Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 81 ετών, ο θρυλικός Τάκης Λουκανίδης. Διαβάστε το αφιέρωμα των «Ευρυτανικών Νέων»

Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 81 ετών, ο θρυλικός Τάκης Λουκανίδης, ίσως ο πληρέστερος Έλληνας ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1937, στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Διαβάστε παλαιότερο αφιέρωμα της στήλης "ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ", από την έντυπη έκδοση των "Ευρυτανικών Νέων".


Loukanidis

Λουκανίδης - πολυεργαλείο

Στα 5 του έμεινε ορφανός από πατέρα, που  κρεμάστηκε από τους Βούλγαρους κατακτητές. Στα 10 του η μάνα του τον έβαλε (αναγκαστικά για να τα βγάλει πέρα) σε ορφανοτροφείο, όπου πήρε το πτυχίο της Μέσης Γεωπονικής σχολής. Εκεί πρωτόπαιξε μπάλα, αρχίζοντας ως τερματοφύλακας, ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε και σε άλλες θέσεις.

Με πρόταση καθηγητή/σύμβουλο της ομάδας πήγε στην ΑΕΚ Κομοτηνής, από την οποία δεν έφυγε με τον καλύτερο τρόπο, επειδή οι Θρακιώτες δεν τήρησαν τη συμφωνία να τον αφήσουν ελεύθερο μετά το τέλος των σπουδών του!!

* 1955: Υπογράφει στη Δόξα Δράμας, αλλά ένας τραυματισμός στο χέρι τον αφήνει πίσω στις προπονήσεις της πρώτης σεζόν, καταφέρνοντας να παίξει στην πρώτη ομάδα, στην ηλικία των 19 χρονών.

Η Δόξα υπήρξε θρυλική ομάδα με παίχτες όπως οι: Γεωργιάδης, αδερφοί Γρηγοριάδη, Κοτρίδης, τον ίδιο και τον αδερφό του Θανάση!! Έπαιξε σε 3 τελικούς κυπέλλου χωρίς να καταφέρει να πάρει τον τίτλο, όμως είχε ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον των “μεγάλων”. Μεταξύ των μνηστήτων και η “μεγάλη κυρία” Γιουβέντους!!

3

* 1961: Από αντίδραση των οπαδών δεν πήγε στην ΑΕΚ, αλλά ο Μαντζεβελάκης τον πήρε στον Παναθηναϊκό και αφού πρώτα τον έστειλε στον ΑΠΟΕΛ, τον έφερε ελεύθερο (κανονισμός της εποχής).

* 1962 (28/3): Ντεμπούταρε  εναντίον της ΑΕΚ, ενώ την επόμενη περίοδο πέτυχε το πρώτο του πράσινο γκολ, στο 5-0 επί της Προοδευτικής.

* Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε 7 χρόνια πετυχαίνοντας 59 φορές σε 142 ματς,κα κατακτώντας 3 πρωταθλήματα (62, 64, 65) & 1 κύπελλο (1967:  2-1 τον Ατρόμητο στα ημιτελικά (2-1) και 1-0 του Πανιωνίου στο τελικό της 6ης Ιουλίου με 1-0!!

* 1969: Οι διετείς διαμάχες με τον προπονητή Μπόμπεκ (πήρε αήττητος τον τίτλο του ’64) τον οδήγησαν στον Άρη για 1 χρόνο κλείνοντας εκεί την  καριέρα με ένα ακόμα κύπελλο το 1970 (1-0 τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Καυταντζογλείου).

* Σε συλλογικό επίπεδο βρήκε δίχτυα 80 φορές σε 237 ματς, ενώ στην Εθνική ομάδα (1957-67) σκόραρε 3 φορές σε 23 συμμετοχές, κάνοντας ντεμπούτο εναντίον της μεγάλης Γαλλίας των Φονταίν, Κοπά το 1958, όντας ο μοναδικός παίχτης εκτός ΠΟΚ. Τέλος, είχε συμμετάσχει την περίοδο 1958-60 με την Εθνική Ενόπλων Δυνάμεων.

2

Λουκανίδης-στιγμές

* Από τις εκδόσεις Σάλτο εκδόθηκε σε βιβλίο 304 σελίδων η αυτοβιογραφία του με τίτλο «Εγώ, ο Τάκης Λουκανίδης», με στιγμές άκρως ενδιαφέρουσες της σπουδαίας καριέρας του μεγάλου άσσου, από το ορφανοτροφείο μέχρι… τον Άρη!

* Στο μεσοδιάστημα της θητείας του στον Παναθηναϊκό γνώρισε τη σύζυγό του, την Άννυ, αλλά επειδή δεν τον ήθελαν οι δικοί της αναγκάστηκαν να φύγουν στη Νότια Αφρική το 1965. Έπαιξε κι εκεί σε μια ομάδα για λίγους μήνες.

* Είχε αναλάβει στο παρελθόν το σκάουτινγκ για λογαριασμό του Παναθηναϊκού.

* Ο Λουκανίδης συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε ο Παναθηναϊκός να κατακτήσει αήττητος το πρωτάθλημα του ‘64, διαθέτοντας μάλιστα την καλύτερη επίθεση της σεζόν, ενώ άξια αναφοράς είναι πως στις δυο από τις τρεις κατακτήσεις η αγαπημένη του Δόξα Δράμας υποβιβάσθηκε!!

* Ανέλαβε προπονητής (με τον αδερφό του Θανάση) στον ΠΑΣ Γιάννινα, διαγράφοντας αξιοπρόσεχτη πορεία τη σεζόν 1988-89.

4

* Η ΑΕΚ τον πλησίασε πρώτη δίνοντάς του (επιπλέον) ένα μαγαζί με υποδήματα, ο Ολυμπιακός προσπάθησε να τον “κλέψει”, αλλά ο ίδιος με μεγάλη δόση αξιοπρέπειας είχε δηλώσει: «…ο Μαντζεβελάκης με κάλεσε σπίτι του και μου πρότεινε 300.000 δρχ. ενώ με 80 χιλ. αγόραζε ένα καλό τριάρι!! Ήμουν φτωχόπαιδο, αλλά είχα δώσει το λόγο μου…!!»

* Το 1998 η μοίρα του επιφύλασσε άσχημο παιχνίδι. Έχασε το γιο του, Γιώργο, σε ένα τροχαίο δυστύχημα. Αυτό το “χτύπημα” της μοίρας δεν τον έκανε να γίνει προπονητής, κάτι που ήθελε όσο τίποτα άλλο ο Τάκης Λουκανίδης. 

** Υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες μορφές στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, παίζοντας μάλιστα σε πολλές διαφορετικές θέσεις. Θεωρείται (ίσως) ο πληρέστερος και πιο  πληθωρικός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών… ο Τάκης Λουκανίδης!!!

8

Loukanidis

5

10

6