά ήταν το 1994, όταν τερμάτισε 4ος και οδήγησε (μετά από αρκετά χρόνια) την ομάδα στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της επόμενης σεζόν. Την ίδια χρονιά μάλιστα έφθασε μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου, αλλά αποκλείστηκε από τη μετέπειτα φιναλίστ ΑΕΚ (0-0, 1-2). 

* 1996: Στα 35 του γύρισε στον αγαπημένο του Ηρακλή, κλείνοντας εκεί την καριέρα του μετά από 3 γεμάτες σεζόν (3 τέρματα). 

7

Κωφίδης-στιγμές 

* Δεν είναι προληπτικός ιδιαίτερα, όμως πριν από κάθε αγώνα έδενε τα κορδόνια των παπουτσιών του 3 φορές. Ωστόσο, ένιωθε άγχος και ανασφάλεια, όποτε έβλεπε ότι άρχιζε το ματς και δεν είχε προλάβει να τα δέσει.

* Επίσης, βλέπει πολλές φορές όνειρα με ποδοσφαιρικά ματς που έπαιζε, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα μια φορά να χτυπήσει το κεφάλι του στο κομοδίνο!!  

* Στην Εθνική έκανε ντεμπούτο σαν προχθές (9/10) πριν από 35 χρόνια (1982) και αποσύρθηκε μετά την συμμετοχή της Ελλάδας σε τελική φάση Μουντιάλ (ΗΠΑ-2004), έχοντας 67 συμμετοχές, αλλά και 1 γκολ.

9

* Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας ακολούθησε αυτήν του προπονητή, με μεγαλύτερη επιτυχία την 4η θέση που κατέλαβε ο Ηρακλής τη σεζόν 2005-2006, κερδίζοντας την έξοδο στο ΟΥΕΦΑ. έχοντας επικρατήσει εντός έδρας και των 3 ομάδων του πρώην ΠΟΚ.

* 2008: Ανέλαβε υπεύθυνος της ακαδημίας ποδοσφαίρου του Δήμου Μίκρας. Στη διάρκεια της παρουσίασης ο Κωφίδης δήλωσε: «Σκοπός της ακαδημίας είναι να δοθεί στα παιδιά η δυνατότητα να αθληθούν, να διαπαιδαγωγηθούν και να απολαύσουν το παιχνίδι σε ένα περιβάλλον ασφαλές και φιλικό. Όλα ξεκίνησαν από την ιδέα του δημάρχου την οποία αποδέχτηκα χωρίς δεύτερη σκέψη. Θέλω να περάσω στα μικρά παιδιά την νοοτροπία του ποδοσφαίρου, η οποία δυστυχώς λείπει σε μεγάλο βαθμό από το ελληνικό ποδόσφαιρο». 

*Ανήκει στην κορυφαία 11άδα της δεκαετίας του ‘90 και έχει ψηφιστεί επίσης ως ένας από τους 4 καλύτερους μέσους μαζί με τους: Καραπιάλη, Σαβέβσκι και Τσιάρτα. 

** Εξαιρετικός μέσος με σπουδαίες αρετές τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Τον θαύμασαν για την αξία του ως ποδοσφαιριστή, αλλά και για την προσωπικότητά του εντός κι εκτός γηπέδων. Ποδοσφαιριστής και άνθρωπος κόσμημα για τα ελληνικά γήπεδα ο Σάββας Κωφίδης.
10

5

2

6